«Παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά του ΙΚΑ απέναντι στους Δήμους»
Αυτοδιοίκηση

«Παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά του ΙΚΑ απέναντι στους Δήμους»

Επιστολή προς τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών Γ. Κατρούγκαλο και Π. Κουρουμπλή, αλλά και τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αν. Πετρόπουλο, με αφρομή την άρνηση της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να προβεί στη νόμιμη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας στους Δήμους και στη διαγραφή των οφειλών από τις δημοτικές επιχειρήσεις, απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώγος Πατούλης.

Η επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας αποτυπώνει ομόφωνο αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, κοινοποιήθηκε και στον διοικητή του ΙΚΑ, Δ. Καλαματιανό.

Ειδικότερα, στην επιστολή επισημαίνεται πως «παρά τις συνεχείς αιτήσεις και οχλήσεις των Δήμων προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το τελευταίο αρνείται να συμμορφωθεί με τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις, με αποτέλεσμα να εμφαίνονται για την ίδια οφειλή υπόχρεοι καταβολής τόσο οι Δήμοι όσο και τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα των Δήμων, αν και υπόχρεο πρόσωπο καταβολής των οφειλών αυτών είναι, πλέον, αποκλειστικά και μόνο, ο οικείος Δήμος».

Επιπρόσθετα υπογραμμίζεται ότι, παρά το γεγονός ότι υποχρεούνται από τον νόμο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ αρνούνται να παράσχουν ασφαλιστική ενημερότητα προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που λαμβάνουν επιχορηγήσεις από εθνικούς πόρους ή από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προγράμματα κοινωφελούς σκοπού.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι το ΙΚΑ αρνείται να εφαρμόσει τη σχετική διάταξη παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε συνάντηση για το θέμα του προέδρου της ΚΕΔΕ με τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας, Αν. Πετρόπουλο, αλλά και τη ρητή διαβεβαίωση περί του νομίμου από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας της ΚΕΔΕ.

Στο κείμενο της επιστολής του κ. Πατούλη, επίσης, επισημαίνεται: «Aποτέλεσμα αυτής της παράνομης και καταχρηστικής συμπεριφοράς από πλευράς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι να μην δύνανται οι εν λόγω Δήμοι να εισπράξουν χρηματοδοτήσεις τόσο από εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους, να αδυνατούν για το λόγο αυτόν να καταβάλλουν οφειλές σε αναδόχους χρηματοδοτούμενων έργων, να διαλύονται συμβάσεις εξ αυτού του λόγου, οι Δήμοι να έρχονται αντιμέτωποι με οφειλόμενες αποζημιώσεις εξαιτίας της διάλυσης των συμβάσεων, σειρά σημαντικών έργων να έχει σταματήσει, να επιβαρύνονται οι Δήμοι με επιπλέον δαπάνες και απώλεια εσόδων εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης των έργων εντός των εγκριθέντων χρονοδιαγραμμάτων.

»Επίσης οι Δήμοι εμφανίζονται υπόχρεοι καταβολής ασφαλιστικών οφειλών που, όμως, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ποινικές ευθύνες προσώπων και κινδυνεύουν να ματαιωθούν κατεπείγοντα έργα που έχουν σχέση με αντιπλημμυρικά, έργα με άμεσο κίνδυνο στην υγεία και στην προστασία της περιουσίας των πολιτών.

»Και το σπουδαιότερο, σε ορισμένες περιπτώσεις ανεπίτρεπτα το ΙΚΑ έχει χορηγήσει τις κατά νόμο προβλεπόμενες κατά παρέκκλιση ασφαλιστικές ενημερότητες, ερμηνεύοντας τη διάταξη στο πλαίσιο της διακριτικής του ευχέρειας, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των Δήμων να αντιμετωπίζεται αρνητικά και απαξιωτικά».

Καταλήγοντας στο κείμενο της επιστολής του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να ενεργήσουν άμεσα και να προβούν σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, «ώστε άμεσα το ΙΚΑ να υποχρεωθεί σε συμμόρφωση».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet