Οι Γκιουλμπαξιώτες γιόρτασαν παραδοσιακά
Πολιτισμός

Οι Γκιουλμπαξιώτες γιόρτασαν παραδοσιακά

Οδοιπορικό στους τόπους του «ξεριζωμού», με ξεναγό και κύριο συνεχιστή της Μικρασιατικής παράδοσης το Μικρασιατικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μελισσίων «Αγ, Γεώργιος Γκιούλμπαξε», ζήσαμε νοερά την Τρίτη και Τετάρτη 22-23 Απριλίου 2014, οπότε οι Γκιουλμπαξιώτες γιόρτασαν τον προστάτη τους Άη- Γιώργη.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπο που εξέδωσε ο Δήμος, ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης παραβρέθηκε στις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Μικρασιατών και στηρίζοντας τον Σύλλογο, αφού από την πρώτη στιγμή τους απάλλαξε από τα δυσβάσταχτα έξοδα του ενοικίου, παραχωρώντας αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων για τις πολιτιστικές τους δραστηριότητες.

Την Τρίτη 22 Απριλίου 2014 το βράδυ, ο δήμαρχος και τα μέλη της διοίκησης παρακολούθησαν την προετοιμασία του “Κεσκέκι”  (χυλός από βρασμένο κρέας και σιτάρι), πατροπαράδοτο έθιμο που αναβίωσαν στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στη Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων.

 Την Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 το πρωί, μετά τη θεία λειτουργία, ο δήμαρχος, ο αντιπερειφεριάρχης Βορείου Τομέα  Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης και δημοτικοί σύμβουλοι, παρακολούθησαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα όπου τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία και τραγούδια, καθώς και τη διανομή του «Κεσκέκι» σε όλους τους πιστούς. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Ροσταδάκης, καλωσορίζοντας τον δήμαρχο, τον ευχαρίστησε δημόσια για την υποστήριξη στο έργο του Συλλόγου και έκανε μια ιστορική αναδρομή του εθίμου.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ημέρας, στους συμβολισμούς και στα μηνύματα που αυτή εκπέμπει για τον τόπο και την πατρίδα.

Το βράδυ, ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια την λιτάνευση της εικόνας του.

Στις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, επίσης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μπουσίου Ευαγγελία, οι επικεφαλής των συνδυασμών ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου και ΠΕΝΤΕΛΗ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΑΖΙ Τόλιος Νίκος, οι αντιδήμαρχοι Μπούρας Βασίλης, Μούστρης Παναγιώτης, Μπούσουλα Άντα, Αποστολόπουλος Θεόδωρος και Ζώης Γιάννης, οι δημοτικοί σύμβουλου Μωραΐτης Κωνσταντίνος, Κοντουλάκος Λευτέρης, Αποστολάκος Δημήτρης, Γκατζόλης Παναγιώτης, Βορέας Σάββας, Χριστοφιλοπούλου Κατερίνα, οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Μελισσίων και Ν. Πεντέλης Δούκα Μαίρη και Γκολετσόπουλος Χρήστος, οι τοπικοί σύμβουλοι Οικονομίδης Νίκος, Τζαμτζής Δημήτρης και Ευαγγελίου Εύη, οι πρόεδροι των ΚΑΠΗ Μελισσίων και Ν. Πεντέλης Κυβέλου Τίτσα και Κιτσούλης Λευτέρης, εκπρόσωποι άλλων μικρασιατικών φορέων από όμορους Δήμους, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης, φίλοι Μικρασιάτες και πολλοί δημότες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet