Επικίνδυνα παιχνίδια στην Ουκρανία
Κόσμος

Επικίνδυνα παιχνίδια στην Ουκρανία

Διαστάσεις παίρνει η κατάληψη ενός λεωφορείου από οπλισμένους αποσχιστές στην πόλη Σλάβιανσκ το οποίο μετέφερε διεθνείς παρατηρητές του οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης (ΟΑΣΕ). Η ομάδα των ενόπλων κατηγορεί το Κίεβο ότι μαζί με τους παρατηρητές έστειλε και κατασκόπους.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών και αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ, Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ, υποστήριξε ότι οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία, επειδή στην κατοχή τους βρέθηκαν σχεδιαγράμματα με οδοφράγματα. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι.

«Θα τους ανακρίνουμε και κατόπιν θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε μ’ αυτούς», σημείωσε.

Η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για απαγωγή από τρομοκρατικές δυνάμεις εκτιμώντας ότι αυτές στηρίζονται από τη Ρωσία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των παρατηρητών, ενώ η αναπληρώτρια γραμματέας του Συμβουλίου Άμυνας Βικτόρια Σιούμαρ είπε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

Με νέες υρώσεις απειλεί τον Πούτιν η Μέρκελ

Με νέες κυρώσεις απειλεί τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, η Άγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σήμερα ότι είπε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πως δεν έχει κάνει αρκετά για να εφαρμόσει τη συμφωνία της Γενεύης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση.

Σε συνέντευξη Τύπου από το Βερολίνο με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει τα μέσα να πείσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να ακολουθήσουν έναν ειρηνικό δρόμο.

«Μίλησα με τον Ρώσο πρόεδρο σήμερα το πρωί και του ξεκαθάρισα ξανά ότι η Ουκρανία από τη μία πλευρά έχει προχωρήσει σε μια σειρά από βήματα για να εφαρμόσει τη συμφωνία της Γενεύης, αλλά από την άλλη πλευρά δεν βλέπω καμία ρωσική υποστήριξη για τη συμφωνία, η οποία φυσικά θα είχε επιπτώσεις και στους αυτονομιστές στην Ουκρανία», πρόσθεσε η ίδια.

«Η Ρωσία έχει τη δύναμη, ή θα μπορούσε να έχει τη δύναμη, να οδηγήσει τους αυτονομιστές σε έναν ειρηνικό δρόμο συζητήσεων για το Σύνταγμα και τις προετοιμασίες για τις εκλογές, όμως δυστυχώς λείπουν αυτά τα σημάδια», επεσήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Α. Μέρκελ υπογράμμισε: «Γι΄ αυτό τον λόγο θα πρέπει να αντιδράσουμε. Θα πρόκειται για μια κοινή ευρωπαϊκή δράση και μια δράση από τη G7».

Εξάλλου η Μέρκελ σημείωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν «το συντομότερο δυνατό» για να εξετάσουν την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. «Πρέπει όχι μόνο να σκεφτούμε, αλλά παράλληλα να προβλέψουμε νέες κυρώσεις (…). Προς αυτή την κατεύθυνση θα συναντηθούν επίσης το συντομότερο δυνατό οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών», είπε.

Συνάντηση Μέρκελ – Ομπάμα την επόμενη εβδομάδα

Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα αναμένεται να έχει την ερχόμενη εβδομάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που θα πραγματοποιήσει στην Ουάσινγκτον την 1η και τη 2α Μαΐου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η καγκελαρία.

«Η πολύ σοβαρή κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, η οποία τώρα μας ανησυχεί όλους, θα έχει κεντρική θέση (στις συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών) καθώς και ο τρόπος που πρέπει να αντιδράσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Μέρκελ και ο Ομπάμα θα συναντηθούν στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή το πρωί και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου προτού γευματίσουν μαζί.

Τα άλλα θέματα στα οποία θα αναφερθούν οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, θα είναι η υπόθεση τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), η οικονομία, τα δημοσιονομικά και το εμπόριο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ και αμερικανούς γερουσιαστές. [ΑΜΠΕ]

Επαφές Ομπάμα με Κάμερον, Ολάντ και Ρέντσι

Επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες αναμένεται να έχει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιχειρώντας να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατεύθυνση λήψης νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του.

Οι διαφωνίες στους κόλπους των χωρών της Ε.Ε. σχετικά με την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία έχουν καθυστερήσει και τα βήματα που επιδιώκει να κάνει η Ουάσινγκτον, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, θα μπορούσε να δράσει και μόνη της.

Αμερικανοί αξιωματούχοι χάνουν τη υπομονή τους από την μη ανταπόκριση της Ρωσίας στις δεσμεύσεις της συμφωνίας που επετεύχθη στις 17 Απριλίου στη Γενεύη με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Οι ΗΠΑ αντιδρούν επίσης και στην απροθυμία ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών, κυρίως της Γερμανίας και της Ιταλίας, για επιβολή νέου γύρου κυρώσεων στη Ρωσία, ωστόσο προτιμούν να δράσουν σε συντονισμό με την Ευρώπη παρά μόνες τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ομπάμα αναμένεται να έχει σήμερα κοινές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, για να συζητήσει το θέμα.

Ανώτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να ζητήσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ευρωπαίους συμμάχους του για να συζητήσει το θέμα των κυρώσεων.

Διπλή «επίθεση» στη Ρωσία

Αμείωτη παραμένει η ένταση στην ανατολική Ουκρανία, με τις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν αποκλείσει την πόλη Σλαβιάνσκ, ενώ την ίδια ώρα τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν σε γυμνάσια στα σύνορα. Το Κίεβο έδωσε διορία 48 ωρών στη Μόσχα ώστε να εξηγήσει την έντονη κινητικότητα των ρωσικών δυνάμεων.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, άφησε την Πέμπτη να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πολύ κοντά στο να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια για να αλλάξει η Μόσχα πορεία σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία, εξαντλούνται.

Ο Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τεχνάσματα προπαγάνδας προκειμένου να καλύψει, όπως το χαρακτήρισε, αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία: να αποσταθεροποιήσει την περιοχή αυτή και να υπονομεύσει τις ουκρανικές εκλογές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.

«Όπως επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος Ομπάμα, είμαστε έτοιμοι να δράσουμε», δήλωσε ο Τ. Κέρι.

Υποβάθμιση της Ρωσίας από STANDARD & POOR΄S

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ρωσίας προχώρησε η Standard & Poor΄s.

Η αξιολόγηση της ρωσικής οικονομίας αναθεωρήθηκε πτωτικά στο «ΒΒΒ-» με αρνητικό outlook, από «ΒΒΒ-». Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ρωσίας βρίσκεται πλέον μόλις μία βαθμίδα πάνω από το junk.

«Η γεωπολιτική κατάσταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον σημαντικές εκροές εγχώριων και ξένων κεφαλαίων από τη ρωσική οικονομία υπονομεύοντας περαιτέρω τις ήδη αποδυναμωμένες προοπτικές ανάπτυξης» αναφέρει η S&P στην σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet