«Γιατροί Χωρίς Σύνορα»: Καμία έρευνα για την επίθεση στην Κοντούζ
Κόσμος

«Γιατροί Χωρίς Σύνορα»: Καμία έρευνα για την επίθεση στην Κοντούζ

«Προσπαθήσαμε να μπούμε σε ένα από τα πυρπολημένα κτήρια για να δούμε τι συνέβαινε. Δεν υπάρχουν λόγια για το πόσο φρικτό ήταν αυτό που αντικρίσαμε. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έξι ασθενείς καίγονταν στα κρεβάτια τους».

Τα λόγια ανήκουν σε νοσηλευτή των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» έναν χρόνο πριν, όταν το νοσοκομείο της οργάνωσης στην πόλη Κοντούζ του Αφγανιστάν βομβαρδίστηκε από την αεροπορία των ΗΠΑ.

Το νοσοκομείο καταστράφηκε, 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 24 ασθενείς και 14 μέλη του προσωπικού της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Ακριβώς έναν χρόνο μετά, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» υπογραμμίζουν ότι δεν έχει γίνει καμία ανεξάρτητη έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη.

Η μόνη έρευνα που έχει διεξαχθεί, σύμφωνα με την οργάνωση, είναι από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, βάσει της οποίας «κανένα μέλος των επίγειων δυνάμεων και του πληρώματος του AC-130 δεν γνώριζε ότι τα πυρά του αεροσκάφους είχαν στόχο μια ιατρική δομή». Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι «αυτό το τραγικό συμβάν προκλήθηκε από έναν συνδυασμό ανθρώπινων σφαλμάτων, τα οποία επιδεινώθηκαν από αστοχίες διαδικασιών και εξοπλισμού».

«Οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” αρνούμαστε τη λέξη “λάθος”. Η επίθεση σε νοσοκομεία και επαγγελματίες υγείας είναι για εμάς μια αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή» τόνισε πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής πρόεδρος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Δρ Τζοάν Λιου.

Παρά την παγκόσμια κατακραυγή, μόνο μέσα στο 2015, πραγματοποιήθηκαν 77 επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στη Συρία και την Υεμένη.

Ο Χρήστος Χρήστου, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», σημειώνει:

«Οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” θα συνεχίζουμε να πιέζουμε τις εμπλεκόμενες πλευρές σε κάθε πόλεμο για τα αυτονόητα: Ότι ακόμα και ο πόλεμος έχει κανόνες. Ότι η ιατρική δράση δεν μπορεί να αποτελεί στόχο. Αν ο πόλεμος συνεχίσει να διεξάγεται χωρίς όρια, τα πεδία των μαχών θα μείνουν χωρίς ιατρικό προσωπικό και οι άνθρωποι που χρειάζονται περισσότερο ιατρική φροντίδα θα μείνουν  αποκομμένοι από αυτή. Και αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να το αφήσουμε να συμβεί».

Συγκλονίζει η μαρτυρία νοσηλευτή ένα χρόνο πριν

«Αυτό που αντικρίσαμε ήταν το νοσοκομείο κατεστραμμένο, να καίγεται. Δεν ξέρω καν τι ένιωσα, βρισκόμουν σε κατάσταση σοκ» περιγράφει συγκλονισμένος ο νοσηλευτής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Λάγιος Ζόλταν Ζεξ.

«Προσπαθήσαμε να μπούμε σε ένα από τα πυρπολημένα κτήρια για να δούμε τι συνέβαινε. Δεν υπάρχουν λόγια για το πόσο φρικτό ήταν αυτό που αντικρίσαμε. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έξι ασθενείς καίγονταν στα κρεβάτια τους. Το πρώτο που έπρεπε να διαπιστώσουμε ήταν ποιοι γιατροί ήταν ζωντανοί και σε θέση να βοηθήσουν. Πραγματοποιήσαμε μια επείγουσα χειρουργική επέμβαση σε έναν από τους γιατρούς μας. Δυστυχώς όμως δεν τα κατάφερε. Ο φαρμακοποιός μας, με τον οποίο μιλούσαμε το προηγούμενο βράδυ για τα αποθέματα του νοσοκομείου, ξεψυχούσε και αυτός στο γραφείο μας. Πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονταν σκληρά για μήνες και κυριολεκτικά ασταμάτητα την τελευταία εβδομάδα. Δεν είχαν καταφέρει να πάνε στο σπίτι τους για να δουν τις οικογένειές τους. Για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους… Και τώρα είναι νεκροί.

»Πώς μπόρεσε να γίνει κάτι τέτοιο; Ποιο είναι το όφελος από μια τέτοια ενέργεια; Κατέστρεψαν ένα νοσοκομείο και τόσες πολλές ζωές για το τίποτα».

* Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποίησαν το πρωί τελετή μνήμης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στην πλατεία Συντάγματος.

Επιμέλεια: Κική Μαργαρίτη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet