Αρχιεπίσκοπος: «Λύθηκαν οι παρεξηγήσεις» με την κυβέρνηση
Κοινωνία

Αρχιεπίσκοπος: «Λύθηκαν οι παρεξηγήσεις» με την κυβέρνηση

«Οι όποιες παρεξηγήσεις υπήρχαν λύθηκαν» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε δίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου και της κυβερνητικής εκπρόσωπου, Όλγας Γεροβασίλη.

«Κατά τη συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί» ανέφερε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Έγινε μία συνάντηση, μιλήσαμε, λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις και ο διάλογος για τα Θρησκευτικά θα συνεχισθεί με την συνεργασία Πολιτείας – Εκκλησίας, δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος. Για το μάθημα των θρησκευτικών, όπως είπε ο αρχιεπίσκοπος, θα χρησιμοποιείται το σημερινό βιβλίο μέχρι να υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να βγουν τα καινούργια βιβλία.

«Ευτυχής» δήλωσε ο κ. Καμμένος μετά τη συνάντηση και έκανε λόγο για ένα «πολύ γόνιμο» διάλογο, κατά τον οποίο «διευκρινίστηκαν όλα τα θέματα» και «Εκκλησία και Πολιτεία προχωρούν ενωμένες». Ο διάλογος -πρόσθεσε- θα συνεχιστεί.

«Θέλω να δηλώσω ότι είμαι πάρα πολύ ευτυχής, γιατί έγινε πράγματι ένας πολύ γόνιμος διάλογος. Εξετάστηκαν όλα τα θέματα, διευκρινίστηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν και ο διάλογος συνεχίζεται.  Η Εκκλησία και η Πολιτεία προχωρούν ενωμένες, μέσα στο πνεύμα του διαλόγου και της Ορθοδοξίας» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ερωτηθείς ο υπουργός τι σημαίνει αυτό και πώς θα πάει φέτος το πρόγραμμα σπουδών, είπε: «σημαίνει ότι η συζήτηση που θα γίνει μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας». Αναφερόμενος ο Πάνος Καμμένος στα βιβλία, είπε ότι είναι τα ίδια και δεν έχει αλλάξει κανένα βιβλίο.

«Θέλουμε τον διάλογο, δεν έχουμε δογματική αντίληψη» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας και χαρακτήρισε πολύ καλό το κλίμα της συζήτησης με τον αρχιεπίσκοπο. «Ο διάλογος συνεχίζεται» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

«Για το θέμα των θρησκευτικών, η συζήτηση αφορούσε στην εφαρμογή των νέων προγραμμάτων, θα εφαρμοσθούν, είναι απόφαση και ευθύνη της Πολιτείας το θέμα της εκπαίδευσης, βεβαίως, ταυτοχρόνως όπως ξέρετε, δεν υπάρχουν νέα βιβλία, έχουμε διανείμει τα παλαιά, συνυπάρχουν αυτά τα ζητήματα και όπως όλα τα μαθήματα, έτσι και τα θρησκευτικά θα αξιολογηθεί το μάθημα και τα νέα προγράμματα. Θα ακουσθούν ξανά οι απόψεις και της Εκκλησίας και θα καταλήξουμε στο τέλος του χρόνου στην οριστική μορφή των νέων προγραμμάτων» είπε ο κ. Φίλης.

Ο υπουργός είπε ότι συνεχίζεται το μάθημα με τα νέα προγράμματα, συνεχίζουμε και δεν υπάρχει ζήτημα διαφωνίας για το θέμα αυτό, διότι ήδη έχουν εκδοθεί τα νέα προγράμματα, γίνονται οι επιμορφώσεις των καθηγητών, αλλά επαναλαμβάνω δεν έχουμε μια αντίληψη δογματική. Θα κάνουμε διάλογο, θέλουμε τον διάλογο, θα ξανακούσουμε τις απόψεις που θα διατυπωθούν επί των συγκεκριμένων προγραμμάτων, από εκκλησιαστικούς παράγοντες και θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του μαθήματος στο τέλος της χρονιάς.

Επανέλαβε ότι τα αναλυτικά προγράμματα αλλάζουν, αλλά θα συνυπάρχουν με τα παλαιά βιβλία φέτος, προσθέτοντας ότι έτσι κι αλλιώς εμείς δεν έχουμε την άποψη ότι το μάθημα πρέπει να γίνεται με ένα βιβλίο, θέλουμε το μάθημα να είναι πιο πλούσιο, θέλουμε μια αντίληψη βιωματική στη διδασκαλία για θεματική διδασκαλία, πάντοτε τηρώντας τρεις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και από τον αρχιεπίσκοπο.

  • Η πρώτη αφορά υποχρεωτικότητα του μαθήματος.
  • Η δεύτερη αφορά τη μη μείωση των ωρών διδασκαλίας.
  • Η τρίτη αφορά μια κατεύθυνση για τον ορθόδοξο πολιτισμό στο μάθημα των θρησκευτικών.

Ο Νίκος Φίλης είπε ότι πάντοτε υπάρχει διάλογος εφ’ όλης της ύλης και για τα ειδικά θέματα που προκύπτουν κάθε φορά.

Τον αρχιεπίσκοπο υποδέχτηκε στα σκαλοπάτια του Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Τον κ. Ιερώνυμο συνόδευαν ο μητροπολίτης Σπάρτης, Ευστάθιος, Μεσογαίας, Νικόλαος και Φθιώτιδος, Νικόλαος, καθώς και ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θ. Παπαγεωργίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του αρχιεπισκόπου, έπειτα από το «πολεμικό» κλίμα που δημιούργησαν οι αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών και οι δηλώσεις, κυρίως από την πλευρά του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet