Ευάγγελος Βενιζέλος: Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ προκαλούν θεσμικό τρόμο
Πολιτική

Ευάγγελος Βενιζέλος: Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ προκαλούν θεσμικό τρόμο

Δεν γίνεται να αναμειγνύονται θέματα θεσμικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης με θέματα μισθολογικά για τα οποία είναι αρμόδιες οι δικαστικές ενώσεις, σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι προκαλούν «θεσμικό τρόμο» οι δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου, ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αφουγκράζεται την κοινωνία.

«Αποστολή της Δικαιοσύνης δεν είναι να αφουγκράζεται την κοινή γνώμη» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Το κράτος δικαίου υπάρχει για τους πολλούς αλλά υπάρχει και για τους λίγους».

«Αλλά δεν πρόκειται καν περί αυτού, πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά στην κυβερνητική πολιτική και είναι αδιανόητο να λέγεται ότι πρέπει να διαφυλαχθεί όταν γίνεται αυτό» ανέφερε.

Επικρίνοντας την δήλωση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου, ότι οι δικαστές πρέπει να μην χειραγωγούνται, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ήταν λάθος του Συμβουλίου της Επικρατείας που, αφού έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και φτάσαμε σε ένα τετελεσμένο γεγονός, δικάζοντας με προσωρινή σύνθεση, αλλά τώρα αρνείται να δικάσει σε διευρυμένη σύνθεση 31 δικαστών.

«Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είναι προστάτης των δικαστών του. Έχουν μία ψήφο όλοι. Δεν έχουν ανάγκη από κηδεμόνα. Έχουν μία ψήφο όλοι» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όλα αυτά αποτελούν θεσμικό πρόβλημα και μάλιστα πρόβλημα Δημοκρατίας, υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

«Λέγοντας ότι διασφάλισαν τις αποδοχές τους είναι σαν να έκαναν συναλλαγή»

Τόνισε επίσης ότι η στάση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης τον εξοργίζει γιατί δεν μπορεί να γίνονται δηλώσεις ότι διασφάλισαν ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στους μισθούς. «Δεν μπορεί να αναμειγνύονται θέματα θεσμικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης και θέματα αποδοχών των δικαστικών» σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν είναι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δικαστικών λειτουργών, υπάρχουν συνδικαλιστικές ενώσεις» είπε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και τους άλλους δικαστικούς που συναντήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Το μόνο αντικείμενο που είναι θεμιτό είναι η θεσμική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» είπε ο κ. Βενιζέλος και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι είναι «τουλάχιστον αντιφατικό αυτός που έχει κατηγορηθεί για απειλή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης να αναγορεύεται ως εγγυητής της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

Ο κ. Τσίπρας είπε, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, «ότι θεωρώ αδιανόητο να κρίνει το ΣτΕ αντισυνταγματικό έναν νόμο και να κινηθεί αντίθετα με το δημόσιο συμφέρον γιατί το δημόσιο συμφέρον είναι να πάρουμε τα χρήματα από τις τέσσερις άδειες» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό: «Αυτός που προκαλεί το θέμα και είναι ο θύτης έρχεται να εμφανιστεί ως κριτής, ως εγγυητής της λειτουργίας των θεσμών».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet