Ν. Μπάμπαλος: Πλήρης αναστροφή των οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου
Πολιτική

Ν. Μπάμπαλος: Πλήρης αναστροφή των οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου

Πλήρη αναστροφή της οικονομικής εικόνας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής δείχνουν τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση του ισολογισμού του Δήμου για το 2015, την πρώτη ακέραια χρονιά διοίκησης της δημοτικής αρχής του δημάρχου Νίκου Μπάμπαλου, όπως ενημερώνει ο Δήμος.

«Η χρηστή διαχείριση της νέας διοίκησης», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «έβγαλε τον Δήμο από την οικονομική δυσχέρεια και τον έβαλε σε ένα σταθερό μονοπάτι ανάπτυξης και μάλιστα με σημαντικά οικονομικά αποθέματα».

Τα νούμερα του ισολογισμού, ο οποίος παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, είναι αδιαμφισβήτητα

Ο Δήμος πληρώνει στην ώρα του, αποκατέστησε την φερεγγυότητά του

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος μπόρεσε να αποπληρώσει τόσο τις ληξιπρόθεσμες όσο και τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τρίτους. Ληξιπρόθεσμες, πλέον, υποχρεώσεις δεν υπάρχουν, όπως ενημερώνει ο Δήμος, ενώ το χρέος προς τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, σε αυτόν τον πρώτο χρόνο, έπεσε κατά 20%.

Πληρώνοντας στην ώρα του, ο Δήμος πετυχαίνει νέα εξοικονόμηση αφού, έχοντας αποκαταστήσει τη φερεγγυότητά του προς εργολάβους και προμηθευτές, καταφέρνει, όπως επισημαίνεται, να πετυχαίνει γενναίες εκπτώσεις στους διαγωνισμούς έργων και προμηθειών, εκπτώσεις που φτάνουν ακόμα και το 60%.

Αποτυπώνεται η αύξηση της δημοτικής περιουσίας δίνοντας την ευκαιρία για χρηματοδότηση επενδύσεων και έργων

Επιπλέον, σημειώνει ο Δήμος, «η εκστρατεία καταγραφής όλης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου ανέβασε την αποτίμηση της αξίας αυτής στα 8,3 εκατ. ευρώ (από 6,8 εκατ. το 2014) ενδυναμώνοντας έτσι τη θέση του Δήμου στον επενδυτικό χάρτη αφού, πλέον, έχοντας αυξήσει την πιστοληπτική του ικανότητα, μπορεί να κυνηγήσει πιο εύκολα επενδυτικά, χρηματοδοτικά πακέτα με πρώτο στόχο τη στήριξη των δομών πρόνοιας, αλληλεγγύης, καθημερινότητας των πολιτών».

Γιάννης Φίλανδρος, αντιδήμαρχος Οικονομικών: Η καλή οικονομική εικόνα του Δήμου, δεν είναι λογιστικό τρικ

«Σημειώστε ότι αυτή η καλή οικονομική εικόνα του Δήμου δεν οφείλεται σε κάποιο λογιστικό τρικ», υπογράμμισε στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Φίλανδρος, αφού, όπως τόνισε, «ο Δήμος κατάφερε να αυξήσει περιουσία, αποθεματικό και κέρη χωρίς να παύσει πληρωμές προς τρίτους και –κυρίως– χωρίς να στερήσει την παροχή έργου προς τους δημότες: «Καταφέραμε και να εξοικονομούμε χρήματα, αλλά και να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, σημειωτέον, μέσα σε ένα περιβάλλον με μια εθνική οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση και την στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση προς του ΟΤΑ βαίνει μειούμενη», συμπλήρωσε.

Νίκος Μπαρμπούνης, πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών: Η σκληρή δουλειά και ο σωστός συντονισμός της δημοτικής Αρχής με τις δημοτικές υπηρεσίες φέρνουν αποτελέσματα.

«Πίσω από την ευημερία των αριθμών κρύβεται η τεράστια δουλειά που καταβάλαμε μαζί: δημοτική Αρχή και δημοτικές υπηρεσίες, για να καταφέρουμε αυτήν την αναστροφή στην οικονομική εικόνα του Δήμου», τόνισε ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών (την περίοδο 2014 -2015), Νίκος Μπαρμπούνης, για να σχολιάσει ότι, «πλέον, ο Δήμος ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του καλύτερα και από ιδιώτη».

Νίκος Μπάμπαλος, δήμαρχος: Αλλάξαμε την οικονομική ρότα του Δήμου – Επιστρέφουμε τα κέρδη στους πολίτες

Είναι ενδεικτικό της εξυγιασμένης οικονομικής εικόνας, που έχει πια ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, το παράδειγμα που έδωσε ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, σε ένα φανταστικό σενάριο ότι ο Δήμος έστω έκλεινε, όχι απλά θα μπορούσε να αποπληρώσει όλο το χρέος του -βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο (δάνεια κ.τ.λ.)– αποκλειστικά και μόνο με τα δικά του αποθεματικά, αλλά θα κληροδοτούσε και στο ελληνικό δημόσιο 1,5 εκατ. ευρώ ως υπόλοιπο.

«Με απλές κινήσεις ορθολογικής διαχείρισης φέραμε αποτελέσματα: οργανώσαμε την οικονομική υπηρεσία, αυξήσαμε τα έσοδα, πληρώσαμε και πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, αποκαταστήσαμε τη φερεγγυότητά μας, πετύχαμε γενναίες εκπτώσεις στις δημοπρασίες, διεκδικήσαμε και πήραμε διαφυγόντα κέρδη. Με λίγα λόγια, αλλάξαμε την οικονομική ρώτα του Δήμου», τόνισε ο Νίκος Μπάμπαλος και πρόσθεσε:

«Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν έχει νόημα, εάν τα χρήματα που εξοικονομούμε δεν γυρνάνε πίσω ως υπηρεσίες προς τους Ηρακλειώτες. Ήδη έχουν γίνει πολλά: σε έργα, στην Καθαριότητα, στην Κοινωνική Πολιτική.

»Στόχος μας είναι να απλώσουμε μεγαλύτερο το δίχτυ της κοινωνικής προστασίας, να προσφέρουμε στους πολίτες ακόμα καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη. Και αυτό θα το πετύχουμε έχοντας ήδη βάλει τις βάσεις πάνω στις οποίες χτίζουμε την βελτίωση της καθημερινότητας του Ηρακλειώτη, την εκκίνηση των μεγάλων έργων».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet