50% μείωση τροφείων, αλλά μόνο για δημοτικούς υπαλλήλους
Κοινωνία

50% μείωση τροφείων, αλλά μόνο για δημοτικούς υπαλλήλους

Ο τρόπος με τον οποίο η εκάστοτε εξουσία αντιμετωπίζει τον δημόσιο και ιδιωτικό υπάλληλο, ακόμη και σε περιόδους βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπως η σημερινή, αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής (Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016).

Αφορμή στάθηκε η εισήγηση της διοίκησης, διά μέσου της προέδρου του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου Παιδικοί Σταθμοί Αγίας Παρασκευής (ΠΑΙΣΔΑΠ) να παρέχεται ατελώς στους δημοτικούς υπαλλήλους Αγίας Παρασκευής η φιλοξενία παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Σωματείου Εργαζομένων.

Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη
Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη

Η κα Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη υποστήριξε ότι τα παιδιά αυτά (τα οποία δεν ξεπερνούν τα έξι) δεν «κόβουν» θέσεις από τη δυναμικότητα των παιδικών σταθμών, αφού φιλοξενούνται ως υπεράριθμα, βάσει νόμου, και ότι η συντριπτική πλειονότητα των Δήμων ακολουθεί παρόμοια πολιτική ατελούς παροχής της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Το θέμα προκάλεσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, οι οποίες περιστράφηκαν κυρίως στο κατά πόσο η πρόταση συνιστά διακριτική μεταχείριση υπέρ μιας κοινωνικής ομάδας εις βάρος των υπολοίπων.

«Σε θέματα αρχών δεν χωρούν εκπτώσεις»
Γιάννης Λογοθέτης
Γιάννης Λογοθέτης

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λογοθέτης έθεσε θέματα ισονομίας και ισότητας, θεωρώντας ότι το ζήτημα δεν εστιάζεται στο πόσα παιδιά θα τύχουν της συγκεκριμένης απαλλαγής, αλλά σε αυτή καθεαυτή την αντίληψη της διάκρισης μεταξύ εργαζομένων. «Δηλαδή, εάν έρθει ο σύλλογος εκπαιδευτικών ή κρεοπωλών και υποβάλουν αντίστοιχο αίτημα, θα το κάνετε αποδεκτό;», ρώτησε την πρόεδρο του Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ, για να προκαλέσει την αντίδραση της κας Δημητρίου, η οποία θεώρησε ως «χλευαστικό» το ερώτημα.

«Ακόμη και για ένα παιδί να ισχύσει το μέτρο, τίθεται θέμα συντεχνιακής λογικής» σχολίασε ο κ. Γ. Λογοθέτης, ενώ όταν τέθηκε από τον δήμαρχο η πρόταση να υπάρξει, αντί για ατελής φιλοξενία, έκπτωση 50%, σημείωσε ότι «σε ζητήματα αρχής δεν χωρούν εκπτώσεις».

«Αρκεί το “μπόνους” των υπεράριθμων»
Διονύσης Λέκκας
Διονύσης Λέκκας

Από τη μείζονα μειοψηφία, ο δημοτικός σύμβουλος Διονύσης Λέκκας διαφώνησε επίσης με την εισήγηση, λέγοντας ότι ήδη οι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν το «μπόνους» της δυνατότητας της φιλοξενίας των παιδιών τους ως υπεράριθμα, οπότε δεν υπάρχει λόγος για κάτι περαιτέρω.

Επίσης, αναφέρθηκε σε πληροφόρησή του ότι το αίτημα για δωρεάν φιλοξενία των παιδιών των δημοτικών υπαλλήλων το είχε «απαιτήσει» από το Ν.Π. ο δήμαρχος, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικώς η πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ.

«Γενναία μείωση τώρα και το ξανασυζητάμε από του χρόνου»
Σωτήρης Ησαΐας
Σωτήρης Ησαΐας

Από την ίδια παράταξη, ο κ. Σωτήρης Ησαΐας υποστήριξε ότι ο δημοτικός υπάλληλος έχει «εμπορική σχέση» με τον Δήμο, προσφέροντας τις υπηρεσίες του και αμειβόμενος γι’ αυτές, άρα δεν μπορεί να υπάρχει ατελής παροχή υπηρεσιών. Πολύ περισσότερο, όπως τόνισε, όταν άλλα νομικά πρόσωπα του Δήμου προχωρούν σε αυξήσεις των συνδρομών τους προς τους δημότες Αγίας Παρασκευής.

Ωστόσο, δήλωσε ανοιχτός σε μία συζήτηση για να δοθούν κίνητρα, ακόμη και υπό τη μορφή κάποιας γενναίας έκπτωσης, στους δημοτικούς υπαλλήλους. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε αποδεκτή την πρόταση του δημάρχου για μείωση 50%, με την προϋπόθεση το θέμα να συζητηθεί και πάλι την επόμενη χρονιά.

Τέλος, αναφερόμενος σε σχόλιο της δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας και αντιπροέδρου του Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ, Σοφίας Αϊδίνη-Παπασιδέρη, ότι «είναι μικρόψυχο να συζητάμε την απαλλαγή τελών για έξι παιδάκια», τόνισε ότι «μικρόψυχο είναι το μείον στο ταμείο και τα 36.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα που έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, λόγω των μέτρων της μνημονιακής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αυτές οι νοοτροπίες μάς έφεραν ως εδώ»
Γιάννης Μυλωνάκης
Γιάννης Μυλωνάκης

Εκπροσωπώντας την παράταξη Συμμαχία Ευθύνης, ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης είπε ότι «τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους», τονίζοντας ότι «αυτές οι συντεχνιακές λογικές είναι που μας έφεραν ως εδώ κι επέβαλαν τα μνημόνια». Στην παρατήρηση της διοίκησης ότι επιχειρήσεις και άλλοι δημόσιοι φορείς ακολουθούν ανάλογη πολιτική, είπε ότι αυτό δεν ισχύει και ότι όπου λειτουργούν παιδικοί σταθμοί οι υπάλληλοι πληρώνουν το αναλογούν αντίτιμο.

Ο κ. Γ. Μυλωνάκης αναρωτήθηκε γιατί πρέπει κάποιο ζευγάρι που έχει ικανοποιητικά εισοδήματα να απαλλάσσεται από κάτι που καταβάλλουν όλοι οι άλλοι πολίτες, προτείνοντας να ισχύσει και για τους δημοτικούς υπαλλήλους αυτό που ισχύει και για το σύνολο των δημοτών της Αγίας Παρασκευής.

Τέλος, για την εναλλακτική πρόταση μείωσης κατά 50%, ο δημοτικός σύμβουλος υποστήριξε ότι «αποτελεί άτακτη υποχώρηση της διοίκησης», που εν τέλει δεν μπορεί να «προχωρήσει» αφού το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει υπέρ ή κατά της εισήγησης.

«Δωρεάν τροφεία για όλους τους δημότες και όχι αποσπασματικά»
Ανδρέας Γκιζιώτης
Ανδρέας Γκιζιώτης

Αφού απέδωσε την πρόταση της διοίκησης στην προσπάθειά της «να δείξει ότι αγαπά τους εργαζόμενους», ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης εξέφρασε την αντίθεσή του στην «αποσπασματική» αντιμετώπιση του θέματος. Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης, αφού επανέλαβε την πάγια θέση της παράταξης για δωρεάν φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς, κάλεσε τη διοίκηση να διεκδικήσει την απαλλαγή από τα τροφεία για το σύνολο των δημοτών της πόλης.

Σχολιάζοντας δε την επισήμανση ότι υπάρχουν επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες φιλοξενίας για παιδιά εργαζομένων-υπαλλήλων τους, τόνισε ότι αυτό γίνεται σε παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις-υπηρεσίες, ενώ οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου δεν είναι για τα παιδιά μόνο των δημοτικών υπαλλήλων, αλλά όλων των κατοίκων Αγίας Παρασκευής.

Τέλος, υποστήριξε κι αυτός ότι δεν μπορεί ν’ αλλάξει η εισήγηση και να μετατραπεί σε μείωση 50% και πρέπει το θέμα ή να ψηφιστεί ή να αποσυρθεί.

Υποχώρηση διοίκησης και υπερψήφιση της μείωσης 50%
Σοφία Αϊδίνη-Παπασιδέρη
Σοφία Αϊδίνη-Παπασιδέρη

Η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Σοφία Αϊδίνη ξένισε με την τοποθέτησή της ότι οι σύμβουλοι δεν πρέπει να κρίνουν τις αποφάσεις του Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ (!), για να δεχθεί τα σχόλια των συναδέλφων της περί του αντιθέτου, ενώ υποστήριξε τόσο το αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων όσο και της απόφασης που ελήφθη.

Γεράσιμος Βλάχος & Γιάννης Σταθόπουλος
Γεράσιμος Βλάχος & Γιάννης Σταθόπουλος

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεράσιμος Βλάχος, αν και υποστήριξε ότι είναι σύνηθες ακόμη στις πολυεθνικές να προσφέρουν δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά των υπαλλήλων τους, προσπάθησε να «ξεμπλοκάρει» τη συζήτηση προτείνοντας απόσυρση του θέματος, κάτι που ωστόσο απορρίφθηκε διά βοής από το Σώμα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, διαβλέποντας το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, πρότεινε -όπως προαναφέραμε- τη μείωση σε 50%, τροποποιώντας ουσιαστικά την αρχική εισήγηση, κάτι που -όπως βεβαίωσε ο πρόεδρος του Σώματος- προβλέπεται στη διαδικασία.

Τελικώς, η πρόταση της μείωσης υπερψηφίστηκε, με τον δήμαρχο να σχολιάζει την αρνητική ψήφο της παράταξης του κ. Βασίλη Ζορμπά (πλην της κας Ε. Καψοκεφάλου που ψήφισε «λευκό» και του κ. Σ. Ησαΐα που ψήφισε ναι), λέγοντας ότι «εμείς όταν παραλάβαμε τους παιδικούς σταθμούς, υπήρχε μείωση για τα παιδιά των υπαλλήλων 30%»

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet