Βριλήσσια: Στο «μικροσκόπιο» τα πεπραγμένα Δημ. Επιχ. από το 1998
Πολιτική

Βριλήσσια: Στο «μικροσκόπιο» τα πεπραγμένα Δημ. Επιχ. από το 1998

Σε ελεγκτές καταφεύγει το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων τόσο για την Κοινωφελή Επιχείρηση, όσο και για το σύνολο των Δημοτικών Επιχειρήσεων του Δήμου από το 1998 έως σήμερα, όπως μας ενημερώνει με ανακοίνωσή της η κίνηση δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη.

Η παράταξη κάνει αναφορά στη συνεδρίαση της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου 2016, οπότε συζητήθηκε το θέμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης που συσσώρευσε στον Δήμο, όπως τονίζεται, ζημίες ύψους 1.852.000 ευρώ. Μάλιστα, η Επιχείρηση παραμένει ενεργός, αφού -όπως αναφέρεται- η έκθεση εκκαθάρισής της κρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ως ανεπαρκής και καταψηφίστηκε.

Τέλος, η δημοτική κίνηση επισημαίνει ότι η ίδια είχε εδώ και οκτώ χρόνια (η Κοινωφελής ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Δεκέμβριο του 2008) επισημάνει θέματα διαφάνειας στη διαχείρισή της.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης:

Η «Κοινωφελής Επιχείρηση Βριλησσίων», διάδοχος προηγούμενων σχημάτων (ΔΕΑΒ και ΔΕΠΑΒ), ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Δεκέμβριο του 2008, έχοντας στην ευθύνη της τη δημοτική συγκοινωνία, ορισμένα κοινωνικά προγράμματα (Βοήθεια στο σπίτι, Κρίκος, ΚΔΑΠ 6-12), έναν κατασκευαστικό τομέα (π.χ. ανάπλαση πεζοδρομίων) και ένα τμήμα του «πρασίνου». Μέσα σε λίγα χρόνια η «επιχείρηση» συσσώρευσε ζημίες 1.852.000€ και διαμόρφωσε μια αρνητική «καθαρή» θέση ύψους 731.705€, τελικά σε βάρος του Δήμου, σύμφωνα με την έκθεση του αρμόδιου ορκωτού λογιστή που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 12ης Οκτωβρίου 2016.

Τον Μάιο του 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διάλυση της ΚΕΒ και την ένταξη των εργαζομένων της στον Δήμο, μια εξέλιξη για την οποία η «Δράση» είχε δώσει όλες της τις δυνάμεις, (από κοινού με τους εργαζόμενους), συμβάλλοντας με προτάσεις ακόμη και προς τους φορείς της κεντρικής διοίκησης, για την άρση νομοθετικών αδιεξόδων, δυόμισι χρόνια πριν η τότε διοίκηση πεισθεί να ακολουθήσει.

Όπως όμως συχνά συμβαίνει, οι υποθέσεις δεν κλείνουν διά αποφάσεων αλλά όταν αποτιμηθούν και κατανοηθούν. Η Δημοτική Επιχείρηση Βριλησσίων κληροδότησε στον Δήμο μεγάλα χρέη και πολλά ερωτηματικά για τη διαχείρισή της. Μάλιστα, ούτε και σήμερα, εν έτει 2016, αυτή λογίζεται ανενεργός, αφού η έκθεση εκκαθάρισής της που υποβλήθηκε από τον ορκωτό λογιστή που την είχε αναλάβει κρίθηκε από το Δ.Σ. της 12ης Οκτωβρίου 2016 ανεπαρκής και καταψηφίστηκε! Άρα και το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, μάλιστα με πρόταση του δημάρχου, που τελικά έγινε δεκτή από όλες τις παρατάξεις, αποφασίστηκε η κλήση ορκωτών λογιστών για να διερευνήσουν τα πεπραγμένα όλων των δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου από το 1998 μέχρι σήμερα!

Ακούστηκαν πολλά στο Δημοτικό Συμβούλιο της 12ης Οκτωβρίου και δεν ήταν η πρώτη φορά… Η πλειοψηφία των σημερινών δημοτικών συμβούλων, πόσο μάλλον οι δημότες, αγνοούν το θέμα. Επομένως, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την πρόθεση της σημερινής, νέας, δημοτικής Αρχής, να διαλευκάνει, όσο είναι δυνατόν, το ιστορικό μιας «επιχείρησης» που κόστισε πολλούς πόρους στο Δήμο και στους δημότες. Άλλωστε, ούτε και η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης -προηγούμενη διοίκηση- διαφοροποιήθηκε -σε επίπεδο ψήφου- σ’ αυτήν την επιλογή. Πόσο μάλλον η «Δράση», που είχε θέσει «εις ώτα μη ακουόντων» αυτά τα ζητήματα οχτώ χρόνια πριν!

Οφείλουμε πάντως εδώ να διευκρινίσουμε προκαταβολικά, χωρίς να υπονοούμε οτιδήποτε, (διαπίστωση που ωστόσο, αναπόφευκτα, παραπέμπει και σε όσα συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή), ότι τα ζητήματα διαφάνειας δεν αφορούν τόσο στην παραπομπή των εκάστοτε υποθέσεων στον ανάλογο «ελεγκτή». Διαφάνεια σημαίνει δημοκρατική διακυβέρνηση, θεσμούς ελέγχου και διαβούλευσης, αξιόπιστο διοικητικό μηχανισμό, μια ανάλογη γενικευμένη πολιτική στάση και οπτική. Διαφάνεια σημαίνει συγκρούσεις προς κάθε (αναγκαία) κατεύθυνση -όχι επιλεκτικά απέναντι στον εκάστοτε βολικό «αντίπαλο», σημαίνει εμπέδωση αντιλήψεων και θεσμών που προλαμβάνουν, δεν αναζητούν εκ των υστέρων εξηγήσεις. Διαφάνεια τέλος σημαίνει καθαρότητα, προσπάθεια συμβολής και όχι νομής της εξουσίας, στόχος πράγματι πολύ υψηλός για την εποχή μας…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet