Ένωση Γονέων: “Κουτσουρεμένο” πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης
Κοινωνία

Ένωση Γονέων: “Κουτσουρεμένο” πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης

Η Ένωση Γονέων Αγίας Παρασκευής, σε ανακοίνωσή της, αναφέρεται στο φετινό πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου, εκφράζοντας τις ενστάσεις της για τη μείωση της χρονικής διάρκειάς του, που αφήνει ακάλυπτες τις οικογένειες για διάστημα δύο εβδομάδων πριν τις διακοπές του Αυγούστου, ενώ επαναφέρει το αίτημά της για δωρεάν παροχή των σχετικών υπηρεσιών προς τους γονείς. Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ένωσης:

Ο Δήμος ανακοίνωσε την Παρασκευή 25/04/2014 το θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης που για μια ακόμα χρονιά διοργανώνει για τους μαθητές της πόλης, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής.

Για μια ακόμα χρονιά το θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης έχει κόστος για τους γονείς. Για μια ακόμα χρονιά οι γονείς θα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Και αυτό γιατί το πρόγραμμα θερινής δημιουργικής απασχόλησης για το έτος 2014, όπως αυτό ομόφωνα ψηφίστηκε μετά από εισήγηση της δημοτικής αρχής, δεν θα λήξει την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου όπως γινόταν όλα τα χρόνια, καλύπτοντας τους γονείς που προγραμμάτιζαν τις διακοπές τους τον Αύγουστο, αλλά μόλις στις 18 Ιουλίου, αφήνοντας τις οικογένειες στις οποίες απευθύνεται ακάλυπτες για τις 2 εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις διακοπές του Αυγούστου.

Κοινωνική πολιτική σημαίνει στηρίζω ως κοινωνικό σύνολο αυτούς που έχουν ανάγκη. Η διάρκεια ενός προγράμματος θα έπρεπε επίσης να υπηρετεί ακριβώς τον «χρηστικό» ρόλο τέτοιων προγραμμάτων. Στόχος τους ήταν και θα έπρεπε να είναι η διευκόλυνση των οικογενειών κατά τη θερινή περίοδο από τη λήξη του σχολικού έτους έως και τα τέλη Ιουλίου. Με την έναρξη του προγράμματος 16 Ιουνίου και τη λήξη του 18 Ιουλίου (2 εβδομάδες πριν το τέλος Ιουλίου), το πρόγραμμα χάνει τον ουσιαστικό κοινωνικό του χαρακτήρα. Η οικογένεια στις μέρες μας χρειάζεται ουσιαστική στήριξη καθώς για πολλούς γονείς οι μέρες αυτές που απομένουν μέχρι τις διακοπές του Αυγούστου είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν λύσεις που κοστίζουν ακριβότερα.

Με την απόφαση 101/2014 –3η αναμόρφωση προϋπολογισμού– της 8ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, για ενίσχυση του θερινού προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης κατά 40.000 ευρώ ελπίσαμε προς στιγμήν πως το πρόγραμμα θα γινόταν δωρεάν. Διαβάζοντας προσεκτικά τους όρους λειτουργίας, οι οποίοι συζητήθηκαν σε επόμενη συνεδρίαση και συγκρίνοντας με τα προηγούμενα χρόνια διαπιστώσαμε ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνονται οι δικαιούχοι του προγράμματος κατά 100 στην Α΄ φάση, χρησιμοποιώντας ένα ακόμα σχολικό κτήριο, εξυπηρετώντας μία ακόμα γειτονιά, αυτή των Πευκακίων. Επικροτούμε απόλυτα αυτή την κίνηση που έπρεπε να έχει γίνει από πιο παλιά και ελπίζουμε να καθιερωθεί ως μόνιμη κάλυψη και της περιοχής των Πευκακίων και να μην ισχύσει μόνο για εφέτος.

Η Ένωση Γονέων επιμένει στην πρόταση που έχει καταθέσει από το 2012 για εντελώς δωρεάν παροχή προς τους γονείς, αίτημα το οποίο αντικατοπτρίζει πλήρως τις κοινωνικές ανάγκες των γονέων που αξιοποιούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Θυμίζουμε ότι:

  • Το πρόγραμμα αφορά σε οικογένειες νέων με μικρά παιδιά που έχουν πληγεί ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη κοινωνική-οικονομική συγκυρία.
  • Εάν οι γονείς έχουν την ανάλογη οικονομική δυνατότητα μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε άλλα προγράμματα, επί πληρωμή, που διαφημίζονται ευρέως (τα λεγόμενα summer camp, όπως αυτό που και ο ΠΑΟΔΑΠ διοργανώνει) ή σε κατασκηνώσεις όπου πληρώνουν την συμμετοχή τους.
  • Τα προγράμματα που διοργανώνονται μέσα στα δημόσια σχολεία με την ευθύνη του Δήμου ΟΦΕΙΛΟΥΝ να καλύπτουν τις ανάγκες των πλέον αδύναμων να ανταποκριθούν οικονομικά. Προς αυτούς ΟΦΕΙΛΕΙ ο Δήμος να παρέχει ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ.

Λύσεις για να υλοποιηθεί η πρότασή μας υπάρχουν και τις έχουμε προτείνει. Το θέμα είναι εάν ο Δήμος ασχολείται επί της ουσίας ώστε να τις εφαρμόσει και να καλύψει τις ανάγκες μαθητών και γονέων ή απλώς διεκπεραιώνει υποχρεώσεις.

 Αγία Παρασκευή 28/04/2014

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet