Κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας το Πε.Συ. Αττικής
Περιφέρεια Αττικής

Κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας το Πε.Συ. Αττικής

Ψήφισμα σχετικά με την προστασία των ακινήτων πρώτης κατοικίας των πολιτών, καθώς και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και στους επαγγελματίες, υιοθέτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του που διεξήχθη την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία του ψηφίσματος, που ελήφθη σχεδόν ομόφωνα, σύμφωνα με το οποίο το Πε.Συ. Αττικής ζητά:

  1. Την αναστολή οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας μικρομεσαίων νοικοκυριών.
  2. Την άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας και στις οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
  3. Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) για παροχή δωρεάν νομικών συμβουλών ή / και νομικής στήριξης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για την υπαγωγή τους στον νόμο 3869/2010 («νόμος Κατσέλη»).
  4. Την άμεση λειτουργία των Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης πολιτών.
  5. Τη βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου με διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του και στους επαγγελματίες. Παράλληλα, ζητείται να αποσαφηνιστούν πλήρως οι προϋποθέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας έτσι ώστε να μην εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών ή στη δικαστική ερμηνεία. Να προβλεφθεί, επίσης, νομοθετικά ότι σε περίπτωση εκπλειστηρίασης ακινήτου με τίμημα χαμηλότερο της οφειλής του δανειολήπτη, παύει οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική αξίωση της τράπεζας προς αυτόν και τους εγγυητές του. Ακόμη με την υπαγωγή του στον νόμο να παγώνουν οι οφειλές προς το Δημόσιο και τρίτους.
  6. Τη μη πώληση μετά από το 2018 των δανειακών πακέτων σε Funds.
  7. Την απλοποίηση της διαδικασίας για εξωδικαστική επίλυση οφειλών με τις τράπεζες, με στόχο την επαναρύθμισή τους (περιορισμό ύψους χρεών, μείωση επιτοκίων, αύξηση χρόνου αποπληρωμής, κ.ά.).
  8. Την αναμόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας και τη χορήγηση της δυνατότητας δεύτερης ευκαιρίας στον φτωχό.
  9. Η όλη διαδικασία θα παρακολουθείται από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για την ενημέρωση των πολιτών και την αποτροπή πλειστηριασμών ακινήτων πρώτης κατοικίας.
  10. Η απόφαση αυτή θα σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών, την ΕΝΠΕ, καθώς και σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα όπου εκπροσωπείται και μετέχει η Περιφέρεια Αττικής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet