Ουκρανία: Στους 26 οι νεκροί στο Κίεβο
Κόσμος

Ουκρανία: Στους 26 οι νεκροί στο Κίεβο

Σε συμφωνία έχουν καταλήξει οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ουκρανών αξιωματούχων για τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Κίεβο και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.

Ο Πιοτρ Σεραφίν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, μετά τις τηλεφωνικές επαφές που είχε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ για το θέμα της Ουκρανίας με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών.

«Τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών δικαιολογούν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή κυρώσεων. Υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων με όλους (τους ηγέτες) με τους οποίους μίλησε ο πρωθυπουργός Τουσκ», είπε ο Σεραφίν.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι ανακοίνωσε το απόγευμα μέσω του Twitter ότι είναι «καθ΄ οδόν για το Κίεβο», κατόπιν αιτήματος της Κάθριν Άστον, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Το πρωί είχε δηλώσει ότι θα μεταβεί «προσεχώς» στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Στην Ουκρανία αύριο οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας θα βρίσκονται αύριο το πρωί στο Κίεβο προκειμένου να εξετάσουν από κοντά την κατάσταση πριν από την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, στην οποία αναμένεται να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ουκρανίας.

Κίεβο – Χιλιάδες κόσμου στις διαδηλώσεις

Ουκρανία οδομαχίεςΔραματικές στιγμές ζει η Ουκρανία με τους νεκρούς στις διαδηλώσεις του Κιέβου να είναι περισσότεροι από 20. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (οι 9 αστυνομικοί).

Από τις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα (02.00 GMT) είναι σε εξέλιξη νέα επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για την απώθηση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών από την κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας της πόλης είναι χιλιάδες, όπως περισσότεροι από 1.000 είναι και οι τραυματίες. Το πλήθος έχει βάλει φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, λάστιχα και σε σωρούς από ξύλα.

Ευθύνες στους ηγέτες της αντιπολίτευσης για τις αιματηρές ταραχές στο Κίεβο επέρριψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τονίζοντας ωστόσο ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

Προηγήθηκε συνάντηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τον Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Οι ταραχές «γκρεμίζουν» το Χρηματιστήριο – Πτώση πάνω από 3%

Πτωτικά κινούνται την Τετάρτη οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ουκρανίας, με «φόντο» το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται στην χώρα και ενώ οι αιματηρές συγκρούσεις συνεχίζονται.

Στην αγορά PFTS ο ομώνυμος δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 3,20% στις 299,77 μονάδες, ενώ ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Ουκρανίας υποχωρεί 3,37% στις 859,72 μονάδες.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Στο αίμα πνίγονται οι διαδηλώσεις στο Κίεβο της Ουκρανίας, καθώς σήμερα ξέσπασαν και πάλι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Τουλάχιστον επτά πολίτες και δύο αστυνομικούς έπεσαν νεκροί, ενώ υπάρχουν και αρκετοί σοβαρά τραυματίες.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, συνολικά εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις: επτά πολίτες και δύο αστυνομικοί, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η αντιπολίτευση είχε κάνει αρχικά λόγο για τρεις νεκρούς διαδηλωτές, ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για άλλες τρεις σορούς στο δρόμο. Ένα ακόμα άτομο βρέθηκε νεκρό μέσα σε γραφεία που είχαν καεί. Εκτιμάται ότι εργαζόταν σε αυτά.

Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας κάλεσε τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις προσπάθειες κατάληψης κυβερνητικών κτηρίων κοντά στο Κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο, κάλεσε τις γυναίκες και τα παιδιά να εγκαταλείψουν την περιοχή, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρήσης βίας από την αστυνομία.

Παράλληλα, πραγματοποίησε έκκληση στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, να μη στείλει αστυνομικούς να διαλύσουν τη διαδήλωση στην πλατεία Ανεξαρτησίας και να σταματήσουν οι βίαιες συγκρούσεις.

Τα επεισόδια ξέσπασαν κοντά στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, την ώρα που η Βουλή αναμενόταν να εξετάσει ξανά προτάσεις της αντιπολίτευσης για μείωση των εξουσιών της προεδρίας.

Τουλάχιστον 150 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 30 σοβαρά, από τα επεισόδια με τις δυνάμεις της αστυνομίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της ιατρικής υπηρεσίας της αντιπολίτευσης.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ουκρανίας, Κάθριν Άστον, εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία και κάλεσε την ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία «δεν θα επιλύσει την κρίση».

«Ιδιαίτερα ανήσυχος από την επανάληψη των βιαιοτήτων στο Κίεβο», δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν που κάλεσε επίσης την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καθίσουν χωρίς καθυστερήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet