Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2017
Περιφέρεια Αττικής

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2017

Υπερψηφίστηκε σήμερα κατά πλειοψηφία, κατά την 36η ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής για το οικονομικό έτος 2017, ύστερα από εισηγήσεις του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Χρήστου Καραμάνου και της εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου για τον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό, Καλλιόπης Σταυροπούλου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών τόνισε μεταξύ άλλων ότι «για πρώτη φορά έχουμε Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων που απηχεί συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την κάλυψη των κοινωνικών και των αναπτυξιακών αναγκών της Περιφέρειας Αττικής». Ο ίδιος σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό έχουν ενταχθεί 1.005 έργα, κόστους 1.5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 786 είναι νέα έργα που ενέταξε στο Πρόγραμμα η διοίκηση της Περιφέρειας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό.

Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας, επισημαίνοντας τον «σχεδιασμό του μέσα από διαβούλευση, συνεργασία με τον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς και συλλογικότητες, που διασφαλίζει τον στρατηγικό σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα στην υλοποίησή του».

Από την πλευρά της, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός «δεν μπορεί να κατηγορείται από κάποιους ότι δεν οδηγεί πουθενά και ότι παράλληλα κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την Περιφέρεια». Η ίδια αντέκρουσε τις βασικές κατηγορίες που διατύπωσε η αντιπολίτευση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, το «εμβληματικό, υπερτοπικής σημασίας για ολόκληρη την Αττική έργο ανάπλασης του Φαληρικού όρμου». Όπως τόνισε «δεν πρόκειται για έργο του Νιάρχου αλλά για έργο – απάντηση σε όλους όσοι, στην προσπάθειά τους να αρθρώσουν πάση θυσία αντιπολιτευτικό λόγο, ανίκανοι να συμβάλλουν με θετικές προτάσεις στον προϋπολογισμό, καταφεύγουν στα ψεύδη», διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα επειδή «δεν βολεύει τη μικροπολιτική και μικροκομματική τους στόχευση». Πρόκειται για «έργο που καταρχήν θωρακίζει αντιπλημμυρικά μια περιοχή όπου ζουν 160 χιλιάδες συμπολίτες μας προς όφελος των όμορων Δήμων που αποκαθιστά τη συνέχεια της πόλης προς τη θάλασσα» ανέφερε η κα Δούρου.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της εισήγησης της περιφερειάρχη:

  • Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας αποτελεί μια κορυφαία διαδικασία. Και τούτο γιατί, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, καλούμαστε όλοι μας όχι απλώς να αποδεχθούμε ή να απορρίψουμε, αλλά να καταθέσουμε, διοίκηση και αντιπολίτευση, τις προτάσεις μας για την Αττική.
  • (…) Δεύτερο παράδειγμα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, την οποία καταγράφει ο προϋπολογισμός, και η οποία δεν βολεύει τους οπαδούς της πάση θυσία αντιπολίτευσης. Η ευνοϊκή ρύθμιση, με την προγραμματική σύμβαση με τη ΔΕΗ, για 20 χιλιάδες νοικοκυριά, ύψους 2 εκατομμυρίων. Μια ρύθμιση χειροπιαστή που μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να διαπιστώσουν ότι αναγράφεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
  • Τρίτο παράδειγμα της ίδιας, αδιέξοδης και ανέξοδης λογικής. Οι κραυγές από τα μπλογκ και τα σάιτ, ότι δήθεν η διοίκηση της Περιφέρειας, και κατά συνέπεια ο προϋπολογισμός της, στον τομέα του αθλητισμού δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να «αβαντάρουν» μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες. Δυστυχώς για αυτούς, τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα, όπως έλεγε και κάποιος στο παρελθόν. Και οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Έχουμε και λέμε λοιπόν, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει 128 αθλητικά έργα, ύψους 161 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Η μεγάλη, η ιδιαίτερη πρόκληση, για όλους μας, που είμαστε ήδη δύο χρόνια διοίκηση, είναι η αντιμετώπιση με σοβαρότητα της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού του προϋπολογισμού. Δεν υπάρχουν αυτοματισμοί ή μαγικά ραβδάκια.
  • Οφείλουμε όλοι, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι της Δύναμης Ζωής, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας -για  παράδειγμα να αυξήσουμε την απορροφητικότητα. Ήδη στο θέμα έχουμε ζητήσει και λάβει την καθοριστική βοήθεια της Διαχειριστικής Αρχής.
  • Προσωπικά δεν με ενδιέφερε ποτέ και δεν με ενδιαφέρει ούτε και σήμερα να διεκδικήσω το κλέος της κορδέλας των εγκαινίων. Γιατί το θέμα, το στοίχημα και η πρόκληση για μια διοίκηση δεν είναι το φαίνεσθαι αλλά το πράττειν.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής παρευρέθηκαν και πήραν τον λόγο οι δήμαρχοι Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος, Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος, Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος, Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης, καθώς και ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας, Μανώλης Κωστάκης (ανέγνωσε δήλωση του δημάρχου Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβου, ο οποίος προσήλθε αργότερα στη συνεδρίαση).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet