ΚΕΔΕ προς κυβέρνηση: Δεν θα νομοθετείτε ερήμην της Αυτοδιοίκησης
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ προς κυβέρνηση: Δεν θα νομοθετείτε ερήμην της Αυτοδιοίκησης

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να νομοθετεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να τη ρωτά και χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις προτάσεις και τις θέσεις της, έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, από το βήμα του Συνεδρίου κατά τη δεύτερη ημέρα διεξαγωγής του.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, οι οποίοι εμμένουν στις θέσεις τους σχετικά με την κινητικότητα αλλά και τον εκλογικό νόμο, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «και η Αυτοδιοίκηση επιμένει στις δικές της κόκκινες γραμμές».

Ειδικότερα, σχετικά με τον εκλογικό νόμο διαμήνυσε ότι η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού, με βάση και τη σχετική ομόφωνη απόφαση που ελήφθη στο πρόσφατο θεματικό συνέδριο στον Βόλο, δεν συζητά καμία αλλαγή στο σύστημα εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, αν δεν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

«Πρώτα θα λυθούν τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους δήμους και δυσχεραίνουν την καθημερινή τους λειτουργία και μετά θα συζητήσουμε το εκλογικό σύστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Η θέση της ΚΕΔΕ για το θέμα θα διατυπωθεί ξεκάθαρα στο ψήφισμα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Σχετικά με τις αναφορές της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας  Γεροβασίλη για την κινητικότητα και συγκεκριμένα την απόφασή της να μην λαμβάνεται η σύμφωνη γνώμη των δημάρχων, την οποία επαναδιατύπωσε και στο συνέδριο, ο κ. Γ. Πατούλης τόνισε σε κατηγορηματικούς τόνους ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταρρύθμιση από τη μία και από την άλλη η κυβέρνηση να αποφασίζει ερήμην της Αυτοδιοίκησης».

«Δεν μπορεί ο δήμαρχος να μην έχει κανένα λόγο» σχολίασε χαρακτηριστικά και εστίασε στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικροί ορεινοί νησιωτικοί και απομακρυσμένοι δήμοι που έχουν «αποψιλωθεί», με ενδεικτικό παράδειγμα τον Δήμο Κάσου, όπου πλέον δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet