Υπερδιπλάσιος ο αριθμός ανήλικων προσφύγων στην Ιταλία το 2016
Κόσμος

Υπερδιπλάσιος ο αριθμός ανήλικων προσφύγων στην Ιταλία το 2016

Ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων που καταφθάνουν με πλοιάρια στην Ιταλία υπερδιπλασιάστηκε το 2016 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με την Unicef, η οποία εκπέμπει σήμα κινδύνου αναφέροντας ότι αυτή η «ανησυχητική τάση» εκθέτει χιλιάδες παιδιά στον κίνδυνο εκμετάλλευσης.

Περίπου 25.800 ασυνόδευτοι ανήλικοι διέπλευσαν την Μεσόγειο με προορισμό τις ακτές της Ιταλίας το 2016, ανέφερε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών με την πλειονότητα αυτών των παιδιών να προέρχονται από την Ερυθραία, την Αίγυπτο, την Γκάμπια και τη Νιγηρία.

Ενώ τα περισσότερα από τα προσφυγόπουλα είναι έφηβα αγόρια, η Unicef υπογράμμισε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός κοριτσιών πραγματοποιεί επίσης το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι και εκτίθεται στον κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

«Αυτοί οι αριθμοί υποδεικνύουν μία ανησυχητική τάση ενός αυξανόμενου αριθμού ιδιαίτερα ευάλωτων παιδιών που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους για να φτάσουν στην Ευρώπη» τόνισε ο Λούτσιο Μελάντρι, διευθυντής της UNICEF για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

«Τα υπάρχοντα εφαρμοζόμενα συστήματα δεν προστατεύουν αυτά τα παιδιά που βρίσκονται ολομόναχα σε ένα εντελώς ανοίκειο περιβάλλον. Επειδή βρίσκονται σε μετακίνηση, χρειάζεται μια συντονισμένη απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να κρατήσει τα παιδιά ασφαλή» σημείωσε ο Μελάντρι.

Τον περασμένο χρόνο 181.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από την Αφρική, έφτασαν με πλοιάρια στις ακτές της Ιταλίας. Η πλειονότητα πλήρωσε διακινητές από τη Λιβύη για να πραγματοποιήσει το ταξίδι.

Από την έναρξη του 2017, το πρόγραμμα για τον εντοπισμό αγνοούμενων προσφύγων που θέσπισε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) κατέγραψε 11 θανάτους προσφύγων στην Μεσόγειο, ανάμεσα τους τέσσερις που πέθαναν από υποθερμία.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet