Αποκριάτικο ξεφάντωμα στο Χαλάνδρι
Κοινωνία

Αποκριάτικο ξεφάντωμα στο Χαλάνδρι

Μια μεγάλη αποκριάτικη γιορτή με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών διοργάνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο 18 και 19 Φεβρουαρίου 2017 ο Δήμος Χαλανδρίου. Στο λαϊκό γλέντι της φετινής Αποκριάς συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης μικροί και μεγάλοι για να διασκεδάσουν με την παρουσίαση αποκριάτικων δρώμενων, να χορέψουν, να τραγουδήσουν, να φάνε και να πιουν.

Τον ρυθμό της Αποκριάς έδινε από τις πρωινές ώρες στην πόλη η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου με τα μέλη της ντυμένα μασκαράδες. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και τις δύο μέρες μέχρι το μεσημέρι με κλόουν, ξυλοπόδαρους, μάγους και ακροβάτες, ενώ είδαν μερικούς από τους αγαπημένους τους ήρωες, όπως ο Σιλβέστρο, ο Τουίτι, η Πεντάμορφη και το Τέρας, τα τρία γουρουνάκια και άλλους να «ζωντανεύουν». Για τους μικρούς φίλους της Αποκριάς δεν έλειψαν οι αφηγήσεις παραμυθιών, τα διαδραστικά παιχνίδια και τα εργαστήρια, στα οποία έμαθαν να φτιάχνουν από ρώσικες αποκριάτικες κούκλες μέχρι μάσκες, μαριονέτες και μαράκες. Έναν ξεχωριστό καρναβαλίστικο χαρακτήρα έδωσε το face painting που προσέφεραν «Τα Αηδονάκια», ενώ όλοι απόλαυσαν και άφθονο φρέσκο ποπ κορν.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης γιορτής οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να… ταξιδέψουν μέχρι τη Ρωσία ακούγοντας παραδοσιακή μουσική και παρακολουθώντας ρωσικά μπαλέτα από τον εκπολιτιστικό σύλλογο «Μπεριόζκα», ενώ και τα παιδιά γνώρισαν την κουλτούρα της χώρας μέσα από τα δημιουργικά εργαστήρια κατασκευής κούκλας του σωματείου ρωσικού πολιτισμού «Αλεξάντρ Πούσκιν». Τα ρωσικά εδέσματα δεν έλειψαν από τη γιορτή, καθώς και τις δύο μέρες προσφέρθηκαν οι παραδοσιακές αποκριάτικες κρέπες.

Το γλέντι έφτασε στο αποκορύφωμά του το απόγευμα της Κυριακής και κράτησε μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα με παραδοσιακούς ρυθμούς και τραγούδια, αλλά και αναπαραστάσεις αποκριάτικων εθίμων από την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακήσιων Πειραιά, το Τμήμα Χορού του Λυκείου Ελληνίδων Χαλανδρίου και την Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου. Εξέχουσα θέση στη βραδιά είχε η αναπαράσταση του παραδοσιακού αποκριάτικου δρώμενου του βλάχικου γάμου από το Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα «Π. Ζήση». Το αποκριάτικο ξεφάντωμα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς άφθονο κρασί, αλλά και σουβλάκια για τα οποία φρόντιζαν οι πρόσκοποι Χαλανδρίου ψήνοντάς τα και μοιράζοντάς τα στον κόσμο.

Ο Δήμος Χαλανδρίου με ανακοίνωσή του ευχαριστεί όλους τους πολιτιστικούς φορείς και τους πολίτες που προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, το κέφι και την ενέργειά τους προκειμένου η φετινή Αποκριά να γίνει μια μεγάλη ανοιχτή γιορτή για την πόλη.

Τις φωτογραφίες της εκδήλωσης τράβηξε η Φωτογραφική Ομάδα της Ένωσης Ηπειρωτών Χαλανδρίου με φωτογράφο την κα Βέρα Καρώνη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet