Δεν παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του μακελάρη Μπρέιβικ
Κόσμος

Δεν παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του μακελάρη Μπρέιβικ

Έχασε ο Άντερς Μπρέιβικ, ο δράστης του μακελειού στη Νορβηγία με 77 νεκρούς το 2011, την αγωγή του σε βάρος του Δημοσίου για υποτιθέμενη παραβίαση των δικαιωμάτων του εξαιτίας των συνθηκών κράτησής του.

Ο Μπρέιβικ κρατείται σε σχεδόν πλήρη απομόνωση και το Εφετείο ανέτρεψε την Τετάρτη πρωτόδικη απόφαση που είχε θεωρήσει ότι οι συνθήκες κράτησής του ήταν απεχθείς και ισοδυναμούν με βασανιστήριο.

Ο ακροδεξιός Μπρέιβικ είχε επιτεθεί στις 22 Ιουλίου 2011 σε συνέδριο της νεολαίας του τότε κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στο μικρό νησί της Ουτόγια, πυροβολώντας για αρκετή ώρα τα θύματά του που δεν είχαν τρόπο διαφυγής. Προηγουμένως, με σκοπό να καθυστερήσει η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, είχε βάλει βόμβα στο κέντρο του Όσλο (από την έκρηξη είχαν σκοτωθεί οκτώ άτομα).

Κίνητρο της επίθεσης ήταν η ακροδεξιά του ιδεολογία, θεωρώντας το Εργατικό Κόμμα «υπεύθυνο» για τη «φυλετική καταστροφή» της Νορβηγίας.

Καταδικάστηκε σε ισόβια και είναι ο βαρύτερα καταδικασμένος στις φυλακές της Νορβηγίας -το έγκλημα είχε σοκάρει ολόκληρη την υφήλιο και ήταν μακράν το πιο αιματηρό περιστατικό στη χώρα από τον δεύτερο Παγκόσμιο.

Ο Μπρέιβικ δηλώνει πάγια αμετανόητος.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet