Ποιος ήταν ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο
Κόσμος

Ποιος ήταν ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο

Γεννημένος στη Βρετανία και γνωστός στην αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών ήταν ο δράστης της επίθεσης στο κέντρο του Λονδίνου. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, πρόκειται για τον Χαλίντ Μασούντ έναν 52χρονο άνδρα που γεννήθηκε στο Κεντ.

Ήταν 52 ετών, γεννημένος στο Κεντ και οι Αρχές εκτιμούν ότι το τελευταίο διάστημα ζούσε στα δυτικά Μίντλαντς.

Όπως είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στη Βουλή, πρόκειται για έναν άνδρα που οι αρχές είχαν ερευνήσει πριν από μερικά χρόνια, αλλά ο οποίος δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές το πρόσφατο διάστημα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα The Guardian, ο δράστης της επίθεσης δεν ήταν ανάμεσα στη λίστα με τους 3.000 Βρετανούς που η MI5 θεωρεί ως ικανούς να πραγματοποιήσουν πράξεις τρομοκρατίας.

Περίπου 3.000 Βρετανοί, κυρίως ισλαμιστές, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των βρετανικών αρχών. Από αυτούς, 500 είναι το αντικείμενο ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη και ελάχιστοι από αυτούς παρακολουθούνται. Ωστόσο, ο Guardian σημειώνει ότι ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο δεν ήταν καν στη λίστα της MI5 με τους 3.000 πιθανά επικίνδυνους Βρετανούς.

Είχε καταδικαστεί για επιθέσεις -ανάμεσά τους για βαριά σωματική βλάβη-, κατοχή όπλων και διατάραξη της δημόσιας τάξης. Η πρώτη του καταδίκη χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 1983, ενώ η τελευταία από τον Δεκέμβριο του 2003 και αφορά κατοχή μαχαιριού.

Δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για τρομοκρατικά αδικήματα, ενώ η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε ότι δεν είχε γνώση της πρόθεσής του να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση.

Αμερικανός τουρίστας το τρίτο θύμα

Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του τρίτου θύματος στην επίθεση στο Λονδίνο. Πρόκειται για έναν Αμερικανό τουρίστα, τον Κερτ Κόκραν. Η σύζυγός του, Μελίσσα, τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Ο αδελφός της Μελίσσα, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο Κερτ και η Μελίσσα βρίσκονταν στην Ευρώπη γιορτάζοντας τα 25 χρόνια του γάμου τους. «Είχε προγραμματιστεί να επιστρέψουν στις ΗΠΑ την Πέμπτη» σημείωσε ο Κλιντ Πάιν.

Όλες οι εξελίξεις:

  • Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επισκέφθηκε θύματα της επίθεσης στο νοσοκομείο.
  • Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε την επίθεση στο Λονδίνο ως επίθεση σε ολόκληρο τον κόσμο και σημείωσε ότι πιστεύει πως ο πλανήτης θα αντιστρέψει το «κύμα μίσους».
  • Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι οι δύο χώρες είναι σύμμαχες στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού προεδρικού γραφείου.
  • Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης, υπογραμμίζοντας τη «δύναμη και την επιμονή» της Βρετανίας. «Ο σκέψεις μου βρίσκονται στα θύματα και τις οικογένειές τους στο Λονδίνο» έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ένα tweet.
  • Αμερικανός τουρίστας το 3ο θύμα της επίθεσης στο Λονδίνο. Νεκροί είναι, επίσης ο φρουρός του Κοινοβουλίου Κιθ Πάλμερ, η Άισα Φρέιντ, καθώς και ο δράστης της επίθεσης.
  • Συνολικά 40 άτομα τραυματίστηκαν στην επίθεση. Είκοσι εννέα από αυτά παραμένουν στο νοσοκομείο, ενώ επτά άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
  • Δύο Έλληνες ελαφρά τραυματίες στο τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο
  • Η αστυνομία του Λονδίνου απέκλεισε περιοχή στο Σόρντιτς στο ανατολικό Λονδίνο, μετά τον εντοπισμό ενός ύποπτου δέματος. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τη μητροπολιτική αστυνομία, φαίνεται να πρόκειται για έλεγχο ρουτίνας.
  • Οκτώ συλλήψεις μετά την επίθεση.
  • Το ISIS «υιοθετεί τον δράστη» του χτυπήματος στο Λονδίνο.
  • Δεν φοβόμαστε δηλώνει ενώπιον της Βουλής η Τερέζα Μέι.

Πηγή: in.gr/ Αγγελική Στελλάκη/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet