Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση
Κοινωνία

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση

Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της ελληνικής επανάστασης του 1821 παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Στα βήματα που πρέπει να γίνουν για ν’ αλλάξει πορεία η χώρα, 196 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση, εστιάζουν τα μηνύματα των κομμάτων.

Την παρέλαση άνοιξαν οι ανάπηροι πολέμου και ακολούθησαν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Πάνω από τον χώρο πέταξαν, σε άψογους σχηματισμούς, αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων και των 3 κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ ιδιαίτερα επιβλητική ήταν η παρουσία των αρμάτων μάχης Λέοπαρντ.

Για άλλη μια χρονιά, το ιδιαίτερο χειροκρότημα του κοινού απέσπασαν οι εύζωνοι, τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων -πεζοναύτες, καταδρομείς, υποβρύχιοι καταστροφείς αλεξιπτωτιστές – και της 71ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, με το εντυπωσιακό παράστημά τους. Σε ακριβείς σχηματισμούς παρήλασαν και τα τμήματα των παραγωγικών σχολών των 4 κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων Ασφαλείας.

Το «παρών» για δεύτερη φορά έδωσαν και οι Εθνοφύλακες. Επρόκειτο για ένα τάγμα εθνοφυλάκων από τη Ρόδο, η εμφάνιση των οποίων εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης για την ανακήρυξη του 2017 ως «έτους εθνοφυλάκων και εφέδρων» που περιλαμβάνει σειρά ενεργειών για τη βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσής τους. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 είχαν παρελάσει Εθνοφύλακες από τον Έβρο και τα Δωδεκάνησα.

Την παρέλαση άνοιξαν, όπως προαναφέρθηκε, οι ανάπηροι πολέμου και ακολούθησαν οι αδελφές νοσοκόμες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η διμοιρία οχημάτων και μοτοσικλετών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα, διοικητή της στρατιωτικής σχολής Ευελπιδων, υποστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, για το άρτιο της παρέλασης και στη συνέχεια πήγε κοντά στους αναπήρους πολέμους με τους οποίους είχε σε πολύ θερμό κλίμα ολιγόλεπτες συνομιλίες. Ανταλλαγή ευχών είχε και με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος.

Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την εξέδρα των επισήμων την στρατιωτική παρέλαση παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, εκπρόσωποι κομμάτων, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη διπλωματικών αποστολών κ.ά.

Στην ανάγκη «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να ορθώσουμε αρραγές μέτωπο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και τις νεότερες γενιές των Ελλήνων» αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στην ημερήσια διαταγή του με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής παλιγγενεσίας.

Ο κ. Καμμένος προέτρεψε «το απαράμιλλο παράδειγμα των προγόνων μας αγωνιστών του 1821, πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί. Ιδίως, δε, κατά την τρέχουσα συγκυρία, που με ανιστόρητες και προκλητικές διεκδικήσεις, γείτονες αμφισβητούν τις κατακτήσεις του Έθνους μας και τις Διεθνείς Συνθήκες που τις περιβάλλουν».

Παράλληλα, θύμισε ότι «αποτελεί επίσης διαρκές χρέος μας, ιδίως δε, όταν τιμάμε τον Ελληνισμό και τους αγώνες του, να μην ξεχνάμε την Κύπρο, για την οποία εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα η ξένη στρατιωτική κατοχή» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «το Διεθνές Δίκαιο θα επικρατήσει και θα υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση, με ταυτόχρονη κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων».

Ο κ. Καμμένος εξήρε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την άριστη εκτέλεση της αποστολής τους, καθώς και την αρωγή και συμπαράσταση που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. «Σας καλώ όλους με τη βοήθεια του Θεού και της Υπερμάχου Στρατηγού, να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο την αποστολή σας, εξασφαλίζοντας στη χώρα μας το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τα μηνύματα των κομμάτων

«Το 1821 έγινε εθνικοαπελευθερωτική και ταξική πάλη, στην οποία ηγήθηκε η ανερχόμενη τότε αστική τάξη. Σήμερα η ταξική πάλη διεξάγεται με την αστική τάξη να έχει γίνει αντιδραστική, εμπόδιο στην κοινωνική εξέλιξη και το σύστημα της, ο καπιταλισμός, είναι πια ιστορικά ξεπερασμένος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ με αφορμή την εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Ακόμη, σημειώνει: «196 χρόνια μετά το 1821, ο λαός μας έχει συμφέρον να κλείσει τα αυτιά του και να προσπεράσει τις κορώνες εμπαιγμού του από τα αστικά κόμματα κάθε απόχρωσης, που με το τροπάριο της “εθνικής ενότητας” θέλουν να τον υποτάξουν και να τον παγιδεύσουν στις επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου και της Ε.Ε., προκειμένου να ανακάμψουν τα κέρδη του πάνω στα συντρίμμια της εργατικής – λαϊκής εξαθλίωσης».

«196 χρόνια μετά το 1821» προσθέτει «ο λαός μας έχει την πείρα να συνειδητοποιήσει ότι σε “εθνική ενότητα” ‘ τον καλούν εκείνοι που έχουν προσχωρήσει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., που υπηρετούν το μοίρασμα της λείας του πετρελαίου, των αγωγών, των σφαιρών επιρροής. Οι ίδιοι που έχουν στείλει ελληνικό στρατό έξω από τα σύνορα εναντίον άλλων λαών, ενώ η βάση της Σούδας συνεχίζει την απρόσκοπτη φονική λειτουργία της».

Και καταλήγει: «Άλλη είναι η ενότητα που συμφέρει τον λαό: Η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους της αγροτιάς και της πόλης, που θα διεκδικήσει την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας, θα βγάλει την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό κι εργατικό έλεγχο, ώστε να ακολουθήσει ο λαός φιλειρηνική πορεία και δρόμο προόδου».

«Ο πραγματικός φόρος τιμής στις επαναστάσεις των παππούδων μας είναι να αναλογιζόμαστε τις δικές μας ευθύνες στις επόμενες γενιές. Χρειαζόμαστε πολλές μικρές επαναστάσεις στην παιδεία, στην παραγωγή, στην οικονομία και όσο καθυστερούμε τόσο θα παραμένουμε στην κρίση. Χρόνια πολλά και να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

«Η Επανάσταση του 1821, που τιμούμε ανήμερα του Ευαγγελισμού, είναι μια κορυφαία στιγμή στην πορεία του έθνους μας από την αρχαιότητα ως σήμερα. Αποτελεί ένα γεγονός παγκόσμιας ακτινοβολίας. Οι Έλληνες, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς στους Οθωμανούς Τούρκους, ξεσηκώθηκαν, παρά τις αντίξοες συνθήκες, γιατί δεν αλλοτριώθηκαν, γιατί δεν ξέχασαν ποιοι ήταν. Με απαράμιλλη αποφασιστικότητα έδωσαν τον αγώνα υπέρ πίστεως και πατρίδος. Απέδειξαν περίτρανα ότι οι αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της αυτοδιάθεσης, της αξιοπρέπειας και της εθνικής υπόστασης είναι υπεράνω όλων» υπογραμμίζει σε μήνυμά της για την επέτειο της Επανάστασης του 1821 η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Το μήνυμα της διπλής γιορτής παραμένει επίκαιρο και ισχυρό, σήμερα, που η πατρίδα μας και ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται και δίνει σκληρό αγώνα για να απεγκλωβιστεί από το καθεστώς της λιτότητας και της επιτροπείας. Χρειαζόμαστε την πίστη, την εθνική αυτοπεποίθηση, την ομοψυχία και τη δύναμη προκειμένου να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και να βάλουμε τις βάσεις για την οικονομική ανάκαμψη που θα μας επιτρέψει να αναπνεύσουμε ελεύθερα», προσθέτει στο μήνυμά της η κα Παπαδοπούλου, καταλήγοντας:

«Xρειάζεται να αντλήσουμε τα διδάγματα από την Εθνεγερσία του 1821, προκειμένου να δώσουμε στην πατρίδα μας και σε όλους τους Έλληνες το μέλλον και την προοπτική που μας αξίζει. Να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο.Έχουμε ιερό χρέος να παραδώσουμε την πατρίδα μας ελεύθερη και απαλλαγμένη από κάθε βάρος στις επόμενες γενιές. Ζήτω το Έθνος! Χρόνια Πολλά!».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet