Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Πολιτική εκδήλωση Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Β. Αθήνας με τους Γ. Δραγασάκη & Δ. Παπαδημούλη

0
227 Προβολές

Με μεγάλη συμμετοχή των πολιτών της περιοχής που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 1η Απριλίου 2017, στο μεγάλο αμφιθέατρο του δημαρχείου Χολαργού, πολιτική εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας και των τοπικών πολιτικών κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Από τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, στη βιώσιμη ανάπτυξη και το τέλος της επιτροπείας».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και τον συντονισμό της είχε η αν. συντονίστρια της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας, Αγγελική Παπάζογλου.

Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στον χαρακτήρα της κρίσης σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η κρίση που ζούμε δεν ήταν μόνο δημοσιονομική. Ούτε ήταν μόνο κρίση δημόσιου χρέους. Και οι δύο αυτές εκδηλώσεις της κρίσης είναι έκφραση βαθύτερων αίτιων. Ο πυρήνας της κρίσης ήταν το σύστημα εξουσίας, το μοντέλο διακυβέρνησης και το υπόδειγμα ενός κρατικοδίαιτου και παρασιτικού καπιταλισμού που αν και προϋπήρχε, γιγαντώθηκε στην ύστερη φάση της μεταπολίτευσης. Εκείνο δηλαδή που οδήγησε στην κρίση δεν ήταν οι δήθεν παροχές στα λαϊκά στρώματα, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι απολογητές του χρεοκοπημένου υποδείγματος.

»Εκείνο που ευθύνεται για την κρίση ήταν ένα υπόδειγμα ρηχής και άναρχης ανάπτυξης. Ένας τρόπος διανομής του πλούτου και αξιοποίησης των διαθεσίμων πόρων άνισος και σπάταλος. Ένα κλειστό σύστημα, ένα καρτέλ δικομματικής εξουσίας που είχε υπό τον αποκλειστικό έλεγχό του το κράτος, τους ευρωπαϊκούς πόρους, τις τράπεζες, τα ΜΜΕ και άλλους μηχανισμούς της πολιτικής, της επικοινωνιακής και της οικονομικής εξουσίας.

»Μια βασική διαπίστωση που πρέπει να κάνουμε είναι ότι η αιτία που χρεοκόπησε το κράτος και στη συνέχεια η χώρα δεν ήταν η έλλειψη πόρων αλλά η άνιση και σπάταλη χρήση τους. Δεν ήταν τα ελλείμματα αλλά οι αιτίες που τα δημιούργησαν».

Έκλεισε την αρχική ομιλία του με τις κύριες πολιτικές προτεραιότητες του σήμερα και τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ:

«Μπροστά μας έχουμε τρεις μεγάλες πρωτοβουλίες που πρέπει να τις αξιοποιήσουμε…

  • »Η κατάρτιση της νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής για τη Δίκαιη και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Οκτώ χρόνια μετά την κρίση η χώρα δεν διαθέτει ακόμη αναπτυξιακό σχέδιο και αναπτυξιακή στρατηγική. Η πρόταση της κυβέρνησης αποσκοπεί στο άνοιγμα ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου ο όποιος θα αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων οι οποίες θα είναι ανοιχτές για εμπλουτισμό.
  • »Η  διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
  • »Η ενεργή συμμέτοχη στη συζήτηση συμβολή για το μέλλον της Ευρώπης και η δράση για τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη σε όλη την Ευρώπη, για την κοινωνική Ευρώπη.

»Στα πεδία αυτά αναδεικνύονται τα κομβικά διλήμματα και οι μεγάλες αντιπαραθέσεις της επόμενης περιόδου για την χώρα και την Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρεία κοινωνική συμμαχία που θέλει να εκφράσει με τις εμπειρίες που έχει συσσωρεύσει μπορεί και πρέπει να οργανώσει και να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτού του διαλόγου και να τον μετατρέψει σε μια ευκαιρία για ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία για ενίσχυση και διεύρυνση των κοινωνικών του αναφορών και συμμαχιών διότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε και θα αποτελεί το βασικό κορμό του μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού συνασπισμού που θα φέρει σε πέρας τη μετάβαση από τη χρεοκοπία και τα μνημόνια στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».

Ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε διεξοδικά στο κλείσιμο της αξιολόγησης, την αναγκαιότητα απομάκρυνσης του ΔΝΤ, τις δυσκολίες, τις αδυναμίες και τις δυνατότητες του σήμερα, τις παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, τον κρίσιμο ρόλο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των προοδευτικών συμμαχιών και συνόψισε ότι:

  • «Πρέπει να τελειώνουμε με τα μνημόνια και τις επιτροπείες, και αυτό σημαίνει μείωση της ανεργίας και επενδύσεις για να έρθει η ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε επίσης, ως Ε.Ε., ένα “Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο” που θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ. Έχουμε και την τεχνογνωσία και την εμπειρία για κάτι τέτοιο.
  • »Είμαστε στη μέση ενός δύσκολου αγώνα μέχρι το 2019, παλεύουμε με πιο δύσκολες καταστάσεις από ότι περιμέναμε. Πρέπει να ομολογήσουμε στον κόσμο πως δεν τα καταφέραμε όσο καλά θέλαμε, σε φοροδιαφυγή, εξυπηρέτηση πολιτών από τον γκισέ, ή το θέμα με τα μπλοκάκια – τέτοια ζητήματα έπρεπε να έχουν ξεκαθαριστεί πιο γρήγορα και να μην πατάμε τα κορδόνια μας. Να προχωρήσουμε με στόχο τη λογοδοσία και το μετρήσιμο αποτέλεσμα.
  • »Μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2019 που είναι η εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό, δεν θα τους χαρίσουμε ούτε ένα λεπτό. Η Αριστερά είναι για τα δύσκολα – ούτε δραπετεύει, ούτε παραδίδει τα κλειδιά στον πολιτικό της αντίπαλο».

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε αποτύπωσε με αμεσότητα τα ερωτήματα, τις αγωνίες, αλλά ακόμα πιο πολύ, την αποφασιστικότητα των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up