Αεροπορική επιδρομή με χρήση «αερίου» αφήνει 58 νεκρούς στη Συρία
Κόσμος

Αεροπορική επιδρομή με χρήση «αερίου» αφήνει 58 νεκρούς στη Συρία

Τουλάχιστον 58 άμαχοι, ανάμεσά τους εννέα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους το πρωί κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής με χρήση «τοξικού αερίου» στην πόλη Χαν Τσεϊχούν, στην επαρχία Ιντλέμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Γαλλικού Πρακτορείου, στη συνέχεια βομβαρδίσθηκε και το νοσοκομείο που δέχθηκε τα θύματα της «τοξικής επίθεσης».

Ο απεσταλμένος του AFP μετέδωσε ότι ο ο βομβαρδισμός είχε ως στόχο τμήμα του νοσοκομείου και ότι είδε γιατρούς να τρέχουν για να γλιτώσουν μέσα από τα συντρίμμια.

Tην είδηση για την αεροπορική επιδρομή με χρήση τοξικού αερίου μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ που επικαλείται ιατρικές πηγές, οι άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για τη ταυτότητα του αερίου, ούτε για το αν η επίθεση έγινε από δυνάμεις της Δαμασκού ή ρωσικά τζετ.

Πάντως, η κυβέρνηση της Δαμασκού ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση. «Ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν χρησιμοποιήσαμε χημικά» ανέφερε εκπρόσωπός της.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατηγόρησε ευθέως το καθεστώς Άσαντ, λέγοντας ότι φέρει την «κύρια ευθύνη» για τη «χημική» επίθεση κατά του προπυργίου Σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία.

«Σήμερα τα νέα είναι αποτροπιαστικά. Φυσικά η κύρια ευθύνη ανήκει στο καθεστώς» της Συρίας, δήλωσε η ίδια σε δημοσιογράφους διεθνών μέσων, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης στις Βρυξέλλες για την ανοικοδόμηση της Συρίας.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη νέα επίθεση.

«Μια νέα και ιδιαίτερα σοβαρή χημική επίθεση έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στην επαρχία Ιντλέμπ. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό θυμάτων, περιλαμβανομένων παιδιών. Καταδικάζω αυτή την αποκρουστική ενέργεια» αναφέρει σε δήλωσή του ο Ζαν Μαρκ Ερό.

«Μπροστά σε τέτοιες σοβαρές ενέργειες που απειλούν τη διεθνή ασφάλεια ζητώ απ’ όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχοντας αυτό κατά νου, ζητώ να συνεδριάσει επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» πρόσθεσε.

Πριν από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες, για να συζητηθεί η αρωγή προς τη Συρία, ο Ερό δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας χωρίς μια αξιόπιστη μετάβαση.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet