ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ και στον Άγιο Θωμά
Κοινωνία

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ και στον Άγιο Θωμά

Στο σημαντικό έργο που έχει επιτευχθεί στο Μαρούσι μέσα από συστηματική προσπάθεια, ισχυρή και αποτελεσματική διεκδίκηση, με την οποία εξασφαλίστηκαν 50.000.000 ευρώ για την υλοποίηση αναγκαίων έργων για κάθε γειτονιά, ώστε την επόμενη πενταετία η πόλη να προχωρήσει μπροστά, και να ολοκληρωθεί το έργο που έχει ξεκινήσει για ανθρώπινες και αναβαθμισμένες γειτονιές, μίλησε ο δήμαρχος Αμαρουσίου κος Γιώργος Πατούλης, επικεφαλής του συνδυασμού «Μαρούσι Ανθρώπινη Πόλη» σε συγκέντρωση κατοίκων στη γειτονιά του Αγίου Θωμά.

Σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, παρουσία εκατοντάδων κατοίκων, δημοτικών συμβούλων και υποψηφίων του συνδυασμού στις δημοτικές εκλογές ο κος Πατούλης αναφέρθηκε ειδικότερα στον σχεδιασμό για την υλοποίηση των αναγκαίων για την ευημερία των κατοίκων κοινωνικών υποδομών στη γειτονιά του Αγίου Θωμά που θα αναδείξουν και θα αναβαθμίσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής.

Μεταξύ των κυριότερων έργων που θα υλοποιηθούν την επόμενη πενταετία στη γειτονιά του Αγίου Θωμά είναι:

  • Στόχος πρώτης προτεραιότητας η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την οριοθέτηση του ρέματος που έπειτα από πολύχρονη προσπάθεια βρίσκεται στο τελικό στάδιο για τη σύνταξη Π/Δ. Με την ολοκλήρωση της οριοθέτησης του ρέματος θα προχωρήσουν οι εντάξεις στο σχέδιο πόλης και η κατασκευή έργων υποδομής (δημιουργία ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, διανοίξεις οδών, κατασκευή πάρκων και πλατειών, δίκτυο ηλεκτροφωτισμού κ.ά.)
  • Υψηλής προτεραιότητας είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής με την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Το διάστημα που προηγήθηκε ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε η μελέτη και το έργο βρίσκεται στη διαδικασία χρηματοδότησης.
  • Σε συνεργασία με τον ΟΣΚ προωθείται η απαλλοτρίωση των οικοπέδων που βρίσκονται στα Ο.Τ. 855 και 852, όπου θα κατασκευαστούν νέα σχολικά κτήρια για την επέκταση του 5ου Δημοτικού και την ανέγερση του 7ου Γυμνασίου και του 7ου Λυκείου. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης θα προχωρήσει η διεκδίκηση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.
  • Η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου. Προβλέπεται να δημιουργηθεί γήπεδο baseball, γήπεδο ποδοσφαίρου 7χ7, υπόγειο parking 80 θέσεων, κλειστό θέατρο χωρητικότητας 300 θέσεων, καθώς και πισίνα προπονήσεων στην ταράτσα του κτιρίου.
  • Η βιοκλιματική αναβάθμιση της γειτονιάς με τη δημιουργία διαδρομής πεζών και ποδηλάτου.

Το σημαντικό έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης στην Πολεοδομική Ενότητα του Αγίου Θωμά θα αναβαθμίσει τη γειτονιά μέσω της προστασίας και ανάδειξης των ελεύθερων αστικών χώρων, τη βελτίωση του μικροκλίματος και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη βελτίωση της κινητικότητας μέσω της δημιουργίας δικτύου ποδηλατοδρόμων και του συνδυασμού αυτών με την ασφαλή κίνηση των πεζών.

Το έργο που αναμένεται να ξεκινήσει στις επόμενες ημέρες, μαζί με τη βιοκλιματική ανάπλαση του Παραδείσου και του Πολυδρόσου, είναι συνολικού προϋπολογισμού 5.700.000 ευρώ. Είναι η απάντηση της αποτελεσματικής διεκδίκησης της Διοίκησης Πατούλη για ένα μεγάλο έργο που θα κοστίσει μηδέν ευρώ στους πολίτες.

Η παρέμβαση που θα πραγματοποιηθεί στο τμήμα: Οδός Ερατούς – οδός Φαιάκων – οδός Αμαρυσίας Άρτεμις, δανείζεται αισθητικά στοιχεία από το Ολυμπιακό συγκρότημα. Οι γενικές αρχές σχεδιασμού προβλέπουν:

  • Δημιουργία λωρίδας ποδηλατοδρόμου πλάτους 1,50μ. κατασκευασμένη από ψυχρή χρωματιστή άσφαλτο με φωτοκαταλυτική τελική επίστρωση. Το χρώμα δημιουργεί ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ η ιδιότητα του φωτοκαταλυτικού υλικού μειώνει τους ρύπους στην ατμόσφαιρα και μειώνει τις εργασίες συντήρησης της ασφάλτου.
  • Περιορισμός της λωρίδας κίνησης των οχημάτων στα 3,50μ. ώστε να είναι επαρκής και ασφαλής η διέλευση των οχημάτων. Όταν ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης, τότε συνολικά το πλάτος των δύο λωρίδων κινήσεων είναι 6,50μ.
  • Τοποθέτηση ψυχρής ασφάλτου στο οδόστρωμα με φωτοκαταλυτική τελική επίστρωση.
  • Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και κάλυψη τους με ψυχρά υλικά πλακοστρώσεων, τα οποία μειώνουν την επιφανειακή θερμοκρασία του αέρα και καταπολεμούν το φαινόμενο θερμικής αστικής νησίδας. Η επιλογή των υλικών θα γίνει ανάλογα με το ύφος του κάθε δρόμου.
  • Αντικατάσταση του φθαρμένου αστικού εξοπλισμού με νέο, κατασκευασμένο από υλικά φιλικά στο περιβάλλον.
  • Σχεδιασμός θέσεων στάθμευσης στο πεζοδρόμιο απέναντι από τον ποδηλατόδρομο.
  • Ενίσχυση αστικού πρασίνου.
  • Κατασκευή δικτύου εναλλακτών αέρα.

Παράλληλα με την παρέμβαση θα προχωρήσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με την κατασκευή κυκλικού κόμβου, στη συμβολή της οδού με την οδό Νερατζιωτίσσης, την κατασκευή εξοχών του κρασπέδου σε προεπιλεγμένα σημεία διάβασης πεζών. Μία εξοχή θα φιλοξενήσει και την εγκατάσταση πλήρους φωτεινού σηματοδότη διάβασης πεζών. Στα άκρα της οδού θα τοποθετηθούν επικουρικά και παλλόμενοι σηματοδότες αναγγελίας κινδύνου.

Επίσης, στη βόρεια πλευρά της οδού θα διαγραμμισθεί λωρίδα κυκλοφορίας ποδηλάτων, η οποία θα συνδέεται ανατολικά με τον ποδηλατόδρομο της βιοκλιματικής ανάπλασης και δυτικά με τον αττικό ποδηλατόδρομο

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet