Αγιογραφία, ψηφιδωτό, κέντημα… στο Maroussi Art People Festival
Πολιτισμός

Αγιογραφία, ψηφιδωτό, κέντημα… στο Maroussi Art People Festival

Μορφές της Χριστιανοσύνης, χειροποίητα κεντήματα, τεχνικές κατασκευής ψηφιδωτού, συντηρημένα έργα τέχνης και αντικείμενα έδεσαν αρμονικά με τη βυζαντινή μουσική στη μεγάλη γιορτή Πολιτισμού Maroussi Art People Festival που από 5 έως 15 Μαΐου φιλοξενείται στο Maroussi HELEXPO.

Κοντά στους δασκάλους και στους σπουδαστές του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου και του παραρτήματός του στο Πολύδροσο, βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νίκος Πέππας, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη.

Μαθήματα ζωγραφικής στο Maroussi Art People FestivalΣτη διάρκεια της ημέρας – αφιέρωμα στην αγιογραφία, οι δάσκαλοι εντυπωσίασαν του παρευρισκόμενους επισκέπτες παραδίδοντας ενώπιόν τους απλά μαθήματα αγιογραφίας. Μέσα από τις τεχνικές της φορητής εικόνας και της τοιχογραφίας στη διά ζώσης παρουσίασή τους, έδωσαν σάρκα και οστά σε μορφές Αγίων.

Τη σκυτάλη έλαβαν η δασκάλα παραδοσιακού κεντήματος και ασπροκεντήματος με τις μαθήτριές της που περίμεναν τους επισκέπτες για να τους παρουσιάσουν στο περίπτερό τους τα έργα τους ως μία μικρή «γεύση» υψηλής αισθητικής της νεοελληνικής κεντητικής.

Η τεχνική του ψηφιδωτού στο Maroussi Art People FestivalΤα βλέμματα κέρδισε και το εργαστήρι κατασκευής ψηφιδωτού όπου μαθήτριες υπό τις οδηγίες τους δασκάλου τους με τα εργαλεία ανά χείρας αποκάλυψαν στους επισκέπτες πώς μέσα από την ένωση χρωματιστών ψηφίδων, διαφόρων ειδών και ποικίλης έμπνευσης μοτίβα παίρνουν ζωή. Στο περίπτερο παρουσιάστηκαν και έργα κορνίζας και συντήρησης έργων τέχνης και αντικειμένων των σπουδαστών του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού.

Δάσκαλοι αγιογραφίας είναι ο Αθανάσιος Πολιτόπουλος και ο Αθανάσιος Γεωργαντάς. Ψηφιδωτό – κορνίζα, συντήρηση έργων τέχνης και αντικειμένων διδάσκει ο Χαράλαμπος Μεσσήνης, παραδοσιακό κέντημα και ασπροκέντημα η Αλίκη Πλατανιά–Υψαρίδη.

Παραδοσιακό κέντημα στο Maroussi Art People FestivalOι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους δασκάλους σχετικά με τα προγράμματα κιθάρας, μπαλέτου, πιάνου, αγιογραφίας, αγγειοπλαστικής, υφαντικής, θεατρικού παιχνιδιού που λειτουργούν στο παράρτημα του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού της Νεανικής Εστίας του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου. Στα προγράμματα του Πολυδρόσου διδάσκουν οι καθηγητές: Χριστίνα Πολυκρέτη, Νεκτάριος Σακελλαρίου (κιθάρα), Ιωάννα Βουρλή, Ιωάννα Λαδέα (μπαλέτο), Κωνσταντίνος Βουρλής, Βασιλική Παπαϊωάννου, Βασιλική Σταμάτη (πιάνο), Ευστάθιος Πολυχρονόπουλος (αγιογραφία), Ευστράτιος Τζανής (αγγειοπλαστική), Ειρήνη Βεκρή (υφαντική), Μαρίνα Βέργου (θεατρικό παιχνίδι).

Η ημέρα ολοκληρώθηκε υπό τους ήχους της βυζαντινής μουσικής με τους μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του παραρτήματος του Πολυδρόσου υπό τη διεύθυνση του πατέρα Λάμπρου Ανδρεάκη, και τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου υπό τη διεύθυνση της διευθύντριας του Δημοτικού Ωδείου Φωτεινής Κοσκόρου, να ψάλλουν εκκλησιαστικούς ύμνους.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νίκος Πέππας θαύμασε τις δημιουργίες των σπουδαστών και τους συνεχάρη μαζί με τους καθηγητές τους, εκ μέρους και του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, που μέσα από την ενασχόλησή τους με τον πολιτισμό πάνε την καλλιτεχνική δημιουργία στο Μαρούσι μπροστά.

Το Maroussi Art People Festival φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τον πολιτισμό, με τους χιλιάδες σπουδαστές που παρακολούθησαν τη φετινή σεζόν τα τμήματα του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού και του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου, συνεχίζεται μέχρι τις 15 Μαΐου στο Maroussi HELEXPO.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να αναδείξει το εύρος και τη δυναμική της ερασιτεχνικής πολιτιστικής παραγωγής του Αμαρουσίου παρουσιάζοντας μέσα από εικαστικά έργα και μουσικοχορευτικές και θεατρικές συμμετοχές την καλλιτεχνική φλέβα των κατοίκων της πόλης που παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου τα προγράμματα του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού και του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου. Ζωγράφοι, αγιογράφοι, μουσικοί, χορευτές, χορωδοί, κεραμίστες, χειροτέχνες, σκακιστές, φωτογράφοι, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και πολλοί άλλοι, περιμένουν τους επισκέπτες στο Maroussi Art People Festival.

Ταυτόχρονα η μεγάλη αυτή γιορτή των κλασικών και σύγχρονων τεχνών αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία τόσο για κατοίκους όσο και επισκέπτες για ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα και τη διαδικασία συμμετοχής στα καλλιτεχνικά τμήματα του Δήμου Αμαρουσίου αλλά και για τη γνωριμία με τους καθηγητές ανά καλλιτεχνικό είδος από τον κινηματογράφο, την επεξεργασία βίντεο, τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, την αγιογραφία, το ψηφιδωτό μέχρι την κεραμική, τις εφαρμοσμένες τέχνες, τη μαριονέτα, το κόσμημα, το θέατρο, τον χορό, τη μουσική κ.ά.

Το ωράριο λειτουργίας του Φεστιβάλ Maroussi Art People Festival και των καλλιτεχνικών περιπτέρων είναι καθημερινά και Σαββατοκύριακο από τις 11:00 π.μ. έως τις 11:00 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet