Επαφές προέδρου ΚΕΔΕ με αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Σουηδίας
Αυτοδιοίκηση

Επαφές προέδρου ΚΕΔΕ με αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Σουηδίας

Σειρά εποικοδομητικών επαφών με σημαντικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Σουηδίας, αλλά και με μέλη της ελληνικής ομογένειας είχε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Στοκχόλμη.

Ειδικότερα, ο κ. Γ. Πατούλης συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ένωσης Δήμων και Περιφερειών της Σουηδίας και δήμαρχο της πόλης Linkoping, Lena Micko, από την οποία και ενημερώθηκε για το επίπεδο λειτουργίας του αυτοδιοικητικού θεσμού στη Σουηδία, το οποίο χαρακτηρίστηκε «υψηλό».

Η Σουηδική Ένωση Δήμων και Περιφερειών αριθμεί 290 Δήμους και 21 Περιφέρειες.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα εξαιρετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών από την εφαρμογή της πολιτικής της αποκέντρωσης, όπου οι πολίτες αποδίδουν πόρους απευθείας στη δημοτική αρχή χωρίς μεσάζοντες και εισπράττουν άμεσα έργα και υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, με έμφαση στην εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα η κα Micko ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για τη δομή λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης στη Σουηδία, επισημαίνοντας ότι στην αρμοδιότητα των Δήμων είναι οι σχολικές υποδομές, οι μεταφορές, η φροντίδα  ηλικιωμένων, αλλά και η οικοδόμηση κατοικιών. Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για υπηρεσίες οι οποίες χρηματοδοτούνται από τα έσοδα που εισπράττουν οι Δήμοι απευθείας από τους πολίτες, χωρίς την παραμικρή μεσολάβηση του κράτους, γεγονός που συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση υποδομών χωρίς χρονοτριβές.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Με την πρόεδρο της Ένωσης Δήμων και Περιφερειών συζητήσαμε για τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται εδώ στη Σουηδία με συνέπεια οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες να διαμορφώνουν και να αποφασίζουν για το μέλλον τους χωρίς κηδεμονίες.

»Τα αποτελέσματα σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών, αλλά και υποδομών είναι πραγματικά εντυπωσιακά και αυτό θα έπρεπε να χτυπήσει ένα καμπανάκι στην ελληνική κυβέρνηση η οποία εξακολουθεί να αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς.

»Η φυγή προς τα εμπρός για τη χώρα μας θα έρθει μέσω της τοπικής ανάπτυξης, η οποία θα συμβάλλει ουσιαστικά στην εθνική ανάπτυξη. Είναι καιρός επιτυχημένες πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο να έρθουν και στην Ελλάδα η οποία πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της εξωστρέφειας και όχι της απομόνωσης.

»Μόνο μέσα από ισχυρές αυτοδιοικητικές συμμαχίες σε παγκόσμιο επίπεδο θα βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες να αναπτυχθούν, γεγονός που αποτελεί τη βάση για την εθνική ανάπτυξη των χωρών».

Επιπρόσθετα, ο κ. Πατούλης συναντήθηκε με τη δήμαρχο της Στοκχόλμης, Karin Wanngard, και τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Mats Berglund. Κατά τη συζήτηση συμφωνήθηκε η ανάγκη ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών που πρέπει να ληφθούν από τους δήμους όλης της Ευρώπης προκειμένου μαζί με τις τοπικές κοινωνίες να οικοδομήσουν σε σύγχρονες βάσεις το κοινό μας μέλλον, αλλά και να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Στοκχόλμη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ συναντήθηκε και με μέλη των δύο ελληνικών κοινοτήτων της ομογένειας.

Ο κ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους Έλληνες ομογενείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας ως απόρροια της κρίσης και τους επισήμανε την ανάγκη «να στηριχθούν τόσο η χώρα μας, όσο και ο ελληνικός λαός, στη μεγάλη εθνική προσπάθεια που γίνεται με στόχο την ανάκαμψη και την οικονομική και κοινωνική αναγέννηση».

«Οι Έλληνες σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκονται είναι ενωμένοι και είναι πρόθυμοι να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα μας να ανακάμψει και να βγει νικήτρια από το τούνελ της κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet