Τη μνήμη του Αλέξανδρου Ιόλα τίμησε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής
Πολιτισμός

Τη μνήμη του Αλέξανδρου Ιόλα τίμησε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής

Τη μνήμη του Αλέξανδρου Ιόλα, 30 χρόνια μετά τον θάνατο του (8 Ιουνίου 1987), τίμησε την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 ο Δήμος Αγίας Παρασκευής με εκδήλωση που διοργάνωσε στο θέατρο του 3ου Γυμνασίου στο Κοντόπευκο.

Την εκδήλωση προλόγισε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι στα σχέδια του Δήμου είναι η αγορά του κτήματος και της βίλας Ιόλα και η ανάδειξή της, με μελετημένες παρεμβάσεις και συμμετοχή της κοινωνίας, σε πολιτιστικό τοπόσημο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του.

Ο πρ. δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και πρ. βουλευτής Λεονάρδος Χατζηανδρέου μίλησε στη συνέχεια για τις, αμοιβαίας εκτίμησης, σχέσεις του ως δημάρχου με τον Αλέξανδρο Ιόλα, τη δωρεά έκτασης 4 στρεμμάτων, όπως και της μελέτης για να γίνει η πλατεία Δημοκρατίας (Ιόλα) στον Παράδεισο, την πικρία που του δημιουργούσε ο ανελέητος πόλεμος του κίτρινου Τύπου, καθώς και με ιδιαίτερη έμφαση για τον άνθρωπο Αλέξανδρο Ιόλα. Τόνισε ότι η απρόσμενη ασθένεια και ο θάνατος του δεν επέτρεψε στον συλλέκτη να υλοποιήσει τα σχέδια του να κοσμήσει την πλατεία με γλυπτά διάσημων καλλιτεχνών και να διαθέσει τη συλλογή του στο ελληνικό κράτος μέσω της δημιουργίας Ιδρύματος – Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.

Στη συνέχεια μίλησε ο σύμβουλος Τέχνης και βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα, Νίκος Σταθούλης, ο οποίος αφού εξέφρασε την «προτροπή» να ολοκληρώσει ο Δήμος τον σχεδιασμό του για την απόκτηση και ανάδειξη του κτήματος και της βίλας Ιόλα, αναφέρθηκε στον τρόπο που σκεφτόταν και δρούσε ο διάσημος κοσμοπολίτης συλλέκτης έργων τέχνης και γκαλερίστας. Τόνισε ότι ο Αλ.  Ιόλας, σε αντίθεση με την εικόνα που δημιουργούσε για αυτόν ο κιτρινισμός στο εσωτερικό της χώρας αποτρέποντας την απόκτηση της μοναδικής συλλογής του από το κράτος, ήταν προσωπικότητα με όραμα, κύρος και οι προσωπικές σχέσεις και επαφές του τον κατέτασσαν ανάμεσα στους πλέον αναγνωρίσιμους και διακεκριμένους ανθρώπους ανά την υφήλιο.

Μίλησαν, επίσης, ο πρ. δήμαρχος Β. Γιαννακόπουλος, ο  πρ. δημοτικός σύμβουλος Μιχ. Γαβράς και η ενεργή πολίτης της περιοχής του Παραδείσου Ε. Ροδοπούλου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γερ. Βλάχος, οι αντιδήμαρχοι Ελισ. Πετσατώδη και Σπ. Παπαγεωργίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κ. Χατζηανδρέου, πρ. αντιδήμαρχος, Δ. Κονταξής, Σ. Αϊδίνη και Γ. Μυλωνάκης, ο πρ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Σκουλάς, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Β. Τραυλός, η πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Κοντοπεύκου, Β. Κουτσογιάννη, η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, Ε. Ματιάτου-Χατζοπούλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Πευκακίων, Σ. Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Αγίας Παρασκευής, Μ. Κρασσανάκης, το μέλος Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ Μ. Ρίζκ- Καρακατσάνη, το μέλος Δ.Σ. της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δ. Μπεθάνης, ο πρόεδρος επιτροπής ανεγέρσεως ναού Αγ. Αναργύρων Ι. Αρβανιτάκης, ο πατήρ Στ. Τρικαλιώτης, κ.ά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet