Ενθουσίασε το κοινό το 6ο Φεστιβάλ Βυζαντινών & Παραδοσιακών Χορωδιών
Πολιτισμός

Ενθουσίασε το κοινό το 6ο Φεστιβάλ Βυζαντινών & Παραδοσιακών Χορωδιών

Το 6ο Φεστιβάλ Βυζαντινών και Παραδοσιακών Χορωδιών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017 στις 8 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων σε διοργάνωση της Ένωσης Μικρασιατών Μελισσίων.

Την έναρξη του Φεστιβάλ έκανε ο ιερέας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στα Μελίσσια, π. Βασίλειος, ο οποίος τόνισε ότι η σημασία διατήρησης της λαϊκής παράδοσης είναι μεγάλη. Στη συνέχεια η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών, Καλλιόπη Θεοφιλίδου-Δημητράκη απηύθυνε χαιρετισμό και ανέφερε ότι «το 6ο κατά σειρά Φεστιβάλ Βυζαντινών και Παραδοσιακών Χορωδιών έχει γίνει θεσμός για την πόλη μας την Πεντέλη και τα Μελίσσια, είναι ένα μουσικό αφιέρωμα στη Μικρασία και γενικά στη λαϊκή μας παράδοση. Μέσα από τη λαϊκή παράδοση αναζητάμε τις ρίζες μας και ανακαλύπτουμε τη φυσιογνωμία μας ως λαός».

Στο Φεστιβάλ πήραν μέρος οι χορωδίες:

Παραδοσιακής Μουσικής «Εν Ωδαίς» από τον Δήμο Βύρωνα υπό τη διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Παππά, η Σύμπραξη χορωδιών Λαογραφικής Εταιρείας «Αριστοτέλης» Θρακομακεδόνων & Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» υπό τη διεύθυνση του κ. Βαγγέλη Σαραντίδη, η χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού ΟΠΑΝ Δήμου Νέας Ιωνίας υπό τη διεύθυνση επίσης του κ. Βαγγέλη Σαραντίδη, η Σύμπραξη χορωδιών «Ύμνος και Παράδοσης» της Ένωσης Μικρασιατών Μελισσίων & «Ομίλου Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Αρσακείων Τοσιτσείων Σχολείων».

Το κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα απόλαυσε παραδοσιακά τραγούδια και ύμνους.

Το πρόγραμμα άνοιξε η χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής «Εν Ωδαίς» από τον Δήμο Βύρωνα με παραδοσιακά τραγούδια από την Ιερισσό Χαλκιδικής, την Αστυπάλαια και τη Μικρά Ασία με τον Ορέστη Μαυρόπουλο στο βιολί, τον Μπάμπη Χατζόπουλο στο πολίτικο λαούτο, τη Σωτηρία Παππά στο κανονάκι και τον Παρασκευά Ντόμπρο στα κρουστά. Ακολούθησε η σύμπραξη χορωδιών «Λαογραφικής Εταιρίας Αριστοτέλης» Θρακομακεδόνων & Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» με παραδοσιακά τραγούδια από Χίο Μυτιλήνη, Πόντο, Μ. Ασία. με τον Βαγγέλη Σαραντίδη στο βιολί, τον Μπάμπη Χατζόπουλο στο πολίτικο λαούτο, τη Σωτηρία Παππά στο κανονάκι, τον Φώτη Αποστολάρο στο μπάσο, τον Παρασκευά Ντόμπρο στα κρουστά. Συνέχισε η χορωδία Παραδοσιακού τραγουδιού ΟΠΑΝ Δήμου Ν. Ιωνίας με μικρασιάτικα τραγούδια και τον χαρακτηριστικό ποντιακό θρήνο «Εκάεν και το Τσιάμπασιν» που συνεπήρε το κοινό, το οποίο συνόδευε τη χορωδία με παλαμάκια, ο δε δεξιοτέχνης του βιολιού μαέστρος Βαγγέλης Σαραντίδης ενθουσίασε το κοινό με ένα παραδοσιακό μικρασιάτικο τραγούδι που το απέδωσε μόνον με το καταπληκτικό βιολί του.

Η εκδήλωση τελείωσε με τη σύμπραξη χορωδιών «Ύμνου και Παράδοσης» της Ένωσης Μικρασιατών Μελισσίων & του «Ομίλου Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Αρσακείων Τοσιτσείων Σχολείων» με ύμνους από την Πεντηκοστή και παραδοσιακά τραγούδια που δεν είναι ευρέως γνωστά. Τη χορωδία συνόδεψε ο Μανόλης Χανιώτης στο λαούτο, η Μαρουσώ Κυδωνέως στο βιολί και η Χριστίνα Χανιώτη στο τουμπερλέκι. Στο τέλος όλες οι χορωδίες μαζί, χωρίς να λείψει καμία, αλλά και το κοινό, στο οποίο είχε μοιραστεί το τραγούδι τραγούδησαν το «Ποιος είδε νέο Σεβνταλί (Ρουμπαλιά)» και ο ενθουσιασμός του κοινού διατηρήθηκε αμείωτος μέχρι τέλους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η δημοτική σύμβουλος και π. αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Αθλητισμού Δήμου Πεντέλης Άντα Μπούσουλα-Χάνου, το μέλος του Δ.Σ. του ΟΚΠΑ Αιμιλία Λεονταρίτου, το πρ. μέλος του Δ.Σ. ΟΠΑΘ και πρ. υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων Κική Κοσμά-Μπάρα, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών (ΣΦΕ), Ε. Βλυσίδου-Λεονταρίδου, η πρόεδρος της Πνευματικής Κίνησης, Μαρία Αραμπάνου και πλήθος πιστών φιλόμουσων.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι: Είδη Σπιτιού – Μπάνιο – Θέρμανση, Φωτισμός, Ecosales-Ecolight Μαυρόπουλος Παναγιώτης, Εισαγωγή – Εμπορία Ειδών Κήπου Βέκκος Κορνήλιος, Αθλητικά Είδη, Παλμός Καλλέργης Γεώργιος, S/M Σκλαβενίτης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet