Σχέδιο πυροπροστασίας… copy paste και «ο Θεός βοηθός»
Κοινωνία

Σχέδιο πυροπροστασίας… copy paste και «ο Θεός βοηθός»

Ως «τυπική διαδικασία» αντιμετωπίστηκε το σχέδιο πυροπροστασίας στον Δήμο Αγίας Παρασκευής για το 2017 από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, στη συνεδρίαση της Τρίτης 27 Ιουνίου, με ελάχιστους παρόντες δημοτικούς συμβούλους. Αλλά και από όσους ήταν στην αίθουσα συνεδριάσεων, πολλοί ασχολούνταν με οτιδήποτε άλλο παρά με το συζητούμενο θέμα, όπως επεσήμανε -χωρίς να διαψευστεί- ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέας Γκιζιώτης, που πρόσθεσε ότι «κάποιοι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν το ζήτημα ως μια υποχρέωση που πρέπει να βγάλουμε όπως όπως, μια ώρα αρχύτερα».

Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον Δήμο της Αγίας Παρασκευής, αλλά και σε πολλούς άλλους Δήμους της χώρας, οι οποίοι βασίζονται σε ένα σχέδιο «copy paste», όπως σημείωσε και πάλι ο κ. Α. Γκιζιώτης, στο οποίο προσαρμόζονται κάποια από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Δήμου. Και όπως παραδέχθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κωνσταντίνος Τσιαμπάς, η «ασάφεια» και η «προχειρότητα» του σχεδίου πυροπροστασίας δεν είναι ευθύνη της παρούσας δημοτικής Αρχής, αλλά… έρχεται από τα παλιά.

Το «ελαφρυντικό» που επικαλούνται οι Δήμοι για τη συγκεκριμένη κατάσταση, κάτι το οποίο υποστηρίχθηκε τόσο από την πλευρά του δημάρχου, Γιάννη Σταθόπουλου, όσο και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Γεράσιμου Βλάχου, είναι ότι οι Δήμοι δεν έχουν τον πρώτο λόγο στον τομέα της πυρόσβεσης-«αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία δεν επιτρέπει την εμπλοκή οποιουδήποτε άλλου», όπως ειπώθηκε- αλλά λειτουργούν επικουρικά, δίνοντας έμφαση στον τομέα της πυροπροστασίας. Οπότε, όπως επίσης διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις, σε περίπτωση  «κακιάς στιγμής» όλα επαφίενται στην αμεσότητα της επέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και… ο Θεός βοηθός.

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς: Αν πιάσει φωτιά, «θα χάσει η μάνα το παιδί…»
Κωνσταντίνος Τσιαμπάς

Από πλευράς της παράταξης Αγία Παρασκευή η Πόλη μας την κριτική κατά του παρουσιαζόμενου σχεδίου πυροπροστασίας ανέλαβε ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Τσιαμπάς, ο οποίος σημείωσε ότι λείπουν από αυτό τα στοιχεία της απλότητας, της ευελιξίας, της σαφήνειας και του συντονισμού.

Ο ίδιος τόνισε ότι η διοίκηση εμφανίζεται ανέτοιμη στον τομέα της πρόληψης, αλλά την ίδια στιγμή παραδέχθηκε ότι δεν ευθύνεται αποκλειστικώς αυτή, αφού όλα τα περασμένα χρόνια εμφανίζονταν παρόμοια «κενά» στα σχέδια πυροπροστασίας. Και όπως είπε χαρακτηριστικά, εάν μπει καμιά μεγάλη φωτιά, η έλλειψη συντονισμού σε συνδυασμό με την έλλειψη πείρας, θα οδηγήσει σε καταστάσεις όπου «η μάνα θα χάνει το παιδί…». «Το σχέδιο είναι μη υλοποιήσιμο, οπότε να κάνουμε τον σταυρό μας», πρόσθεσε ο σύμβουλος.

Ο κ. Κ. Τσιαμπάς ζήτησε να υπάρξει ένας σχεδιασμός βασισμένος στο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας «Ξενοκράτης», ενώ ζήτησε να δοθεί έμφαση στην ύπαρξη μιας ιεραρχημένης συντονιστικής ομάδας, αλλά και στην εκπαίδευση του προσωπικού που θ΄ ασχολείται με το κομμάτι της πυρασφάλειας.

Ανδρέας Γκιζιώτης: Ανάψτε κανένα κεράκι μπας και μας σώσει ο Θεός…
Ανδρέας Γκιζιώτης

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ξεκίνησε με «βροχή» ερωτήσεων προς τη διοίκηση, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων περιέχεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συνοδευόμενη μάλιστα από πολύ χαρακτηριστικό φωτογραφικό υλικό.

Ο κ. Α. Γκιζιώτης κάλεσε τους αρμόδιους του Δήμου να επισκεφθούν, όπως έκανε και ο ίδιος, τα «προβληματικά» από πλευράς πυρασφάλειας σημεία, για να έχουν προσωπική άποψη, ενώ τόνισε ότι όσα ακούστηκαν «είναι για τα τέλη Μαρτίου και όχι για τέλη Ιουνίου, με ήδη υψηλές θερμοκρασίες». «Αν πιάσει φωτιά, αμφιβάλω εάν θα βρεθεί οδηγός ν’ ανεβάσει το πυροσβεστικό όχημα του Δήμου στον Υμηττό», είπε ο δημοτικός σύμβουλος, συμπληρώνοντας ότι ο δήμαρχος «πρέπει ν’ ανάψει κανένα κεράκι, μπας και μας σώσει ο Θεός».

Πάντως, ο κ. Α. Γκιζιώτης προχώρησε και σε τρεις προτάσεις προς τη διοίκηση. Ειδικότερα, ζήτησε να επιλυθεί το «μετέωρο» θέμα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την μπάρα στην είσοδο του πάρκου Γραβιάς, τονίζοντας ότι είναι «τραγικό» να χρησιμοποιείται ο συγκεκριμένος χώρος ως parking όσων επισκέπτονται παρακείμενη επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι, εάν η διοίκηση δεν φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε ν’ αναιρέσει την προηγούμενη απόφαση, τότε θα την εγκαλέσει εγγράφως, φέροντάς την αντιμέτωπη με τις ευθύνες της.

Επίσης, ζήτησε να σταλεί αυστηρή επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να καθαρίσει τους χώρου που του έχουν παραχωρηθεί, καθώς επίσης και ν’ αποφασιστούν νομικές κινήσεις για ν’ αποκατασταθεί ο χώρος στο νταμάρι του Τσακού, έκταση για την οποία ερίζουν οι Δήμοι Αγίας Παρασκευής και Παπάγου – Χολαργού.

Διοίκηση: Κάνουμε ό,τι πρέπει στο κομμάτι που μας αναλογεί
Στέλλα Ψύλλα

Από πλευράς διοίκησης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Στέλλα Ψύλλα, ανέλυσε τα βασικά σημεία του σχεδίου πυροπροστασίας, αναφερόμενη -μεταξύ άλλων- και σε γραφειοκρατικά εμπόδια που ουσιαστικά θέτουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χρησιμοποίηση πυροσβεστικών οχημάτων του Δήμου.

Ο δήμαρχος έκανε εκτενή αναφορά στις δράσεις που έχουν ληφθεί και σε αυτές που προγραμματίζονται για τις αμέσως επόμενες μέρες σε επίπεδο πυροπροστασίας, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται και σε σχετικό δελτίο Τύπου το οποίος ο Δήμος έδωσε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γιάννης Σταθόπουλος

Ο κ. Γ. Σταθόπουλος υποστήριξε ότι ο Δήμος κάνει όσο καλύτερα μπορεί αυτό που του αναλογεί στο κομμάτι της πυροπροστασίας. Επίσης, απαντώντας σε επισημάνσεις του κ. Α. Γκιζιώτη, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο επικαλείται έλλειψη κονδυλίων για να προχωρήσει στον καθαρισμό των χώρων που χρησιμοποιεί, ενώ για τ’ αντίστοιχα προβλήματα καθαρισμού σε ιδιωτικούς χώρους, τόνισε ότι ο Δήμος έχει επιληφθεί του θέματος και σύντομα «θα πάει η απανταχούσα» στους ιδιοκτήτες, η οποία μάλιστα θα αφορά όχι μόνο στη φετινή χρονιά, αλλά και στην περσινή.

Για το θέμα του πάρκου Γραβιάς, ο δήμαρχος πρότεινε να επανεξεταστεί η προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού μετά τις εργασίες ανάπλασης από τον Σύνδεσμο Ανάπλασης Προστασίας του Υμηττού (ΣΠΑΥ) έχει περιοριστεί η πρόσβαση οχημάτων στον χώρο.

Για την υπόθεση του νταμαριού, παραδέχθηκε ότι έγινε και πάλι εναπόθεση πράσινων απορριμμάτων σε αυτό και ότι ο ίδιος επικοινώνησε με την αρμόδια υπηρεσία του όμορου Δήμου και πήρε τη διαβεβαίωση ότι αυτά θ’ απομακρυνθούν άμεσα.

Τέλος, εξήγησε ότι δεν θα πρέπει «να έχουμε αυταπάτες» και πως σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς όλα εξαρτώνται από την επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, «η οποία, ευτυχώς, όποτε χρειάστηκε ήταν άμεση», όπως σημείωσε.

Γεράσιμος Βλάχος

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Σώματος, Γερ. Βλάχος, ο οποίος ζήτησε από τους συμβούλους να μη συγχέουν τους όρους «πυρόσβεση» και «πυροπροστασία», προσθέτοντας ότι για την πρώτη τον αποκλειστικό λόγο έχει η Πυροσβεστική, η οποία και δεν επιτρέπει σε κανέναν, «όποια εκπαίδευση κι αν έχει», να εμπλακεί στο συγκεκριμένο έργο.

Τέλος, σημείωσε ότι, πλην του κ. Γκιζιώτη, δεν άκουσε παρά κριτική για το σχέδιο πυροπροστασίας, χωρίς να υπάρξει κάποια πρόταση – συμπλήρωση που θα βοηθούσε στην πληρέστερη κατάρτισή του.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet