Ενότητα: Πίσω από τις ανάγκες της πόλης το έργο της διοίκησης
Πολιτική

Ενότητα: Πίσω από τις ανάγκες της πόλης το έργο της διοίκησης

Τις θέσεις της για τον δημόσιο απολογισμό της διοίκησης του δημάρχου Γιώργου Πατούλη για το έτος 2016, όπως αυτές εκφράστηκαν κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έδωσε στη δημοσιότητα η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι.

Στη σχετική ανακοίνωση της παράταξης υποστηρίζεται ότι το έργο της διοίκησης είναι πίσω από τις ανάγκες της πόλης.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ενότητας:

Σε μεταμεσονύκτια συνεδρίαση παρουσίασε την Τρίτη 27-6-2017 ο δήμαρχος κ. Πατούλης τον Δημόσιο Απολογισμό της δημοτικής Αρχής για το 2016.

Μια ουσιαστική δημοκρατική διαδικασία συμμετοχής των πολιτών στις δημοτικές υποθέσεις, που έχει θεσπισθεί ήδη από το 2006, μετετράπη από τη δημοτική Αρχή σε μία βαρετή, τυπική διαδικασία, μόνο και μόνο για να τηρηθεί το γράμμα και όχι η ουσία του Νόμου.

Αποτελεί και αυτό το γεγονός μια επί πλέον απόδειξη ότι τη δημοτική Αρχή δεν την απασχολεί η ουσία της πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, την οποία έχει υποβαθμίσει σε επικοινωνία με πελατειακές πρακτικές.

Ούτε ένας συλλογικός φορέας δεν ήταν παρών. Εκτός από το Σύλλογο του Ψαλιδίου, που περιορίστηκε να καταθέσει εγγράφως τις απόψεις του και ν’ αποχωρήσει, λόγω του προχωρημένου της ώρας.

Αλλά και οι επικεφαλής των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας απουσίασαν, συμβάλλοντας και αυτοί στην υποβάθμιση της διαδικασίας.

Ο απολογισμός δεν περιείχε κανένα στοιχείο αξιολόγησης των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής σε σχέση με τους στόχους που η ίδια είχε θέσει, ούτε εξήχθησαν τα αναγκαία συμπεράσματα για τη διόρθωση της πορείας της.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν τόσο ο επικεφαλής της παράταξής μας Λ. Μαγιάκης, αλλά και οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι Αικ. Ψάλτη, Π. Κούκουζας και Δ. Κουτσουβέλης.

Στις τοποθετήσεις τους ο επικεφαλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέλυσαν με επιχειρήματα τους λόγους για τους οποίους δεν θεωρούν θετικό τον Απολογισμό της διοίκησης.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Λ. Μαγιάκης, το 42% των αιτημάτων που κατέθεσαν οι πολίτες στον Δήμο το 2016 για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους δεν ικανοποιήθηκαν.  Είναι και αυτό ένα μετρήσιμο στοιχείο με το οποίο αποδεικνύεται πόσο πίσω από τις ανάγκες της πόλης είναι το έργο της διοίκησης, τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις μνημονιακές πολιτικές, λόγω της περικοπής των οικονομικών πόρων και του προσωπικού και χαιρέτησε τη μεγάλη κινητοποίηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στους στόχους της παράταξης στο επόμενο διάστημα.

Προβάλλουμε στον αντίποδα ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης του Δήμου με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις και ΣΔΙΤ, με μόνιμη και σταθερή εργασία και διασφαλισμένα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων.

Δίνουμε έμφαση στην εξυπηρέτηση της καθημερινότητας του πολίτη, την αλληλεγγύη στα προβλήματα που έχει επιφέρει η κρίση (π.χ. πλειστηριασμοί), τη δημοκρατία και τη διαφάνεια, τη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του πολιτισμού, και τη φροντίδα για την εκπαίδευση και τα προβλήματα της νεολαίας.

Υποστηρίζουμε την αντικατάσταση του «Καλλικράτη» με ένα δημοκρατικό, μη δημαρχοκεντρικό θεσμικό πλαίσιο που να βασίζεται στην απλή αναλογική για την εκλογή του Δημοτικού Συμβουλίου, στη δημοτική αποκέντρωση με μεταφορά πόρων, αρμοδιοτήτων, προσλήψεις προσωπικού και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.

Τοποθετούμενος επί του απολογισμού των Νομικών Προσώπων του Δήμου, ο Πέτρος Κούκουζας επεσήμανε:

Α. Την μη ένταξη και χρηματοδότηση του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ από πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2016-2017 και τον κίνδυνο της απώλειάς του και από το φετινό πρόγραμμα (2017 – 2018), με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής Αρχής.
Β. Την απώλεια εσόδων των σχολικών επιτροπών από τη χρήση των σχολικών μονάδων από τις δημοτικές επιχειρήσεις και την ανάγκη οι σχολικές επιτροπές, με την κατάλληλη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, ν’ αποτρέψουν το φαινόμενο σύλλογοι γονέων να προβαίνουν στην αγορά υλικοτεχνικής υποδομής για τα σχολεία

Τέλος επεσήμανε την αδικαιολόγητη κατάργηση της «Επιτροπής Κέντρου» που μελετούσε τα προβλήματα του κέντρου της πόλης. 

Η Κατερίνα Ψάλτη επικέντρωσε την ομιλία της σε πολεοδομικά θέματα και στη διαχείριση της Δημοτικής περιουσίας, ενώ ο Δημήτρης Κουτσουβέλης αναφέρθηκε σε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet