Νέους στόχους για την ορθή χρήση αντιβιοτικών έθεσε το ΕΔΔΥΠΠΥ
Αυτοδιοίκηση

Νέους στόχους για την ορθή χρήση αντιβιοτικών έθεσε το ΕΔΔΥΠΠΥ

Ο σχεδιασμός των επόμενων δράσεων ενημέρωσης των πολιτών για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του δημάρχου Αμαρουσίου, προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ, Γιώργου Πατούλη, με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου, τη γενική γραμματέα, Κυριακή Κανελλακοπούλου, τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Αθανάσιο Σκουτέλη, τη δημοσιογράφο Ελένη Καμάρα, τον γενικό διευθυντή του ΕΔΔΥΠΠΥ, Σωτήρη Παπασπυρόπουλο, τη συντονίστρια του Προγράμματος Υγιών Πόλεων και πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, Νταίζη Παπαθανασοπούλου, και άλλα με άλλα μέλη του Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής της Υγείας.

Η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του ΕΔΔΥΠΠΥ.

Αποτελεί μία συντονισμένη προσπάθεια συνεχούς και υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών, με στόχο να συμβάλλουν στον περιορισμό της κατανάλωσης αντιβιοτικών, στη μείωση της μικροβιακής αντοχής, αλλά και στην πρόληψη των λοιμώξεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξειδικεύτηκαν οι παρεμβάσεις που θα λάβουν χώρα το β΄ εξάμηνο του 2017, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν: σε εκδηλώσεις ενημέρωσης σε Δήμους της Αττικής και της Περιφέρειας, στη διοργάνωση ημερίδων ευαισθητοποίησης των φοιτητών της Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και ημερίδων ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών σε σχολεία της Αττικής και της Περιφέρειας, καθώς και στη διανομή στα σχολεία ενός παιδικού βιβλίου, μια ιστορία γραμμένη για τα παιδιά που έχει σχέση με τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών.

Παράλληλα, θα προχωρήσει η εφαρμογή του προγράμματος strep test στους Δήμους – μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ και ενημέρωση ευαισθητοποίησης των ιατρών για τη πολυφαρμακία και τη χρήση του strep test.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, ενόψει των νέων στόχων που ετέθησαν δήλωσε:

«Συνεχίζουμε την τεράστια προσπάθεια να φθάσει και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας μας το μήνυμα της προστασίας της δημόσιας υγείας, μέσω της ενημέρωσης των πολιτών γα την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και της ανάδειξης των απαραίτητων εμβολιασμών.

»Δυστυχώς, τη στιγμή που το ποσοστό της μικροβιακής αντοχής στη χώρας μας είναι ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως, οι Έλληνες εξακολουθούμε να είμαστε πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών διεθνώς. Αυτό σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί μία σοβαρή απειλή για το μέλλον της υγείας του γενικού πληθυσμού.

»Το strep test, ένα απλό τεστ του λεπτού, που μας δείχνει εάν υπάρχει ιός οπότε δεν είναι απαραίτητη η λήψη αντιβιοτικού, με παράλληλη παρέμβαση στα σχολεία, με τη συνεργασία των Εκπαιδευτικών Περιφερειών και των εκπαιδευτικών μας μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση της άσκοπης χρήσης των αντιβιοτικών και επομένως και στη μείωση της μικροβιακής αντοχής».

Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε μεταξύ των παρισταμένων να διεξαχθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet