Άμεση ανταπόκριση για τις διορθώσεις στον ΟΕΥ ΚΟΙΠΑΠ ζητεί ο Δ. Κωνστάντος
Κοινωνία

Άμεση ανταπόκριση για τις διορθώσεις στον ΟΕΥ ΚΟΙΠΑΠ ζητεί ο Δ. Κωνστάντος

Την άμεση ανταπόκριση της προέδρου του Νομικού Προσώπου ΚΟΙΠΑΠ (Παιδεία – Κοινωνική Προστασία Αλληλεγγύη) του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Άννας Ασπραδάκη, αναφορικά με διορθώσεις στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του ΚΟΙΠΑΠ, ζητεί ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κωνστάντος, προκειμένου να δημιουργηθεί ο ΟΕΥ.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.- καταγγέλλει ότι το ΚΟΙΠΑΠ δεν έχει έως σήμερα ΟΕΥ, καθώς, όπως τονίζει, υπάρχει από τις διοικήσεις του ΚΟΙΠΑΠ «εκδικητική συμπεριφορά σε βάρος συγκεκριμένων εργαζομένων». Συγκεκριμένα, ο κ. Δ. Κωνστάντος αναφέρεται στις διοικήσεις των δημοτικών συμβούλων Κωνσταντίνου Νικολιδάκη και Μαριάννας Μαμαλάκη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Διορθώσεις ζητούνται εκ νέου στον ΟΕΥ του ΚΟΙΠΑΠ. Αναμένουμε την άμεση, θετική και θεσμικά ορθή ανταπόκριση της προέδρου κας Ασπραδάκη

Η μακροχρόνια διαδικασία συγκρότησης Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) στο ΚΟΙΠΑΠ συνεχίζεται, λόγω της πέραν πάσης αμφιβολίας εμμονής των διοικήσεων του νομικού προσώπου να συμπεριλάβουν σε αυτόν φωτογραφικές διατάξεις με κίνητρο την εκδικητική διάθεση και τον συνακόλουθο αποκλεισμό συγκεκριμένων εργαζομένων και ιδιαίτερα των προϊσταμένων στα ΚΑΠΗ Πεύκης και Λυκόβρυσης.

Τελευταία στη σειρά των πολλών απορριπτικών και διορθωτικών αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του αντίστοιχου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, η επιστολή – απόφαση της κας Αντωνίας Παπαηλιάδου (αναπληρώτριας προϊσταμένης της Διεύθυνσης Διοίκησης, με εντολή του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής) με την οποία ζητά να προβεί άμεσα το Δ.Σ. του ΚΟΙΠΑΠ στις διορθώσεις που επισημαίνονται και οι οποίες αφορούν «στη διακριτική μεταχείριση μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου κλάδου» και σε διατάξεις που αντίκειται σε συγκεκριμένους νόμους (η επιστολή – απόφαση δημοσιοποιείται προς ενημέρωση των συμπολιτών μας).

Αναμένουμε από τη νέα διοίκηση του νομικού προσώπου, και ιδιαίτερα από την πρόεδρο και δημοτική σύμβουλο κα Άννα Ασπραδάκη, να επιδείξει άμεσα και υγιή αντανακλαστικά υιοθετώντας τις παρατηρήσεις που επισημαίνονται, προχωρώντας στις απαραίτητες διορθώσεις του ΟΕΥ ώστε επιτέλους εντός του 2017 να αποκτήσει το ΚΟΙΠΑΠ Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας που θα διαπνέεται από κανόνες δικαίου, ισότητας και αξιοκρατίας για όλους τους εργαζομένους χωρίς ενσυνείδητους αποκλεισμούς. Μια τέτοια εξέλιξη θα κριθεί από τη δημοτική μας παράταξη με θετικό τρόπο, συνεπής και ως προς τη δήλωση της η κα Ασπραδάκη, στη θεσμική συνάντηση που είχαμε με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων της, ότι εφόσον υπάρξουν παρατηρήσεις από τις αρμόδιες αρχές στον ΟΕΥ του ΚΟΙΠΑΠ θα τις ενσωματώσει άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ωστόσο η νέα «εμπλοκή» έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων ενεργειών οι οποίες εκθέτουν όσες και όσους είχαν την ευθύνη διοίκησης του νομικού προσώπου από την ημερομηνία ίδρυσης του το 2011. Ειδικότερα:

1. Το ΚΟΙΠΑΠ δεν έχει ΟΕΥ σε αντίθεση με τον Δήμο και το έτερο νομικό πρόσωπο ΠΕΑΠ που έγκαιρα ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία τους. Γιατί μέσα στον ίδιο Δήμο μόνο το ΚΟΙΠΑΠ δεν το έχει καταφέρει; Η απάντηση δίνεται πλέον με τεκμηριωμένο τρόπο στην εμμονή και εκδικητική συμπεριφορά σε βάρος συγκεκριμένων εργαζομένων και ιδιαίτερα των προϊσταμένων στα ΚΑΠΗ Πεύκης και Λυκόβρυσης, από τις διοικήσεις του ΚΟΙΠΑΠ, στις οποίες την ευθύνη είχε από το 2011 μέχρι και σήμερα το δίδυμο των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Νικολιδάκη και Μαμαλάκη. Οι συνεχείς δικαιώσεις των εργαζομένων από τις αρμόδιες αρχές μέχρι και σήμερα δεν έχουν κάμψει το μένος των συγκεκριμένων συμβούλων οι οποίοι με τη θετική ψήφο συναδέλφων από την πλειοψηφία, εγκρίνουν εντός του Δημοτικού Συμβουλίου τον ΟΕΥ εκθέτοντας με τον τρόπο αυτό και το ανώτατο θεσμικό όργανο του Δήμου.

2. Σε σχετική συζήτηση για τον ΟΕΥ του ΚΟΙΠΑΠ στο Δημοτικό Συμβούλιο τόσο ο δήμαρχος κ. Αναστάσιος Μαυρίδης, όσο και ο τότε πρόεδρος του νομικού προσώπου κ. Αντώνης Τσελέντας μας είχαν διαβεβαιώσει ότι ο τελευταίος προτεινόμενος ΟΕΥ ήταν απόλυτα σύμφωνος με τις πρότερες παρατηρήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Μάλιστα επισημάνθηκε προς ενδυνάμωση των επιχειρημάτων τους ότι είχαν οι ίδιοι συναντηθεί με τους αρμόδιους για το θέμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, λαμβάνοντας τη θετική τους απάντηση. Η επιστολή – απόφαση της κας Αντωνίας Παπαηλιάδου φυσικά τους διαψεύδει.

3. Το Δ.Σ. του ΚΟΙΠΑΠ υπό την προεδρία του κ. Τσελέντα με την απόφαση 70/2016 της 31ης Μαΐου 2016 ανέθεσε σε δικηγόρο τη συνολική παρακολούθηση του θέματος του ΟΕΥ σε διοικητικό και νομικό επίπεδο, ορίζοντας μάλιστα και την αμοιβή του σε 1.800 ευρώ πλέον τον αναλογούντος ΦΠΑ. Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο συγκεκριμένος δικηγόρος παρείχε την επιστημονική του διαβεβαίωση ότι ο προτεινόμενος ΟΕΥ είχε συνταχθεί σύμφωνα με όλες τις υποδείξεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Ωστόσο και αυτόν η επιστολή – απόφαση της κας Αντωνίας Παπαηλιάδου τον διαψεύδει, αφού οι διορθώσεις που ζητά είναι μέρος παλαιότερων επισημάνσεων του Υπηρεσιακού Συμβουλίου που δεν είχαν περιληφθεί στον προτεινόμενο ΟΕΥ.

Επιπρόσθετα τίθεται ζήτημα κατά πόσο υπήρξε επαρκής νομική επιμέλεια και επάρκεια, με δεδομένο ότι στην ίδια επιστολή – απόφαση επισημαίνονται δύο διατάξεις του ΟΕΥ αντίθετες με την ισχύουσα νομοθεσία. Αναμφίβολα και αυτή η περίπτωση αναδεικνύει την ομιχλώδη διαδικασία ορισμού νομικών στις υποθέσεις του Δήμου οι οποίες επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του με πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο και με αμφίβολα αποτελέσματα. Αν ισχύουν όσα αναφέρονται στην επιστολή – απόφαση μέσα από τα οποία τεκμαίρεται μια ανεπάρκεια στη νομική συνδρομή θα αναζητηθούν ευθύνες;

4. Στη σχετική συζήτηση για τον ΟΕΥ του ΚΟΙΠΑΠ έχει επιχειρηθεί πολλάκις και με πρωταγωνιστές τους κ.κ. Νικολιδάκη, Μαμαλάκη και Τσελέντα να υποδειχθεί ως μη συνεργάσιμη η προϊσταμένη του ΚΑΠΗ Πεύκης. Μια εργαζόμενη με πολυετή και παραγωγική θητεία στη συγκεκριμένη δομή, που έχει συνεργαστεί με όλους του δημάρχους της πόλης μας, αρχής γενομένης με τον κ. Αντώνη Κυδωνάκη. Ωστόσο από το 2011 έχει ξεκινήσει μέσω του ΟΕΥ και άλλων μεθόδων μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσής της, η οποία φυσικά έχει πανηγυρικά διαψευστεί από τις συνεχείς δικαιώσεις της στα αρμόδια όργανα ελέγχου και την καθολική συμπαράσταση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσπάθεια να της χρεωθεί ως μη νόμιμη η άρνησή της να συμμορφωθεί με απόφαση του Δ.Σ. του ΚΟΙΠΑΠ που την όριζε υπεύθυνη για την είσπραξη της συνδρομής των μελών του ΚΑΠΗ. Ωστόσο με απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152 στην οποία προσέφυγε η προϊσταμένη του ΚΑΠΗ Πεύκης, δικαιώθηκε αφού στο διατακτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «η ανάθεση στην προσφεύγουσα της είσπραξης συνδρομής των μελών του ΚΑΠΗ ΔΕΝ είναι νόμιμη και η προσφυγή της πρέπει να γίνει δεκτή» (πρακτικό 17, αριθμός πρωτοκόλλου 265 της 26/6/2017). Ας σημειωθεί ότι και σε αυτή την περίπτωση το Δ.Σ. του ΚΟΙΠΑΠ όρισε δικηγόρο με αμοιβή 880 ευρώ πλέον ΦΠΑ χρεώνοντας τους συμπολίτες μας και πάλι με υπέρμετρα, αναποτελεσματικά έξοδα προς υποστήριξη ιδιοτελών και εκδικητικών κινήτρων της διοίκησης του νομικού προσώπου σε βάρος εργαζομένων.

Η νέα διοίκηση του ΚΟΙΠΑΠ υπό την προεδρία της κας Άννας Ασπραδάκη οφείλει με την αναμενόμενη ευαισθησία που διακρίνει και την ίδια ως εργαζόμενη, να σεβαστεί τους κανόνες δικαίου, ισότητας και αξιοκρατίας, τροποποιώντας τον ΟΕΥ σύμφωνα με τις επισημάνσεις των υπερκείμενων αρχών, κλείνοντας οριστικά ένα θέμα που έχει τραυματίσει σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις της διοίκησης του Δήμου με τους εργαζόμενους, δημιουργώντας πλέον ένα υγιές διοικητικό υπόβαθρο λειτουργίας και ανάπτυξης του νομικού προσώπου. Η επιμονή των εργαζομένων στην εφαρμογή όσων οι νόμοι προβλέπουν είναι μια σημαντική συμβολή στην κατοχύρωση δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet