Η Μ. Πατούλη-Σταυράκη στην 4η Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού
Κοινωνία

Η Μ. Πατούλη-Σταυράκη στην 4η Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού

Στην 4η Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού στην Αρχαία Ολυμπία παραβρέθηκε η πρόεδρος του Ομίλου για την Unesco Βορείων Προαστίων, ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης και εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουλίου, στο Συνεδριακό κέντρο «Δημήτρης Βικέλας» στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ως επίσημη προσκεκλημένη, η πρόεδρος του Ομίλου για την Unesco Βορείων Προαστίων χαιρέτισε τις εργασίες του συνεδρίου τονίζοντας ότι «ο Έλληνας και ιδιαίτερα αυτός που κατοικεί “έξω από τα σύνορα”, απέδειξε ότι με το ήθος, τη θέληση και την αξιοπρέπειά του μπορεί να εμπνεύσει μια νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα που κατέκτησε τις αγορές του εξωτερικού. Μια Ελλάδα που διέπρεψε στα πανεπιστήμια. Μια Ελλάδα που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων μπροστά στον εθνικό κίνδυνο. Μια Ελλάδα της διασποράς που σήκωσε και σηκώνει ψηλά τη σημαία της Εθνικής Αξιοσύνης».

Η κα Πατούλη μιλώντας στο ένθερμο ακροατήριο της μεγάλης, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, οικογένειας των Ελλήνων της διασποράς, απέδωσε τα εύσημα, διότι όπως είπε: «Είστε ένα από τα δυναμικότερα κεφάλαια της παγκόσμιας οικονομίας και πολιτιστικής δημιουργίας. Αποτελείτε την περήφανη Ελλάδα του Χθες, αλλά και την πολλά υποσχόμενη Ελλάδα του Αύριο. Τη ζωντανή Ελλάδα των αρχών και αξιών που κληρονομήσατε από τις προηγούμενες δοξασμένες γενιές και αυτήν την οποία κληροδοτείτε επάξια στα παιδιά και τα εγγόνια σας. Η ελληνική σας συνείδηση παραμένει άγρυπνη σαν τη σπίθα μέσα στη στάχτη. Η γλώσσα, η θρησκεία, η καταγωγή, οι παραδόσεις και ο πολιτισμός. Έχετε αποδείξει και αποδεικνύετε καθημερινά, με ειλικρινείς πράξεις Ευεργετισμού, Φιλανθρωπίας και Γενναιότητας, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που πάντα υπάρχουν, ό,τι δεν είστε απλώς συμπατριώτες αλλά αληθινοί πατριώτες».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 στην Αρχαία Ολυμπία τιμήθηκαν για τη δράση τους, στον τομέα του ο καθένας, προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τιμητική διάκριση δόθηκε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη, για τη προσφορά του και τη δράση του για την εθνική ανάκαμψη και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ όλων των Ελλήνων της Διασποράς. Αντίστοιχες τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στον δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, Δ. Καφαντάρη, και τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Ε. Κοτζιά.

Όπως ενημερώνει ο Όμιλος, στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που είχε η πρόεδρος του Ομίλου για την Unesco Βορείων Προαστίων με εκπροσώπους και φορείς της ελληνικής ομογένειας εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια από κοινού προοπτική ανάπτυξης εποικοδομητικών συνεργασιών στους τομείς: των επιστημών, της παιδείας, του πολιτισμού και του ανθρωπισμού. Η κα Πατούλη μίλησε με θέρμη για δράσεις και στρατηγικές που έχουν στο επίκεντρο: την Ελλάδα, τη Γλώσσα, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Καινοτομία, τις Νέες Τεχνολογίες, την Εκπαιδευτική Κατάρτιση, την Κοινωνική Προσφορά, οι οποίες όπως σημείωσε, «σε συνδυασμό με τις πανανθρώπινες αξίες που αντιπροσωπεύει η Unesco διεθνώς, μπορούν να σηματοδοτήσουν το Αύριο των παιδιών μας, να συμβάλλουν στην κοινή μας κουλτούρα και να προάγουν την μακραίωνη και ένδοξη Ιστορίας μας».

Η κα Πατούλη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της έδωσε το στίγμα για την οικοδόμηση μιας Νέας Ελλάδας, με ενωμένες τις δυνάμεις του απανταχού ελληνισμού, ως αντίδοτο στην εθνική, οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε καθημερινά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Η πίστη σε ιδανικά και αξίες είναι το μόνο αντίδοτο στις καθημερινές δυσχερείς συνθήκες και απειλές που δεχόμαστε ως παγκόσμιοι πολίτες. Μόνο με κοινές αρχές και ιδεώδη μπορούμε να οικοδομήσουμε τελικά τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε. Έναν κόσμο που η Ελλάδα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, εντός και εκτός συνόρων. Η Ελλάδα που κρύβουμε μέσα μας, η πανανθρώπινη δύναμη του Πολιτισμού μας, οι κοινές μας καταβολές και διδακτικές εμπειρίες, μπορούν να συνηγορήσουν στην οικοδόμηση της Νέας Ελλάδας.

  • Της Ελλάδας που προάγει τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό.
  • Της Ελλάδας που ενθαρρύνει και αξιοποιεί τα νέα μυαλά.
  • Της Ελλάδας που δε λησμονά την Ιστορία της.
  • Της Ελλάδας που σέβεται την ταυτότητά της.
  • Της Ελλάδας που ξεπερνά τον εαυτό της».

Στο πλαίσιο της συνάντησης στην Αρχαία Ολυμπία πραγματοποιήθηκε και το FORUM Επιχειρηματικότητας με θέμα «Η Ελλάδα του χθες – του σήμερα – του αύριο». Η 4η Παγκόσμια Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού ήταν υπό την αιγίδα και διοργάνωση της ΚΕΔΕ, του Οργανισμού «Η Αυτού Μεγαλειότης ο Έλλην Μετανάστης» («His Majesty the Greek Immigrant»), της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, της Ολυμπιακής Επιτροπής, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, της Επιτροπής Φίλαθλου Πνεύματος, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, του Δήμου Πύλου – Νέστορος και πολλών άλλων φορέων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet