Μάχη με τις φλόγες δίνουν για τρίτη ημέρα οι πυροσβέστες στα Κύθηρα
Κοινωνία

Μάχη με τις φλόγες δίνουν για τρίτη ημέρα οι πυροσβέστες στα Κύθηρα

Συνεχίζεται η μάχη των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, με τη συνδρομή εθελοντών, για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που μαίνεται στα Κύθηρα από την Παρασκευή. Το νησί έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ εκκενώθηκε προληπτικά το μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.

Στο μέτωπο επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, τρία αεροσκάφη Καναντέρ και τρία ελικόπτερα.

«Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε τη μεγάλη πυρκαγιά στα Κύθηρα. Είναι πολύ δύσκολη η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, επειδή πρόκειται για μια πυρκαγιά με ιδιαιτερότητες, λόγω της συνεχούς εναλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων, αλλά και της πυκνής καύσιμης ύλης» τόνισε στο Αθηναϊκό ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

Αργά το μεσημέρι, ο κ. Καπάκης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, λέγοντας ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες: «Αν δεν αλλάξει κατεύθυνση ο άνεμος, θα μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά» είπε.

Πολύ μεγάλη είναι η οικολογική καταστροφή, καθώς έχει καεί το 1/3 των δασικών εκτάσεων του νησιού. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας από όλη την Πελοπόννησο επιχειρούν για την κατάσβεση της.

Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Στην κατηγορία 3 (υψηλός κίνδυνος) βρίσκονται οι νομοί Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Λακωνίας. Επίσης, η Κρήτη, η Λέσβος, η Χίος και τα Κύθηρα.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου εκδηλώθηκαν 40 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Αντιπλημμυρικά έργα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη του Συντονιστικού.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet