Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

ΚΕΔΕ: Δίκαιο το αίτημα του δημάρχου Κω για ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά

0
191 Προβολές

Στην αναγκαιότητα υιοθέτησης ειδικού φορολογικού καθεστώτος και μειωμένου ΦΠΑ σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, ειδικά στη παρούσα φάση που αρκετές περιοχές έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και την προσφυγική κρίση, αναφέρεται ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, σε ανακοίνωσή του.

Με αφορμή σχετικό αίτημα που διατυπώνει ο δήμαρχος Κω, Γ. Κυρίτσης, προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Γ. Πατούλης επαναδιατυπώνει την πάγια θέση της ΚΕΔΕ να ισχύει ειδικό φορολογικό καθεστώς, καθώς και μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές, πολλές από τις οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και την προσφυγική κρίση.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «το σχετικό θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ειδικού θεματικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ για τη Νησιωτικότητα, το οποίο προγραμματίζεται για τα τέλη Σεπτεμβρίου στα Κύθηρα».

Επίσης, ο κ. Πατούλης σημειώνει:

«Προφανώς ο ΦΠΑ είναι υψηλός για όλες τις περιοχές της ελληνικής επικράτειας, ωστόσο στα νησιά και στους ορεινούς δήμους είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα το οποίο θα συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Αυτό είναι ανάγκη να αποτελέσει εθνική επιταγή.

»Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να σταθμίσουν και όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των προβλημάτων και να υιοθετήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αναπτυξιακής προοπτικής.

»Δεν μπορεί περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, (σεισμούς, φωτιές κ.ά.) και από την προσφυγική κρίση να τιμωρούνται και ν’ αντιμετωπίζονται ισότιμα με όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

»Η κεντρική διοίκηση οφείλει ν’ ακούσει τους δήμους, τους πολίτες και τις μικρές επιχειρήσεις και να προβεί στην υιοθέτηση ενός ειδικού αναπτυξιακού μοντέλου για τέτοιες περιπτώσεις.

»Όπως έχουμε επισημάνει και παλαιότερα, η Πολιτεία οφείλει να μελετήσει τις καλές πρακτικές άλλων χωρών της Ευρώπης και να καταρτίσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

»Να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του ειδικού θεματικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στα Κύθηρα, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις σύμφωνα και με τις βέλτιστες πρακτικές στην ευρωπαϊκή επικράτεια».

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up