ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι μπορούν και μόνοι τους να διαχειριστούν τους πόρους του ΕΣΠΑ
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι μπορούν και μόνοι τους να διαχειριστούν τους πόρους του ΕΣΠΑ

Με αφορμή τις νέες δηλώσεις του προέδρου της ΕΝΠΕ, Κώστα Αγοραστού, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη διαχείριση του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες, προς όφελος των Δήμων, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) σημειώνει:

Καταρχήν επικροτούμε τη δημόσια δέσμευση του προέδρου της ΕΝΠΕ, ότι οι Περιφέρειες θα δώσουν χρήματα από τους πόρους τους για την ενίσχυση των μέσων και του εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, παρά το γεγονός ότι η ενίσχυση αυτή αποτελεί ευθύνη του Κεντρικού Κράτους. Θα ήταν κατά την άποψή μας χρήσιμο τα χρήματα αυτά ή μέρος τους, να δοθούν στους Δήμους, για την ενίσχυση του εξοπλισμού τους στον τομέα της πυροπροστασίας. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερα να δίνονται χρήματα για αγορά πυροσβεστικών οχημάτων, παρά για αγορά νερού και σάντουιτς, όπως διαφήμιζε με δελτία Τύπου κάποια περιφερειάρχης.

Επίσης, θεωρούμε επιβεβλημένο να τονίσουμε ότι οι Δήμοι μπορούν και μόνοι τους να διαχειριστούν τους πόρους του ΕΣΠΑ, χωρίς τη μεσολάβηση των Περιφερειών, για να γίνονται έργα στις πόλεις μας, για να κτιστούν σχολεία, παιδικοί σταθμοί, να εκτελεστούν έργα ύδρευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης. Οι Δήμοι, με το προσωπικό τους και μέσα από τις κοινωνικές τους δομές και υποδομές, βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της μάχης για την καταπολέμηση της φτώχειας. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί χρειαζόμαστε τον ενδιάμεσο ρόλο των Περιφερειών στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ, όταν εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, με μεγαλύτερη διαφάνεια, ταχύτητα και κυρίως αποτελεσματικότητα. Έχουμε και τη γνώση και την εμπειρία,αλλά και το κατάλληλο προσωπικό, για ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες των συμπολιτών μας, ρόλο που δεν μπορεί να παίξει καμία Περιφέρεια σήμερα, με την υπάρχουσα διάρθρωση του κρατικού μηχανισμού.

Όσον αφορά στο σχόλιο του κ. Κ. Αγοραστού ότι οι Περιφέρειες δεν έχουν χρέη, δεν δημιουργούν στρεβλώσεις στην τοπική οικονομία και ούτε παίζουν στα όρια της νομιμότητας, φανταζόμαστε ότι αναφέρεται στην πλειονότητα, και όχι στο σύνολο των Περιφερειών. Γιατί εμείς γνωρίζουμε Περιφέρειες που παίρνουν παράνομες αποφάσεις για την ανάθεση έργων, που στη συνέχεια καλούνται ν’ ανακαλέσουν. Έχουμε παραδείγματα περιφερειαρχών που μοιράζουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ κι εντάσσουν στους προϋπολογισμούς τους έργα σε Δήμους αποκλειστικώς με κομματικά κριτήρια, αφήνοντας απέξω άλλους Δήμους, που διαθέτουν ολοκληρωμένες μελέτες για έργα.

Είναι εύλογο να μην έχουν χρέη οι Περιφέρειες καθώς δεν έχουν ανελαστικές δαπάνες, με δεδομένο ότι η μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολούν καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα πρόκειται για έναν θεσμό σχετικά καινούργιο, σε αντίθεση με τους Δήμους που μετράνε χρόνια λειτουργίας.

Είναι δύσκολο επίσης να έχει χρέη ένας οργανισμός που ουσιαστικά λειτουργεί ως ενδιάμεσος στη διαχείριση των χρημάτων κι όχι ως πάροχος δημόσιων και κοινωφελών υπηρεσιών, όπως είναι οι Δήμοι μας. Πώς είναι δυνατόν να έχει χρέη ένας θεσμός που ούτε δομές διαθέτει, αλλά ούτε και προσωπικό σε μέγεθος αντίστοιχο των Δήμων;

Τέλος, θυμίζουμε ότι, με αποφάσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης, έχουν τα τελευταία χρόνια αφαιρεθεί πόροι των Δήμων που έχουν αποδοθεί στις Περιφέρειες, όπως είναι π.χ. το τέλος για τους βοσκοτόπους. Δεν θυμόμαστε να έχει φέρει ποτέ αντίρρηση η ΕΝΠΕ σε αυτές τις αποφάσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης, στο πλαίσιο πάντοτε της ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ του Α’ και Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουμε ως ΚΕΔΕ την αδιαπραγμάτευτη θέση μας ότι είναι ανάγκη ενωμένη η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού να δώσουμε τον αγώνα για να γίνει πράξη μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους, που θα αναδεικνύει τον ουσιαστικό και πρωταγωνιστικό μας ρόλο στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Πατρίδας μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet