Στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» μετέχει ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού
Ποιότητα Ζωής

Στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» μετέχει ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού

Για τρίτη χρονιά συμμετέχει φέτος στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2017.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και για το 2017 έχει επιλεγεί ως μότο το «Ισότιμη Μετακίνηση. Πολιτισμός & Πρόοδος».

Η Επιτροπή Νεότητας του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού συμμετέχει στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», έναν θεσμό που έχει καθιερωθεί από το 2002 ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ΄ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης.

Όπως τονίζει ο Δήμος:

Το περπάτημα, το ποδήλατο και η τακτική χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς βοηθούν να εξοικονομήσουμε χρόνο, χρήματα, να βοηθήσουμε το περιβάλλον και να βελτιώσουμε την υγεία μας.

Γιατί να πηγαίνουμε στην τοπική αγορά, στο σχολείο, στη δουλειά ή στο γυμναστήριο με το αυτοκίνητο; Θα μπορούσαμε να περπατήσουμε ή να χρησιμοποιήσουμε ποδήλατο, ανακαλύπτοντας ένα μέρος της πόλης και απολαμβάνοντας τα οφέλη που παρέχει η άσκηση.

Ας σκεφτούμε λοιπόν καλύτερα όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για τη μετακίνησή μας και ας επιλέξουμε σωστά. Ας δοκιμάσουμε νέους τρόπους για να μεταβούμε από το σημείο Α στο σημείο Β και να εμπλουτίσουμε τη διαδρομή αφού: 

1. Όταν χρησιμοποιούμε ένα μέσο μεταφοράς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο για να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να ελέγξουμε το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο στο κινητό μας, να μιλήσουμε με τους φίλους μας ή απλά να καθίσουμε αναπαυτικά και να ακούσουμε μουσική.

2. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ευκαιρία για άσκηση αφού η ποδηλασία ή το βάδισμα σε μικρές αποστάσεις (μέχρι 5 χλμ.) μας δίνει τα 30 λεπτά ημερήσιας άσκησης που χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε σε καλή φυσική κατάσταση. Οι μελέτες κατέδειξαν ότι τα άτομα που βαδίζουν για τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα έχουν ελπίδες να ζήσουν από δύο έως εννιά χρόνια περισσότερο από αυτούς που δεν το κάνουν.

3. Εξοικονομούμε χρήματα αφού οι χρήστες βιώσιμων μέσων μεταφοράς εξοικονομούν 500-600 λίτρα καυσίμου. (Αυτό ισοδυναμεί με 15 γεμάτα ντεπόζιτα καυσίμου, δηλαδή περίπου 1.000 ευρώ τον χρόνο).

4. Κάνουμε την πόλη μας πιο φιλική στο περιβάλλον, άρα βιώσιμη αφού η μετάβαση από το σπίτι στη δουλειά με αυτοκίνητο χρειάζεται: 

  • 90 φορές περισσότερο αστικό χώρο και κοινοτική υποδομή από το ίδιο ταξίδι με μετρό, και 
  • 20 φορές περισσότερο χώρο αν είχατε πάρει λεωφορείο ή τραμ. 

Ας αλλάξουμε συνήθειες και επιλέξουμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τον συνδυασμό αυτών σε κάθε διαδρομή, θα βοηθήσουμε την πόλη μας να γίνει περισσότερο καθαρή, πιο ήσυχη, ασφαλέστερη, λιγότερο συνωστισμένη και σίγουρα θα είναι ένα μέρος που θα ζούμε καλύτερα. Φαντάσου πόσα πάρκα, χώροι για  πεζούς και πόσους άλλους δημόσιους χώρους που θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στον κόσμο, αν όλοι αρχίζαμε να εφαρμόζουμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

Βελτιώνουμε την ατμόσφαιρα προσφέροντας στον πλανήτη λιγότερες εκπομπές καυσαερίων. Εάν τα ποσοστά ποδηλασίας σε όλη την Ε.Ε. ήταν τα ίδια με της Δανίας, όπου το μέσο άτομο ποδηλατεί 965 χλμ. τον χρόνο, οι εκπομπές καυσαερίων στην Ε.Ε. θα ήταν χαμηλότερες περισσότερο από 25%.

Κορύφωση της Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι η Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου που ορίστηκε «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» και οι πολίτες μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να ανεξαρτητοποιηθούν από τα αυτοκίνητα τους και σιγά-σιγά να εντάξουν στην καθημερινότητά τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

Τα μέλη της Επιτροπής Νεότητας καλούν τους πολίτες να ενταχθούν στην παρέα τους συμμετέχοντας ενεργά σε ένα πιο δραστήριο τρόπο ζωής. «Ελάτε με τα ποδήλατά σας, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017, στις 11:00 π.μ. στο προαύλιο του Αγίου Γεωργίου να ξεκινήσουμε την “Ποδηλατοβόλτα” μας από το Νέο Ψυχικό μέχρι τη Φιλοθέη», τονίζει η Επιτροπή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet