ΔΝΤ: Ανοικτά τα ενδεχόμενα για επιπλέον μέτρα και νέα ενίσχυση τραπεζών
Οικονομία-Αγορά

ΔΝΤ: Ανοικτά τα ενδεχόμενα για επιπλέον μέτρα και νέα ενίσχυση τραπεζών

Tην θέση του ΔΝΤ σχετικά με τις πρόσθετες παρεμβάσεις που αφορούν στην κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών επανέλαβε σήμερα, Πέμπτη, ο εκπρόσωπός του Τζ.Ράις, επιμένοντας στην ανάγκη να πραγματοποιηθεί έλεγχος στα «βιβλία των ελληνικών τραπεζών».

Όπως είπε, «τον Ιούλιο, ζητήσαμε από τις αρχές να προχωρήσουν σε αξιολόγηση της ποιότητας των παγίων (Asset Quality Review) και σε stress tests, ώστε να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν τα απαραίτητα πάγια έως το τέλος του προγράμματος».

Πρόσθεσε ότι το αίτημα αυτό υποβλήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας θωράκισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, και προσέθεσε ότι ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο νέων μέτρων, τόνισε ότι «το πρόγραμμα είναι ένα εξελισσόμενο ζήτημα και κάποιες φορές μπορεί να υπάρξει επικαιροποίηση, διότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν, είναι συνηθισμένη διαδικασία».

Εσπευσε, ωστόσο, να διευκρινήσει ότι «αυτή τη στιγμή δεν συζητούνται νέα συγκεκριμένα μέτρα».

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ τόσο από το Γάλλο πρόεδρο Εμ.Μακρόν όσο και από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα, ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ μετέχει στο πρόγραμμα κατόπιν αιτήματος που έχει υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές με τις οποίες βρίσκεται σε συνεργασία.

Υπογράμμισε ότι το Ταμείο έχει εργαστεί όλα αυτά τα χρόνια με «σοβαρότητα και αφοσίωση» για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος. Συμπλήρωσε δε ότι το ΔΝΤ δεν απαιτεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα πλην εκείνων που έχουν συμφωνηθεί. «Οι παράμετροι και οι δεσμεύεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν με διαφάνεια ανακοινωθεί. Δεν γνωρίζω κάτι για πρόσθετες απαιτήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι στην παρούσα φάση τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ σε συνεργασία με αντίστοιχα κλιμάκια των υπολοίπων δανειστών βρίσκεται στην Αθήνα και συγκεντρώνει στοιχεία προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την έλευση των επικεφαλής των «θεσμών».

Τέλος ο Ραις δεν προσδιόρισε το χρόνο για την επίσημη επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet