Μέσω ΣΔΙΤ η αναβάθμιση του οδοφωτισμού στον Δήμο Αμαρουσίου
Ποιότητα Ζωής

Μέσω ΣΔΙΤ η αναβάθμιση του οδοφωτισμού στον Δήμο Αμαρουσίου

Η επικαιροποίηση της απόφασης που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου τον Σεπτέμβριο του 2015 σχετικά με την αναβάθμιση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού οδών και κοινοχρήστων χώρων προκάλεσε, για άλλη μια φορά, αντιδράσεις, αυτή τη φορά κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου 2017. Είχε προηγηθεί ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ του Σωματείου Εργαζομένων και του Δήμου, με τις δύο πλευρές να παρουσιάζουν τα γεγονότα από εντελώς διαφορετική οπτική γωνιά.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Λευτέρης Μαγιάκης, ζήτησε επιμόνως την απόσυρση του θέματος, καθώς υποστήριξε ότι έλειπε συγκεκριμένο έγγραφο (σ.σ.: μελέτη μοντέλου βιωσιμότητας του έργου) από την εισήγηση, προειδοποιώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να «ρίξει» την απόφαση.

Από πλευράς Δήμου, ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Διδασκάλου, υποστήριξε ότι η συζήτηση αφορούσε συγκεκριμένο θέμα (σ.σ.: την ένταξη ή μη του έργου στον πίνακα εκτελεστέων έργων της γενικής γραμματείας Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα – ΣΔΙΤ) και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που αφορούν στον διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί θα έρθουν μελλοντικά στο Σώμα προς ψήφιση.

Λευτέρης Μαγιάκης: Ο Δήμος μπορεί να κάνει το έργο χωρίς ΣΔΙΤ
Λευτέρης Μαγιάκης

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι αναγνώρισε την ανάγκη αναβάθμισης του οδοφωτισμού στην πόλη, αλλά δήλωσε κατηγορηματικά αρνητικός στον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να ικανοποιηθεί αυτή η ανάγκη.

Ο κ. Μαγιάκης υποστήριξε ότι ο Δήμος έχει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει με ίδιους πόρους στην υλοποίηση του έργου, επικαλούμενος τα 28 εκατ. ευρώ αποθεματικό και τα 68 εκατ. ευρώ διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων στα ανταποδοτικά τέλη. Επίσης, κατηγόρησε τη διοίκηση ότι επιχειρεί «να παραπλανήσει τους πολίτες», λέγοντας ότι δεν θα προκύψει επιβάρυνση για τον Δήμο, υποστηρίζοντας ότι το κόστος στο τέλος της 12ετίας (σ.σ.: χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο εργολάβος θα διαχειρίζεται το έργο) θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα είχε ο Δήμος εάν υλοποιήσει το έργο με δημόσια εργολαβία.

Τέλος, απέδωσε την επιλογή της δημοτικής Αρχής στη «συμμόρφωσή» της με τις γενικότερες πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θέλουν κρίσιμους τομείς, όπως αυτοί της ύδρευσης, της ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων, να περνούν σε χέρια ιδιωτών. Πρόβλεψε, μάλιστα, ότι ακόμη και ο ανεξάρτητος ελεγκτικός φορέας που θα παρακολουθεί το έργο θα «τα βρει» με κάποιον τρόπο με τον εργολάβο, προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη του τελευταίου, ενώ υπάρχει κίνδυνος -όπως σημείωσε- η εμπλοκή του ιδιώτη να επεκταθεί και στον ηλεκτροφωτισμό δημοτικών κτηρίων, σχολείων κ.λπ., καταργώντας ουσιαστικά την αντίστοιχη δημοτική υπηρεσία.

Κώστας Βλάχος: Αναβάθμιση οδοφωτισμού, χωρίς υποβάθμιση του Δήμου
Κώστας Βλάχος

Ο επικεφαλής της παράταξης Μαρούσι η Πόλη μας συμφώνησε με την αναγκαιότητα του έργου, αλλά διαφώνησε κι αυτός με τον τρόπο υλοποίησής του. «Συμφωνούμε με την αναβάθμιση του οδοφωτισμού, αλλά διαφωνούμε στο να γίνει αυτό με υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα του Δήμου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κώστας Βλάχος είπε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι χρηματοδότησης του έργου πλην των ΣΔΙΤ, όπως αυτός που προτείνει το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) μέσω χαμηλότοκου δανεισμού, ενώ ρώτησε τη δημοτική Αρχή σε ποιον άλλον δήμο έχει εφαρμοσθεί το μοντέλο που προτείνεται σήμερα για το Μαρούσι.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «μνημείο προχειρότητας» την εισήγηση της διοίκησης, λέγοντας ότι χωρίς ποσά, κωδικούς και στοιχεία επιχειρεί να παραχωρήσει το έργο σε ιδιώτη, επιβαρύνοντας μελλοντικά τους δημότες με ακόμη μεγαλύτερα δημοτικά τέλη.

Κατέληξε δε επισημαίνοντας ότι η εκχώρηση του δημοτικού οδοφωτισμού σε ιδιώτες θ’ ακολουθηθεί από αντίστοιχη εκχώρηση στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Τάσος Σπυρόπουλος: Επιτρέπετε στον εργολάβο να βάλει χέρι στα ανταποδοτικά τέλη
Τάσος Σπυρόπουλος

Εκ μέρους της δημοτικής κίνησης Εκτός των Τειχών, ο κ. Τάσος Σπυρόπουλος ανέφερε ότι στόχος της εισήγησης είναι να «αλωθεί το πρώτο κάστρο», προκειμένου στη συνέχεια ν’ «ανοίξει η κερκόπορτα» για την ιδιωτικοποίηση και των άλλων δημοτικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο των όσων επιτάσσει ο «Καλλικράτης».

Ο κ. Σπυρόπουλος υποστήριξε ότι με την επιλογή αυτή δίνεται η δυνατότητα στον εργολάβο «να βάλει χέρι» στα ανταποδοτικά τέλη, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από πλευράς Δήμου, ενώ την ίδια στιγμή θέτει σε κίνδυνο τις εργασιακές σχέσεις.

«Μόνο προς όφελος του Δήμου και των δημοτών δεν είναι οι ΣΔΙΤ» τόνισε ο ίδιος, προβλέποντας ότι στο άμεσο μέλλον θ’ αυξηθούν τ’ ανταποδοτικά τέλη για τους πολίτες, «πάντα με το πρόσχημα της ανταποδοτικότητας», όπως είπε.

Από πλευράς των υπόλοιπων δημοτικών συμβούλων, μεταξύ άλλων, υποστηρίχθηκαν τα εξής:

Μαίρη Διακολιού (ανεξάρτητη): Ούτε πολιτικά, αλλά ούτε και διαχειριστικά, στέκεται η εισήγηση τόνισε η σύμβουλος, αναφερόμενη σε στοιχεία της μελέτης που είχαν εκτεθεί κατά τη συνεδρίαση του 2015. Όπως τόνισε, η εξοικονόμηση ενέργειας, αντί να οδηγήσει στη μείωση των δημοτικών τελών, θα αποφέρει απλώς περισσότερα κέρδη στον εργολάβο, ενώ θα απαξιώσει το εργατικό προσωπικό στον τομέα ηλεκτροφωτισμού του Δήμου, οδηγώντας σταδιακά στη μείωσή του.

Βασίλης Κόκκαλης (αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων – Καθαριότητας): Αρνήθηκε ότι η καθαριότητα του Δήμου θα είναι ο επόμενος τομέας που θα περάσει σε χέρια ιδιωτών, θυμίζοντας ότι ήταν η διοίκηση Πατούλη που ουσιαστικά «ξανάφερε τη συγκεκριμένη υπηρεσία στον Δήμο», ενώ πρόσθεσε ότι οι ΣΔΙΤ δεν συνιστούν παραχώρηση σε ιδιώτη, αλλά σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τέλος, υποστήριξε ότι η εκχώρηση του συγκεκριμένου εξειδικευμένου τεχνικά τμήματος του οδοφωτισμού σε ιδιώτη απελευθερώνει προσωπικό και μηχανήματα του Δήμου προκειμένου να καλυφθούν άλλες επείγουσες ανάγκες.

Διοίκηση: Ιστορική απόφαση για το Μαρούσι που περνά σε άλλη εποχή
Γιώργος Διδασκάλου

Από πλευράς διοίκησης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου υποστήριξε ότι η απόφαση να δοθεί ο οδοφωτισμός σε ιδιώτες έχει ήδη ληφθεί από το 2015 κι αυτό που αποφασίζεται στην παρούσα συνεδρίαση είναι εάν το σχετικό έργο θα υλοποιηθεί από τον Δήμο ή μέσω της υπαγωγής του στη γενική γραμματεία των ΣΔΙΤ.

Ο κ. Γιώργος Διδασκάλου διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση απαξίωσης ή μείωσης του προσωπικού που απασχολείται στον ηλεκτροφωτισμό, αφού υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στον Δήμο που θα καλύψουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ανεξάρτητος σύμβουλος που θ’ ασκεί ελεγκτικά καθήκοντα στο έργο θα επιλεγεί για λογαριασμό του Δήμου, μέσω διαγωνισμού.

Τέλος, υποστήριξε ότι ο Δήμος δεν θα καταβάλει ούτε ευρώ για την υλοποίηση του έργου, αφού ο εργολάβος που θα επιλεγεί θα πληρώνεται από την εξοικονόμηση που θα προκύψει λόγω της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμαρουσίου είπε ότι τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις ΗΠΑ καταβάλλεται προσπάθεια για τη μείωση του CO₂, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί και η χώρα μας. Επίσης, ο κ. Γιώργος Πατούλης μίλησε για τη «μεγάλη σπέκουλα» που γίνεται στο θέμα των εργαζομένων, με τοποθετήσεις συνδικαλιστικών και άλλων παραγόντων που αγγίζουν «τα όρια της γελοιότητας», θυμίζοντας ότι η διοίκησή του έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει «πολλές μάχες» για τη μονιμοποίηση του προσωπικού του Δήμου.

Γιώργος Πατούλης

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος θα έχει εξοικονόμηση περίπου 430.000 ευρώ ετησίως από την εφαρμογή του νέου συστήματος, διασφαλίζοντας πολύ καλύτερο φωτισμό, με χαμηλότερη κατανάλωση και λιγότερη ρύπανση. Τόνισε ακόμη ότι το όλο σύστημα θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο και παρακολούθηση των υπηρεσιών του Δήμου. «Θα ξέρουμε ανά πάσα στιγμή πώς λειτουργεί κάθε λαμπτήρας σε κάθε γειτονιά της πόλης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γ. Πατούλης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι ο Δήμος Αμαρουσίου, μετά τη σταθεροποίηση των οικονομικών του, περνά σε μια άλλη εποχή, χαρακτηρίζοντας την απόφαση για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού ως «ιστορική απόφαση».

Τελικώς, η εισήγηση πέρασε με τις ψήφους της πλειοψηφίας, αφού η μειοψηφία ψήφισε αρνητικά (σ.σ.: από τη συνεδρίαση απουσίαζαν και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet