Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Πάνω από 3.000 κλήσεις σε γραμμή για θύματα εμπορίας ανθρώπων στη Βρετανία

0
74 Προβολές

Τρεις χιλιάδες κλήσεις δέχθηκε μέσα σε μόλις ένα έτος μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στη Βρετανία, καταφέρνοντας να εντοπίσει 4.000 πιθανά θύματα διακινητών.

Όπως ανέφερε η Τζαστίν Κάρελ, εκτελεστική διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την καταπολέμηση της σύγχρονης δουλειάς Unseen, υπό την αιγίδα της οποίας λειτουργεί αυτή η τηλεφωνική γραμμή, από τις κλήσεις αυτές στάθηκε δυνατό να γίνουν περίπου 1.000 καταγγελίες στην αστυνομία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα τηλεφωνήματα αφορούσαν πολλά πρόσωπα που είχαν πέσει θύματα εξαναγκαστικής εργασίας ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ενώ σε μία περίπτωση, η οργάνωση βοήθησε μια γυναίκα που εργαζόταν ως σκλάβα σε σπίτι, αφού εκείνη τηλεφώνησε και είπε ότι κινδύνευε η ζωή της.

Υπολογίζεται ότι 13.000 άνθρωποι στη Βρετανία έχουν πέσει θύματα εξαναγκαστικής εργασίας ή σεξουαλικής δουλείας.
Η Κάρελ, μια πρώην δημόσια υπάλληλος που βοήθησε στη σύνταξη του Νόμου περί Σύγχρονης Δουλείας στη χώρα, είπε ότι η Unseen λαμβάνει πληροφορίες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη διακίνηση ανθρώπων. Πολλά τηλεφωνήματα γίνονται από ανθρώπους που εργάζονται ως «οικιακοί σκλάβοι».

Όπως εξήγησε, οι περιπτώσεις αυτές είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν γιατί το αδίκημα γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες και οι άνθρωποι δεν μιλούν. Υπάρχουν όμως καταγγελίες και για εκμετάλλευση ανθρώπων από σαλόνια μανικιούρ-πεντικιούρ και από πλυντήρια αυτοκινήτων.
Κάποια από τα θύματα ήταν τόσο απελπισμένα που είπαν ότι ήθελαν να αυτοκτονήσουν, άλλα ανέφεραν ότι οι «ιδιοκτήτες» τους απειλούσαν ότι θα βλάψουν μέλη της οικογένειάς τους.

Η Κάρελ ζήτησε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται στα θύματα της σύγχρονης δουλείας, να τους παρέχεται η δυνατότητα ψυχοθεραπείας και να τους βοηθούν οι αρχές να βρουν δουλειά και στέγη. Όπως εξήγησε, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους καταλήγουν άστεγοι.

Η Βρετανία θεωρείται πρωτοπόρα στις προσπάθειες που καταβάλλονται παγκοσμίως για την καταπολέμηση του φαινομένου της σύγχρονης δουλείας. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς.

Πηγή: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up