ΚΕΔΕ: Προτεραιότητα για τους Δήμους η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Προτεραιότητα για τους Δήμους η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ

«Προτεραιότητα για τους Δήμους αποτελεί η βελτίωση της απορροφητικότητας κι αποτελεσματικότητας του ΕΣΠΑ» τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, χαιρετίζοντας απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, για ανάθεση στην ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) της δράσης δημιουργίας δικτύου τεχνικών συμβούλων, που θα βοηθήσουν τους δήμους στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος τονίζει ότι είναι αντίθετη σε ανακοίνωση – διαμαρτυρία των εργαζομένων στη ΜΟΔ Α.Ε. (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων), που ταυτίζει την ΕΕΤΑΑ, εταιρεία της Αυτοδιοίκησης, με την «πρακτική αναθέσεων εργασιών σε ιδιώτες συμβούλους».

Στην ανακοίνωση της Ένωσης σημειώνεται:

Η ΚΕΔΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι οι Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία κατανομής και υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πόρων για τις τοπικές μας κοινωνίες. Εδώ και μήνες ζητούμε να υπάρξουν τρόποι για να βελτιωθεί η απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ, όσον αφορά έργα των Δήμων.

Αποτέλεσμα της διεκδίκησής μας ήταν η απόφαση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Α. Χαρίτση, να προχωρήσει στην ανάθεση στην ΕΕΤΑΑ της δράσης δημιουργίας δικτύου τεχνικών συμβούλων, που θα βοηθήσουν τους δήμους στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.

Η απόφαση αυτή θεωρούμε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Θα συμβάλλει στην προσπάθεια να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι και να υλοποιηθούν έργα, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των Δήμων της χώρας και μέχρι τώρα ήταν σε στασιμότητα.

Η αδικαιολόγητη ανακοίνωση των εργαζομένων στη ΜΟΔ Α.Ε.

Στην απόφαση αυτή του αν. υπουργού, να ανατεθεί στην ΕΕΤΑΑ η παραπάνω δράση, αντιτίθεται με ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων της ΜΟΔ η οποία κάνει λόγο για «αδικαιολόγητες σπατάλες σχετικά με την πρακτική αναθέσεων εργασιών σε ιδιώτες συμβούλους». H ανακοίνωση περιέχει σωρεία ανακριβειών που εκθέτουν τους συντάκτες της.

Προκαλεί έκπληξη και απορία για τις σκοπιμότητες που τυχόν εξυπηρετεί η ανακοίνωση αυτή, γιατί δείχνουν να μην γνωρίζουν ότι η ΕΕΤΑΑ Α.Ε. είναι Εταιρεία Δημοσίου Σκοπού και συμφέροντος (κι ΟΧΙ ιδιώτης σύμβουλος), με μετόχους τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού (πλειοψηφικά), τα Υπουργεία Εσωτερικών – Ανάπτυξης, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το ΤΕΕ.

Δεν ιδιωτικοποιείται η διαχείριση του ΕΣΠΑ με την ανάθεση στην ΕΕΤΑΑ Α.Ε.

Η ΕΕΤΑΑ αποτελεί τον καταξιωμένο θεσμικό, αναπτυξιακό, τεχνικό σύμβουλο των Δήμων. Σωστά λοιπόν, αν και καθυστερημένα, το ΥΠΑΝ ανέθεσε αυτό το έργο, ανταποκρινόμενο και σε αίτημα της ΚΕΔΕ.

Προκαλεί, επίσης, απορία το γεγονός ότι η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων της ΜΟΔ Α.Ε., υποστηρίζει πως επαρκεί η τεχνική υποστήριξή τους στους ΟΤΑ, όταν γνωρίζουν καλά ποια είναι η πραγματική κατάσταση που υπάρχει στην Αυτοδιοίκηση στον τομέα αυτό.

Η ΚΕΔΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι οι Δήμοι έχουν σοβαρά προβλήματα τόσο με τη διαδικασία κατανομής, όσο και με την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ, που προφανώς δεν μπορεί η ΜΟΔ να τα επιλύσει.

Χρειάζεται ένα διακριτό πρόγραμμα οικονομικά προσδιορισμένο για τους Δήμους και τα αντίστοιχα διαχειριστικά – τεχνικά εργαλεία να το υποστηρίζουν. Διαφορετικά οι ΟΤΑ Α΄ Βαθμού ουσιαστικά αποκλείονται από το ΕΣΠΑ, περιοριζόμενοι στην παθητική αποδοχή και υλοποίηση έργων από άλλους φορείς (κράτος – περιφέρειες).

Η ΚΕΔΕ πιστεύει ότι η ΕΕΤΑΑ, η αναπτυξιακή εταιρεία της Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διαδικασία αυτή.

Η ΜΟΔ Α.Ε. μπορεί να βοηθήσει τεχνικά στην υλοποίηση των έργων με το εξειδικευμένο προσωπικό της, που ως γνωστόν χρηματοδοτείται κατευθείαν από το ΕΣΠΑ. Επομένως οι σχέσεις των δύο φορέων δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικές, αλλά συμπληρωματικές.

Άλλωστε οι δύο Εταιρείες ήδη συνεργάζονται γόνιμα με άλλους φορείς σε πρόγραμμα βοήθειας για υλοποίηση έργων στα μικρά νησιά. Τέτοιες συνεργασίες πρέπει να συνεχιστούν.

Με βάση τα παραπάνω, προκαλεί μεγάλη έκπληξη η συγκεκριμένη ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων της ΜΟΔ. Είτε είναι προϊόν άγνοιας και παραπληροφόρησης, είτε οφείλεται σε πολιτικές σκοπιμότητες. Αντιλήψεις όπως αυτές που περιέχονται στην ανακοίνωση, ότι δράσεις που υποστηρίζονται από φορείς της Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΠΑ, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους και εκπέμπουν ένα αναχρονιστικό κρατικισμό που θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν εκπροσωπεί την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet