Δήμαρχος Πεντέλης: Ο Δήμος από οικονομικής πλευράς «πατά πλέον στα πόδια του»
Πολιτική

Δήμαρχος Πεντέλης: Ο Δήμος από οικονομικής πλευράς «πατά πλέον στα πόδια του»

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την οικονομική κατάσταση του Δήμου Πεντέλης δήλωσε ο δήμαρχος, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, με αφορμή την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του απολογισμού, ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης του οικονομικού έτους 2016, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. που διεξήχθη τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου.

Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης

«Ο Δήμος πατά πλέον στα πόδια του» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, αναφερόμενος ιδιαίτερα στη μείωση των υποχρεώσεων, η οποία, μάλιστα, επιτεύχθηκε -όπως τόνισε- παρά τη σοβαρή μείωση στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και τις άλλες κρατικές επιχορηγήσεις.

Επίσης, έκανε αναφορά στο πλεονασματικό υπόλοιπο του ισολογισμού, ύψους 1,182 εκατ. ευρώ, που ανεβάζει τα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου στα 2,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016, ποσό που σήμερα ανέρχεται πλέον στα 3,5 εκατ. ευρώ. Κι αν από αυτά εξαιρεθούν οι δαπάνες μισθοδοσίας και οι άλλες τρέχουσες δαπάνες του Δήμου, «μας μένουν στο παντελόνι καθαρά περίπου 2 εκατ. ευρώ», όπως υποστήριξε.

Για την εικόνα αυτή, ο κ. Στεργίου-Καψάλης εξέφρασε «ένα μεγάλο ευχαριστώ», τόσο στους αντιδημάρχους και τους προέδρους των νομικών προσώπων, όσο και στις οικονομικές υπηρεσίες, «γιατί με έφεραν στην ευτυχή αυτή στιγμή», εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η καλή οικονομική πορεία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Νατάσσα Κοσμοπούλου: Καλοί οι αριθμοί, αλλά κάντε και κανένα έργο
Νατάσσα Κοσμοπούλου

Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, η επικεφαλής Νατάσσα Κοσμοπούλου συνεχάρη κι αυτή τις οικονομικές υπηρεσίες για την αποτύπωση των δεικτών, ωστόσο πρόσθεσε ότι στα 2 εκατ. πλεόνασμα που επικαλείται ο δήμαρχος δεν περιλαμβάνονται οι απλήρωτες συμβάσεις, οι μισθοδοσίες και το ανταποδοτικό τέλος 0,50 (Πράσινο Ταμείο) (σ.σ.: ο κ. Στεργίου, απαριθμώντας αναλυτικά τις επιμέρους υποχρεώσεις του Δήμου, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι το καθαρό ποσό που απομένει είναι ύψους 1,536 εκατ. ευρώ).

Επίσης, η κα Κοσμοπούλου τόνισε ότι είναι θετικά όλα αυτά τα νούμερα, αλλά ο Δήμος τα τελευταία χρόνια «έμεινε χωρίς έργα», προτρέποντας τη διοίκηση να προχωρήσει σε «πιο ουσιαστικές συνεργασίες», προκειμένου «να γίνουν πέντε έργα στην πόλη».

Σπύρος Κωνσταντάς: Ως επιχείρηση, μπράβο σας, καλά τα πήγατε
Σπύρος Κωνσταντάς

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης μίλησε για έναν ισολογισμό «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της κυβέρνησης και του «Καλλικράτη».

«Συμπεριφέρεστε σαν επιχείρηση» είπε ο κ. Σπύρος Κωνσταντάς προς τη δημοτική Αρχή, κατηγορώντας την ότι συσσωρεύει κέρδη, αντί να έχει ισοσκελισμένους ισολογισμούς, προκειμένου ν’ ανακουφίσει τα φτωχά νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Ανέφερε δε, ως παράδειγμα, την άνοδο των χρεών των δημοτών προς τον Δήμο, που δεν οφείλεται, όπως είπε, στο γεγονός ότι αυτοί είναι «μπαταχτσήδες».

Τέλος, καυτηρίασε το γεγονός ότι οι επενδύσεις του Δήμου και για τις τρεις Δημοτικές Ενότητες (Μελίσσια – Ν. Πεντέλη – Πεντέλη) μόλις κι ανέρχονται σε 1 εκατ. ευρώ, όταν το ποσό αυτό παλαιότερα θα ήταν μόνο για μία από αυτές…

Ο ισολογισμός πέρασε κατά πλειοψηφία, με αρνητικές ψήφους από τον κ. Σπ. Κωνσταντά και τον κ. Κώστα Τζουμάκα (Πεντέλη εν Δράσει). Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Πεντέλης εν Δράσει, Αντώνης Φειδοπιάστης, είχε αποχωρήσει από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet