Βλ. Σιώμος: Ν’ αναβαθμιστεί ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην πρόληψη πυρκαγιών
Αυτοδιοίκηση

Βλ. Σιώμος: Ν’ αναβαθμιστεί ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην πρόληψη πυρκαγιών

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, συμμετείχε σε ημερίδα της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νησιωτικότητα», όπου και παρουσιάστηκε Μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και σε επίσκεψη κλιμακίου της ΚΕΔΕ στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στα Κύθηρα.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι μία γενναία μεταρρύθμιση, με αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον πολίτη σε πρώτο ρόλο, αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και επεσήμανε την ανάγκη χάραξης μιας Εθνικής Νησιωτικής Στρατηγικής, προκειμένου ο νησιωτικός χώρος να μπορέσει να αποτελέσει πολλαπλασιαστή ισχύος της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου, να περάσει η χώρα σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του κράτους, με αιχμή την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις καμένες περιοχές το κλιμάκιο της ΚΕΔΕ είχε την ευκαιρία να εκτιμήσει εκ του σύνεγγυς το μέγεθος των καταστροφών που συντελέστηκαν στην πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε σχετικά: «Επισκεφθήκαμε τις πονεμένες περιοχές των Κυθήρων μετά από την πύρινη λαίλαπα του καλοκαιριού! Η έλλειψη του Κράτους άφησε τα αποτυπώματά της. Είναι θαύμα πώς το Μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας έμεινε άθιχτο, όπως τόσους αιώνες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ τόνισε:

«Το κλιμάκιο της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη και άλλους συναδέλφους αυτοδιοικητικούς, επισκεφθήκαμε τις καμένες περιοχές των Κυθήρων. Πρόκειται για μια τρομερή καταστροφή από την οποία έχει πληγεί το 15% του νησιού.  Διαπιστώσαμε ότι τα πολλά λάθη, οι πολλές λάθος εκτιμήσεις που έγιναν, είχαν δραματικές επιπτώσεις για το πανέμορφο νησί! Ευχάριστη έκπληξη το μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας που, ενώ τα πάντα γύρω του καταστράφηκαν από τη φωτιά, συνεχίζει την πορεία του στους αιώνες ανέπαφο!

»Οι λανθασμένες εκτιμήσεις, τα λάθη και καθυστερήσεις της κεντρικής διοίκησης, σε αντιδιαστολή με την επιτυχημένη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Δήμων και Συνδέσμων, κατά τη διάρκεια των φετινών πυρκαγιών, καταδεικνύει ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει ν’ αναβαθμισθεί με περισσότερους οικονομικούς πόρους και μέσα, κυρίως στον τομέα της πρόληψης, με στόχο την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Προστασίας.

»Η συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στα Κύθηρα αναδεικνύει την ενότητα της Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα έδωσε προτάσεις για την ανάπτυξη των νησιών μας, που αφορούν στη διαμόρφωση Εθνικής Νησιωτικής Στρατηγικής με συγκεκριμένους στόχους.

»Έγιναν σοβαρές προτάσεις για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων την ενίσχυση των κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ιδίως τη χειμερινή περίοδο, την αντιμετώπιση της ύπαρξης μικρών και απομονωμένων νησιών και την αντιμετώπιση των ειδικών εθνικών προβλημάτων, ιδίως στο Ανατολικό Αιγαίο.

»Ήταν μία σημαντική συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, που είχε και συμβολικό χαρακτήρα ενότητας και συμπαράστασης στη δημοτική Αρχή του νησιού και τον δήμαρχο, Στράτο Χαρχαλάκη, μετά τις καταστροφές του καλοκαιριού».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet