Γ. Πατούλης: Η πολιτεία οφείλει να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κύθηρα
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Η πολιτεία οφείλει να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κύθηρα

Τα κύθηρα επισκέφθηκε χθες, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

«Η νησιωτικότητα πρέπει να αποτελέσει ένα εθνικό πλεονέκτημα μέσω του οποίου θα μπορέσει να ενισχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να ενδυναμωθεί η τοπική ανάπτυξη. Η πολιτεία έχει ουσιαστική υποχρέωση να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά. Είναι αδιανόητο το 2017 τα Κύθηρα να μην έχουν ικανοποιητική ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση, με συνέπεια να έχει υποστεί πλήγμα η τοπική οικονομία. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με το Πειραιά δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ουσιαστική ανάγκη. Αναγκαία επίσης είναι και η επέκταση του αεροδιαδρόμου του νησιού προκειμένου να μπορούν να γίνονται περισσότερες πτήσεις. Οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να λύσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί», τόνισε ο κ. Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο δημαρχείο του νησιού.

Τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος υποδέχθηκε στο δημαρχείο ο δήμαρχος του νησιού Ευστράτιος Χαρχαλάκης, αιρετοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Ο κ. Γ. Πατούλης, αφού άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης μιας Εθνικής Νησιωτικής Στρατηγικής προκειμένου, όπως είπε, «ο νησιωτικός χώρος να μπορέσει να αποτελέσει πολλαπλασιαστή ισχύος της ελληνικής οικονομίας» και πρόσθεσε ότι «βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου είναι να περάσει η χώρα σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του κράτους με αιχμή την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Γ. Πατούλης αναφέρθηκε και στις φυσικές ομορφιές του νησιού οι οποίες, όπως επεσήμανε, αν απαλειφθούν τα προβλήματα στη διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης ακόμα περισσότερων τουριστών.

Ο δήμαρχος του νησιού στο πλαίσιο της επίσκεψης έδωσε αναμνηστική – τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο και ότι η «Αυτοδιοίκηση ενωμένη συνεχίζει!».

Επίσκεψη στις πληγείσες από την πρόσφατη πυρκαγιά περιοχές

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισκέφτηκε νωρίτερα τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις καμένες περιοχές βρέθηκε και στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιώτισσας η οποία απειλήθηκε από την πύρινη λαίλαπα.

Τόνισε σχετικά: «Είναι τουλάχιστον λυπηρό να βλέπεις την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από μια πυρκαγιά η οποία θα είχε περιοριστεί σημαντικά αν τα αρμόδια υπουργεία είχαν δράσει με καλύτερο και συντονισμένο τρόπο. Είναι απαράδεκτο να καταστρέφεται ο δασικός πλούτος της χώρας λόγω αδυναμίας του Κεντρικού Κράτους να διαχειρισθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

»Μάλιστα είναι εντυπωσιακό πως αντί να ζητήσουν συγγνώμη από τη δημοτική Αρχή και τους κατοίκους των Κυθήρων, για την ολιγωρία που επέδειξαν, ζήτησαν και τα ρέστα. Και επιτέθηκαν στον δήμαρχο τον οποίο κατηγόρησαν για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Έστω και αυτή την ύστατη ώρα οφείλουν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και την προστασία του περιβάλλοντος. Η έλλειψη του Κράτους άφησε τα αποτυπώματα της».

Κατά την επίσκεψή του στην Ι.Μ. επισήμανε ότι «είναι θαύμα πώς το Μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας έμεινε άθιχτο όπως τόσους αιώνες».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet