Θεατρική παράσταση «Alexandros Iolas»
Πολιτισμός

Θεατρική παράσταση «Alexandros Iolas»

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής διοργανώνει την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης, «Alexandros Iolas» του Χριστόφορου Αντωνιάδη, η οποία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Σταθούλη «Αλέξανδρου Ιόλα: η ζωή μου».

Η σημαντική αυτή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου για τη διάσωση της Βίλας και του κτήματος Ιόλα. Πρωταρχικός στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της Βίλας Αλεξάνδρου Ιόλα, ενός χώρου Πολιτισμού και Τέχνης που τιμά την πόλη της Αγίας Παρασκευής, σε εθνικό, υπερτοπικό Πολιτιστικό Κέντρο πανελλαδικής εμβέλειας. Η Βίλα Αλέξανδρου Ιόλα – λίκνο πολιτισμού- αποτέλεσε τόπο συνάντησης διακεκριμένων προσωπικοτήτων της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Επιπλέον, μέσα από τις παραστάσεις θα δοθεί στο κοινό η δυνατότητα να γνωρίσει τον Aλέξανδρο Ιόλα, προσωπικότητα διεθνούς φήμης, με αδιαμφισβήτητη επιρροή στη σύγχρονη Τέχνη. Ποιος ήταν; Ποιος ο ρόλος του στην εξέλιξη και προώθηση της Τέχνης;

«Η ζωή είναι σαν το θέατρο. Όλους μας θέλει. Άλλοι είμαστε γεννημένοι πρωταγωνιστές και άλλοι είναι γεννημένοι κομπάρσοι».

Α. Ι. Αλέξανδρος Ιόλας, ένας άνθρωπος που αγαπούσε τα άκρα και μισούσε τη μετριότητα, «ένας άνθρωπος που πήγαινε κόντρα στους θυμωμένους ωκεανούς» όπως έλεγε για αυτόν ο Max Ernst (μεγάλος ζωγράφος και γλύπτης). Ήταν πάντα επί σκηνής, πρώτα ως χορευτής, έπειτα ως καλλιτεχνικός διευθυντής μπαλέτου, τέλος ως ιμπρεσάριος τέχνης. Αλεξανδρινός, αγαπούσε την αντίφαση, ζώντας και στα παλάτια και στην αγορά. Αυτός ο συνδυασμός του λαϊκού και του κοσμοπολίτικου, του εκλεπτυσμένου και του φτηνού, τον σημάδεψε.

Τον αποκάλεσαν «Μέγα σουρεαλιστή», και όντως έζησε και πέθανε σουρεαλιστικά. Στο τέλος ένα χάος, ούτε διαθήκη, ούτε συλλογή. Μόνο πίκρα, μοναξιά και το παράπονο ότι η Ελλάδα τον πλήγωσε. Δημοσιεύματα, εμπάθεια, εμμονή, και μια άρνηση αποδοχής 10.000 έργων που επιθυμούσε να αφήσει κληρονομιά στη νέα γενιά των Ελλήνων. Τι απέμεινε; Ένα ζωντανό γλυπτό (έτσι τον χαρακτήριζε ο Andy Warhol – Αμερικανός καλλιτέχνης), με την επιγραφή, «Μη βλέπεις την τέχνη με τα μάτια, μα με την ψυχή».

Η θεατρική παράσταση «ALEXANDROS IOLAS» θα παρουσιαστεί από τις 29 Μαΐου, για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στην λεηλατημένη Βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα, που ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες της στο κοινό.

Κείμενο – Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια: Χριστόφορος Αντωνιάδης
Κοστούμια: Βασίλης Ζούλιας
Σκηνικά: Μαρία Καβαλιώτη
Φωτισμοί: Ηρακλής Γεωργιάδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Μυσίρη
Σχεδιασμός αφίσας- προγράμματος: Σταυρούλα Αράπη

Εμφανίζονται οι: Χριστόφορος Αντωνιάδης (Αλέξανδρος Ιόλας), Χριστίνα Μυσίρη (Περσεφόνη Κουτσούδη, μητέρα του), Χριστιάνα Αντωνιάδου (Νίκη Στάϊφελ, αδελφή του), Πέγκυ Κανελάκη, Γιούλη Τσινάκη, Χριστίνα Κανελάκη (Τέχνες).

Ημέρες παραστάσεων: 29-30-31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2014
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 9.00 μ.μ.
Διάρκεια παράστασης: 70′
Χώρος: Βίλα Αλέξανδρου Ιόλα (Χρυσοστόμου Σμύρνης & Δημοκρατίας 6, Αγία Παρασκευή)
Με την ευγενή παραχώρηση του ακινήτου από τον κ. Σπυρίδωνα Γεωργίου, ιδιοκτήτη του ακινήτου ΙΟΛΑ.
Είσοδος ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων, Τηλ. κρατήσεων : 6971 572001
Ώρες επικοινωνίας: 10:00 – 14:00 & 18:00 – 20:00

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet