Επίτιμοι δημότες Αμαρουσίου η Ελ. Γλύκατζη-Αρβελέρ & ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος
Κοινωνία

Επίτιμοι δημότες Αμαρουσίου η Ελ. Γλύκατζη-Αρβελέρ & ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Την ανακήρυξη της βυζαντινολόγου – ιστορικού Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ και του αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστασίου σε επίτιμους δημότες της πόλης του Αμαρουσίου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τακτική συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου 2017, με  πρωτοβουλία του δημάρχου Γιώργου Πατούλη.

Η βυζαντινολόγος ιστορικός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ υπήρξε το 1967 η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το 1976 υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στην 700 ετών ιστορία του.

Είναι καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Στην πολύχρονη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία της έχει αναλάβει τα ανώτερα αξιώματα και έχει τιμηθεί με πλήθος διακρίσεων.

Για τη σημαντική αυτή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε:

«Με ιδιαίτερα χαρά και ικανοποίηση η πόλη του Αμαρουσίου πρόκειται να τιμήσει μία σπουδαία και διεθνώς καταξιωμένη Ελληνίδα, την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

»Τα έργα της αφορούν κυρίως την ιδιότητά της ως βυζαντινολόγο, ενώ το συγγραφικό της έργο είναι πολύπλευρο και πλούσιο. Μία γυναίκα διεθνούς ακτινοβολίας, πρέσβειρα της Ελλάδας, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θεωρείται μία από τις πλέον εξέχουσες ακαδημαϊκές προσωπικότητες εντός και εκτός Ελλάδας. Αναγνωρίζοντας το πολύπλευρο επιστημονικό έργο και την εξέχουσα ακαδημαϊκή σταδιοδρομία της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, η πόλη μας την τιμά ως προσωπικότητα».

Ο μακαριότατος αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστασίου με έντονη και πολύπλευρη δράση σε ποικίλους τομείς, πλούσιο συγγραφικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και ιεραποστολικό έργο, είναι μια μεγάλη σύγχρονη μορφή της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας και μια προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας.
Από τις 24 Ιουνίου 1992 είναι αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας. Διατέλεσε σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη αναγέννηση της Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ανέπτυξε τη φιλανθρωπική μέριμνα της Εκκλησίας, με διανομή εκατοντάδων τόνων τροφίμων, ιματισμού και φαρμάκων.

Στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου (1999) οργάνωσε ανθρωπιστικό πρόγραμμα με το οποίο βοήθησε 33.000 περίπου πρόσφυγες σε διάφορα μέρη της Αλβανίας. Συγχρόνως αγωνίστηκε για την άμβλυνση των αντιθέσεων στα Βαλκάνια. Οι δράσεις του αυτές τον οδήγησαν ώστε να είναι υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2000.
Είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών επιτροπών, όπως της «Γερμανικής Εταιρείας για την Ιεραποστολική», της «Διεθνούς Εταιρείας Ιεραποστολικών Μελετών».

Είναι αντιπρόεδρος της Conference of European Churches (2003, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (2006) και επίτιμος πρόεδρος της «Παγκόσμιας Διασκέψεως των Θρησκειών για την Ειρήνη» (2006).
Έχει λάβει πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις, έχει παρασημοφορηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου  δήλωσε:

«Ο μακαριότατος αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, με ζηλευτή θητεία στον χώρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εκκλησιαστική, ιεραποστολική, ανθρωπιστική, επιστημονική και συγγραφική διακονία, θέτοντας ως επίκεντρο τον Χριστό και τον, με κάθε τρόπο, πάσχοντα και ευρισκόμενο σε ανάγκη άνθρωπο.

»Αναγνωρίζοντας το πλούσιο φιλανθρωπικό – ιεραποστολικό έργο του και το γεγονός ότι αποτελεί θεματοφύλακα του Ελληνισμού στην Αλβανία, η πόλη μας τιμά την προσωπικότητα του αρχιεπισκόπου Αναστασίου της Αλβανίας».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet