Εργαστήρι κατασκευής… βομβών το σπίτι του 29χρονου στην Αττική
Κοινωνία

Εργαστήρι κατασκευής… βομβών το σπίτι του 29χρονου στην Αττική

Ως «γιάφκα» κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών εμφανίζεται το σπίτι του 29χρονου που κατηγορείται για τις επιθέσεις σε Λουκά Παπαδήμο, αλλά και την απόπειρα κατά του Σόιμπλε, στην πλατεία Αττικής, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική.

Στην κατοχή του 29χρονου φέρονται να έχουν βρεθεί, οκτώ πλαστές ταυτότητες, δύο πιστόλια διαμετρήματος 9mm  και 300 φυσίγγια, πλαστικό τάπε με ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό αλλά και μια σειρά ακόμα αντικείμενα που χρησιμεύουν στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην έρευνα που διεξήχθη στο σπίτι του συλληφθέντος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 8 πλαστές ταυτότητες
  • 2 πιστόλια διαμετρήματος 9mm και 300 φυσίγγια
  • Πλαστικό τάπερ με ολόκληρο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό χωρίς εκρηκτική ύλη
  • Δοχείο, βάρους 3310 γραμμαρίων, με άγνωστη στερεή ουσία
  • Δοχείο, βάρους 8830 γραμμαρίων, με άγνωστη στερεή ουσία, πιθανώς ζελατινοδυναμίτιδα
  • 3 τεμάχια, βάρους 200 γραμμαρίων έκαστο, στερεάς ουσίας, πιθανώς TNT
  • Πλήθος πυροκροτητών (κοινών και ηλεκτρικών), φυτιλιών, κροτίδων και ηλεκτρικών σπίρτων
  • Φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής
  • Φάκελοι επιστολών και αυτοκόλλητες μηχανογραφημένες ετικέτες
  • 3 συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB)
  • 2 πλαστικά επιτραπέζια ρολόγια
  • 2 ξύλινα μανταλάκια, στο σημείο κλεισίματος των οποίων υπήρχαν προσαρμοσμένες 2 μεταλλικές πινέζες
  • Πλαστικό μανταλάκι, με επικολλημένο κομμάτι χαρτιού με άγνωστη στερεή ουσία
  • Συσκευασίες με ράβδους σιλικόνης, πιστόλι σιλικόνης, συσκευασίες κόλλας, μονωτικές ταινίες και πλήθος μπαταριών και εργαλείων (κόφτες, πένσες, μέτρα κ.λπ.)
  • Τεμάχια χαρτονιού με διαγραμμίσεις
  • Φορητή συσκευή μέτρησης τάσης ρεύματος
  • 2 κινητά τηλέφωνα, 5 πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας και 5 κάρτες μνήμης
  • 61,7 γραμμάρια ινδικής κάνναβης
  • Το χρηματικό ποσό των 840 ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 29χρονος είχε νοικιάσει το σπίτι στην πλατεία Αττικής, με πλαστά στοιχεία και ταυτότητα Έλληνα πολίτη τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ είχε εξοφλήσει πρόσφατα ως και τον Δεκέμβριο του 2017.

Την Τρίτη απολογείται ο 29χρονος

Προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη ενώπιον του εφέτη ανακριτή αρμόδιου για υποθέσεις τρομοκρατίας ζήτησε και έλαβε ο 29χρονος που είναι κατηγορούμενος για την αποστολή δεμάτων με εκρηκτικούς μηχανισμούς στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και σε αξιωματούχους στο εξωτερικό.

Ο κατηγορούμενος θα επανέλθει στο Εφετείο την Τρίτη στις 2 μετά το μεσημέρι για την απολογία του, ενώ σήμερα θα βρεθεί στην Ευελπίδων ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών προκειμένου να απαγγελθούν σε βάρος του κατηγορίες για τον οπλισμό και τις πλαστές ταυτότητες που βρέθηκαν στην κατοχή του όταν συνελήφθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 29χρονος έχει ζητήσει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας να μεταφερθεί σε νοσοκομείο καθώς, όπως αναφέρει μέσω του δικηγόρου του, τραυματίστηκε στο πόδι κατά τη διάρκεια της σύλληψης του.

Αναζητούνται τρία άτομα

Ακόμα τρία με τέσσερα άτομα αναζητούνται από την ΕΛ.ΑΣ. λόγω των σχέσεων που είχαν με τον 29χρονο. Ο 29χρονος συνελήφθη μετά από ένταλμα του ειδικού εφέτη ανακριτή, ενώ οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής φέρονται σύμφωνα με δημοσιεύματα να είναι πεπεισμένοι πως απετράπη τρομοκρατικό χτύπημα με βόμβα μεγάλης ισχύος μετά από τη σύλληψη. Παράλληλα, αναζητούνται τρία με τέσσερα άτομα τα οποία φέρονται να είχαν σχέσεις με τον συλληφθέντα.

Πλέον οι έρευνες κινούνται σε δύο επίπεδα, καθώς ο νεαρός είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στον χώρο των ένοπλων οργανώσεων και εκτιμάται ότι είχε επαφές με άτομα των Πυρήνων της Φωτιάς, του Επαναστατικού Αγώνα και της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τι ετοίμαζε ο νεαρός, ενώ αναζητούν και τα οχήματα που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του και με ποιους είχε επαφές. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα επισκεπτήρια που πραγματοποιούσε στις φυλακές, τα κινητά του τηλέφωνα, ο υπολογιστής του και οι συναντήσεις που πραγματοποιούσε με άτομα σε συγκεκριμένα σημεία.

Οι σχέσεις με άλλες οργανώσεις

Στο παρελθόν ο 29χρονος είχε προσαχθεί και είχε συλληφθεί αρκετές φορές. Το 2011 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών για επεισόδια. Ο νεαρός είναι σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική ο άνθρωπος που τον περασμένο Μάρτιο έστειλε πακέτο-βόμβα στον τότε υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Μάιο στον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Αυτό που ερευνά η αστυνομία είναι ο νεαρός να αποτελεί τον άτυπο αρχηγό μιας νέας γενιάς των Πυρήνων, να στρατολογήθηκε δηλαδή το 2016 και να οργάνωσε τον βραχίονα που έστειλε τα τρομοδέματα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εντύπωση προκάλεσε στους αστυνομικούς η εκρηκτική ύλη που βρέθηκε μέσα στο υπόγειο διαμέρισμα (περίπου 4 κιλά) και είναι ίδια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε για τις δύο μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις των περασμένων μηνών σε ΣΕΒ και Eurobank στο κέντρο της Αθήνας. Ίσως ο 29χρονος να ήταν ο συνδετικός κρίκος και των τριών οργανώσεων (Πυρήνες της Φωτιάς, Επαναστατικός Αγώνας και Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών).

Αν και το όνομα του 29χρονου δεν βρισκόταν στις λίστες υπόπτων της Αντιτρομοκρατικής, ο νεαρός είχε εμπλακεί σε επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ είχε δώσει το «παρών» σε πολλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε άτομα της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς που βρίσκονται στη φυλακή. Έμενε με την οικογένειά του στην περιοχή του Ελληνικού και δεν εμφάνιζε επαγγελματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής εργαζόταν περιστασιακά σε καφέ της περιοχής.

Επόμενο επίπεδο ερευνών να εντοπιστούν τα άτομα με τα οποία είχε επαφές ο 29χρονος και να διευκρινιστεί εάν εκτελούσε εντολές άλλων ή εάν συμμετείχαν και άλλοι στις αποστολές των δεμάτων.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet