Public Issue: Σε «κατάθλιψη» οι μισοί Έλληνες – Πιστεύουν ότι η κρίση θα διαρκέσει άλλα 5 χρόνια!
Κοινωνία

Public Issue: Σε «κατάθλιψη» οι μισοί Έλληνες – Πιστεύουν ότι η κρίση θα διαρκέσει άλλα 5 χρόνια!

Βαρύ φαίνεται να είναι το κλίμα ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι της εξόδου από τα μνημόνια και περί οριστικής επιστροφής της στην… κανονικότητα.

Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο Οκτωβρίου της Public Issue, 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι η κρίση θα κρατήσει τουλάχιστον 5 χρόνια ακόμα. Μάλιστα το 47%, σχεδόν δηλαδή 1 στους 2 Έλληνες, δεν βλέπει το φως στο τέλος του τούνελ ούτε να… αχνοφαίνεται, καθώς θεωρούν ότι η κρίση έχει ακόμα τουλάχιστον μια δεκαετία ζωής.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Γιάννη Μαυρή, το εύρημα αυτό αποτελεί μια ισχυρότατη ένδειξη για το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων επτά ετών. Έχει δηλαδή αποδεχθεί τη μεγάλη επιδείνωση των συνθηκών της ζωής του.

Εκτιμήσεις για τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης 2009-2017

Οι υποκειμενικές κοινωνικές εκτιμήσεις για τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης μετρήθηκαν για πρώτη φορά από την Public Issue τον Δεκέμβριο του 2009 και τότε, μόλις 22% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι η κρίση θα κρατήσει «περισσότερο από 5 χρόνια». Η πλειοψηφία των πολιτών (53%) νόμιζε ότι η διάρκειά της θα κυμανθεί από έναν χρόνο (13%), δύο (26%) ή έστω τρία χρόνια (14%).

Πίστευε, επομένως, εσφαλμένα όπως απέδειξε η πραγματικότητα, ότι η κρίση θα είναι σχετικά βραχύβια. Στη συνέχεια όμως και όσο οι επώδυνες επιπτώσεις της κρίσης γίνονταν όλο και περισσότερο αισθητές, οι κοινωνικές παραστάσεις για τις προοπτικές της ανατράπηκαν άρδην. Καθώς η κρίση βάθαινε, το κοινωνικό σώμα συνειδητοποιούσε σταδιακά ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι προσωρινή. Τον Ιανουάριο του 2013, σχεδόν ένα χρόνο μετά το 2ο Μνημόνιο (Φεβρουάριος 2012), το ποσοστό εκείνων που πίστευαν ότι η κρίση θα διαρκέσει πολύ είχε εκτιναχθεί στο 52% ενώ, λίγο πριν την κατάρρευση της κυβέρνησης Σαμαρά, στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τον Οκτώβριο του 2014, είχε σταθεροποιηθεί στο 53%.

Πηγή: publicissue.gr, mavris.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet