Ταξίδι στη «χρυσή δεκαετία» του ελληνικού σινεμά από το Cine Δράση
Πολιτισμός

Ταξίδι στη «χρυσή δεκαετία» του ελληνικού σινεμά από το Cine Δράση

Η παρουσίαση της «Χρυσής δεκαετίας του ελληνικού σινεμά» συνεχίζεται από το Cine Δράση τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, στις 20:00, στο στέκι της Δράσης για μια Άλλη Πόλη (Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια), με θέμα της συνάντησης το «Εμπορικό ελληνικό σινεμά και τη “χρυσή δεκαετία” του 1960».

Θα παρουσιαστεί το ελληνικό σταρ σύστεμ στη γέννηση του, μέσα από τα διάφορα είδη ταινιών: κωμωδίες, μελοδράματα, μιούζικαλ, φουστανέλες και το άνοιγμα του ελληνικού σινεμά στο εξωτερικό. Θα προβληθούν σκηνές από τις ταινίες: «Μανταλένα», «Ποτέ την Κυριακή», «Zorba the Greek» κ.ά.

Σε προηγούμενη συνάντηση, που διοργάνωσε το Cine Δράση στις 30 Οκτωβρίου, με θέμα το ελληνικό σινεμά, όσοι παρακολουθήσαν μία από τις συζητήσεις με τον γενικό τίτλο «Βλέπουμε, συζητάμε, μαθαίνουμε από και για το σινεμά» είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και να συμμετέχουν σε μια δημιουργική και ευχάριστη κουβέντα που αφορούσε την πορεία του ελληνικού σινεμά στη διάρκεια της δεκαετίας του 1950.

Στην απολαυστική παρουσίαση του, ο κινηματογραφιστής Παναγιώτης Δενδραμής αναφέρθηκε σε επιλεγμένες κινηματογραφικές δημιουργίες, χαρακτηριστικές της συγκεκριμένης περιόδου που τεκμηριώνουν την επίδραση του ιταλικού νεορεαλισμού στο ελληνικό σινεμά και την αποδεικνύουν, σε αυτήν ακριβώς τη χρονική περίοδο. Επίσης, επεσήμανε την ανάπτυξη των εταιρειών παραγωγής ταινιών (Φίνος Φιλμ και άλλοι) και τα ιδιαίτερα καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά της ανερχόμενης ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.

Οι ακροατές παρακολούθησαν και σχολίασαν αποσπάσματα, στιγμιότυπα και σκηνές από πολλές ταινίες της εποχής, διαφορετικές μεταξύ τους, όπως το «Το πικρό ψωμί» του Γρηγόρη Γρηγορίου, το «Ξυπόλητο τάγμα» του Γκρεγκ Τάλλας, η «Συνοικία το Όνειρο» του Αλέκου Αλεξανδράκη, η «Κάλπικη λίρα», η «Στέλλα» και το υπέροχο «Κορίτσι με τα Μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη, ο «Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου κ.ά.

Όλα αυτά συνδυασμένα με αναφορές στους ανθρώπους που εδραίωσαν το ελληνικό σινεμά είτε βρίσκονταν μπροστά, είτε πίσω από την κάμερα, έγραψαν τη μουσική ή το σενάριο. Και πάντα με γενναίες δόσεις από την ελληνική ιστορία της εποχής την οποία οι ταινίες εμμέσως ή εμμέσως κατέγραφαν, αλλά και κάποια φορά την προκαλούσαν.

Όπως τονίζει η ομάδα του Cine Δράση: «Αυτό που παρακολουθούν όλοι οι συμμετέχοντες τις Δευτέρες είναι ένα ταξίδι στην καλύτερη κατανόηση όσων συνέβαιναν τότε και όσων συμβαίνουν τώρα στην πολύπαθη αυτή χώρα που μας έμελλε ως πατρίδα. Ένα νοσταλγικό ταξίδι στην ιστορία του καθένα μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet