Γ. Πατούλης: Να δώσει λογαριασμό για τα αντιπλημμυρικά έργα η Ρ. Δούρου
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Να δώσει λογαριασμό για τα αντιπλημμυρικά έργα η Ρ. Δούρου

Επίθεση κατά της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, εξαπολύει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, μετά την αναφορά που κατέθεσε η πρώτη στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας τη διερεύνηση των συνθηκών και των αιτιών που οδήγησαν στην καταστροφή στη Δυτική Αττική και στην απώλεια ανθρωπίνων ζωών.

Σε δήλωσή του ο κ. Πατούλης τονίζει ότι η περιφερειάρχης Αττικής πρέπει να «δώσει λογαριασμό» στους πολίτες της Αττικής για την τραγωδία στη Δυτική Αττική, καθώς και για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχει ολοκληρώσει κατά τη διάρκεια της διοίκησής της και για τα ποσά που έχει υπολογίσει στον προϋπολογισμό 2017 της Περιφερειας για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος αναφέρει:

Η ανοχή μας τελείωσε. Η Αττική δεν αντέχει ούτε άλλη υποκρισία, ούτε άλλα ψέματα

Η επόμενη μέρα της τραγωδίας από τη θεομηνία στη Δυτική Αττική βρίσκει τη χώρα σε σοκ. Οι μόνοι οι οποίοι όμως φαίνεται ότι δεν έχουν μάθει τίποτε από την επανάληψη παρόμοιων τραγικών περιστατικών είναι όσοι πραγματικά ευθύνονται γι΄ αυτά.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά βλέπουμε να περισσεύει η υποκρισία, η οποία αναδεικνύει την ανευθυνότητα κάποιων συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων και υποκρύπτει έλλειψη σεβασμού, απέναντι στην κοινή λογική.

Η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από την περιφερειάρχη Αττικής, κα Δούρου, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δεν αρκεί για να καλύψει και τις δικές της τεράστιες πολιτικές της ευθύνες για τη χθεσινή τραγωδία.

Οι ευθύνες αυτές έρχονται να προστεθούν στις ευθύνες των κυβερνήσεων και των κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών των τελευταίων 40 τουλάχιστον ετών, οι οποίες με τους νόμους που ψήφιζαν στη Βουλή, νομιμοποιούσαν διαχρονικά την πολεοδομική αυθαιρεσία και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Προκαλεί την κοινή λογική η ενέργεια της περιφερειάρχου Αττικής να αναζητά ποινικές ευθύνες σε ένα έγκλημα που έχει κυρίως πολιτικό πρόσημο. Η κα Δούρου θα πρέπει να δώσει λογαριασμό στους πολίτες της Αττικής με αφορμή τη χθεσινή τραγωδία και να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Πόσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχει ολοκληρώσει στα 3 χρόνια θητείας της στη Δυτική Αττική αρχικά, και στην υπόλοιπη Αττική στη συνέχεια.
  • Πόσα χρήματα έχει προϋπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2017 της Περιφέρειας Αττικής για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και πόσα από αυτά έχουν εκταμιευτεί μέχρι σήμερα, 16 Νοεμβρίου.
  • Πόσες μελέτες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες της Περιφέρειας από Δήμους της Αττικής και περιμένουν έγκριση για να χρηματοδοτηθούν και να εκτελεστούν.
  • Τι ενέργειες έχει κάνει η Περιφέρεια Αττικής για την αναδάσωση του όρους Πατέρα; Και ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός της Περιφέρειας για τις αναδασώσεις ειδικά και γενικά για την προστασία των δασών της Αττικής, που λειτουργούν ως φυσικό φράγμα στα πλημμυρικά φαινόμενα;
  • Πόσες ενέργειες και πρωτοβουλίες ανέλαβε και τι πιέσεις άσκησε τα τρία αυτά χρόνια προς την κεντρική εξουσία, ώστε να υπάρξει επιτέλους ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που να διέπει το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας μας;

Η χθεσινή τραγωδία αλλά και φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού αναδεικνύουν τις ανεπάρκειες του εθνικού και περιφερειακού μηχανισμού. Κι αποδεικνύουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια ριζική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

Χρειάζεται να δοθούν στους Δήμους οι ευθύνες, οι αρμοδιότητες και οι πόροι για τη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων.

Δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτό, άλλοι να διαχειρίζονται τα χρήματά μας κι άλλοι να έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων της καθημερινότητας των πολιτών και των τοπικών μας κοινωνιών.

Η ανοχή μας σε πρόσωπα και θεσμούς που η μόνη τους χρησιμότητα είναι να κάνουν τους ενδιάμεσους για την κατανομή των δικών χρημάτων, τελείωσε.

Η Αττική και οι τοπικές μας κοινωνίες δεν αντέχουν ούτε άλλα ψέματα, ούτε άλλη υποκρισία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet