Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο από τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας

0
76 Προβολές

Εκδήλωση με τίτλο «Πολυτεχνείο: χθες – σήμερα – πάντα» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 στο πολυκέντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου», με αφορμή την 44η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας και το Τμήμα Πολιτισμού της και ομιλητές ήταν οι:

  • Νίκος Αντώνογλου, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Γιώργος Γρηγοριάδης, γιατρός, τ. δημαρχος Ηρακλείου Αττικής
  • Βασιλική Λάζου, ιστορικός, διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίο
  • Χρυσόστομος Λουκάς, δημοσιογράφος
  • Βάσια Κούρου (απαγγελία).

Ο κ. Νίκος Αντώνογλου αναφέρθηκε στις συνθήκες που οδήγησαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, περίοδο κατά την οποία ήταν και ο ίδιος φοιτητής στη Γεωπονική και σκιαγράφησε καταστάσεις και γεγονότα στη χώρα που προηγήθηκαν του Πολυτεχνείου.

Η κα Βασιλική Λάζου, προχωρώντας σε μια ιστορική αναδρομή που έπιασε το νήμα από τα μετεμφυλιακά χρόνια έως την εξέγερση του Πολυτεχνείου, υπογράμμισε την ιστορική συνέχεια καταστάσεων και ανθρώπων και τόνισε ότι «το Πολυτεχνείο δεν πρέπει να σβήσει από τη συλλογική μνήμη, αλλά να μεταλαμπαδευτεί στις νέες γενιές και να διατηρηθεί ζωντανή η τεράστια ιστορική σημασία του».

Ο κ. Χρυσόστομος Λουκάς έριξε «φως» σε, «προσπάθειες για να ξαναγραφτεί η ιστορία», όπως τόνισε, λόγος για τον οποίο είναι περισσότερο από ποτέ επείγουσα ανάγκη να διατρανώσουν οι νέες γενιές τις ιδέες του Πολυτεχνείου, πόσο μάλλον, όπως σημείωσε, σήμερα, «με χούντες ανά τον κόσμο αλλά και οικονομικής λογικής, με την τραπεζική ως παράδειγμα».

Ο κ. Γιώργος Γρηγοριάδης επιχείρησε να συνδέσει το χθες με το σήμερα, πλαισιώνοντας τα τότε γεγονότα με τις αναμνήσεις του ως γιατρού.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, η κα Αγγελική Σκιαδοπούλου και η κα Βάσια Κούρου διάβασαν κείμενα της Κίττυς Αρσένη και του Χρόνη Μίσσιου και η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του αγώνα από την ΣΠΟΥΤΝΙΚ Βand.

Παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία.

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή κάνει λόγο για μια «ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση για τη σύγχρονη ιστορία μας, εκδήλωση τιμής και μνήμης, αντίστασης στον φασισμό, που διεξήχθη σε μια κατάμεστη αίθουσα».

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος – συγγραφέας Έφη Μαχιμάρη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up