ACAPS: Περισσότεροι πόλεμοι, πείνα και εξτρεμισμός το 2018
Κόσμος

ACAPS: Περισσότεροι πόλεμοι, πείνα και εξτρεμισμός το 2018

Δυσμενείς είναι οι προβλέψεις για το επόμενο έτος αναφορικά με τις ανά τον κόσμο ανθρωπιστικές κρίσεις.

Έκθεση του κέντρου σκέψης ACAPS, που εδρεύει στη Γενεύη και δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, προβλέπει επιδείνωση του λιμού στις περιοχές που μαστίζονται από πόλεμο, αύξηση των εμφυλίων στην Αφρική, αλλά και έξαρση της απειλής της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής βίας, παρά την ήττα των τζιχαντιστών στα κύρια προπύργιά τους στο Ιράκ.

«Αν το 2017 δεν ήταν καλό, οι προβλέψεις για το 2018 είναι ακόμη χειρότερες: η βία και η ανασφάλεια είναι πιθανόν να επιδεινωθούν στο Αφγανιστάν, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λιβύη, την Αιθιοπία, το Μαλί, τη Σομαλία και τη Συρία το ερχόμενο έτος», υπογραμμίζει ο διευθυντής του ACAPS, Λαρς Πέτερ Νίσεν, στην έκθεση.

Από τους συντάκτες της έκθεσης του μη κερδοσκοπικού αυτού οργανισμού, που προσφέρει υποστήριξη στο προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων με καθημερινή παρατήρηση και ανάλυση σε 150 χώρες, εξετάστηκαν οι ανάγκες 18 χωρών κατά το 2018.

Το ερχόμενο έτος η Αιθιοπία θα ενταχθεί στον κατάλογο με τις περιοχές που κινδυνεύουν από λιμό και από τον οποίο πλήττονται ήδη η βορειοανατολική Νιγηρία, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και η Υεμένη.

Την ίδια ώρα, αντί να φέρει σταθερότητα, η προοπτική διεξαγωγής εκλογών στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Νότιο Σουδάν και τη Βενεζουέλα αναμένεται να οξύνει τις εντάσεις και να πυροδοτήσει τη βία.

Ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός θα συνεχίσει επίσης να προκαλεί τον θάνατο και συγκρούσεις και, παρά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στα κύρια προπύργιά του στο Ιράκ, η οργάνωση αναμένεται να συνεχίσει να σχεδιάζει επιθέσεις σε ολόκληρη την χώρα, για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, όπως και να κερδίζει ισχύ και πόρους στη νότια Λιβύη.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι επίσης πιθανό να αυξήσει τη μικρή του θέση στην περιοχή Πούντλαντ της Σομαλίας, το οποίο θα έχει αντίκτυπο στον πληθυσμό των αμάχων και θα οδηγήσει σε συγκρούσεις με τον μεγαλύτερο τοπικό αντίπαλό της την Αλ Σεμπάμπ, η οποία θα αυξήσει τη θνησιμότητα των δικών της επιθέσεων.

Οι ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες αναμένεται επίσης να επωφεληθούν από την απόσυρση των κυβερνητικών στρατευμάτων από το κεντρικό Μαλί, καθώς θα μπορούν να στρατολογούν περισσότερους ντόπιους και να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή, ενώ στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν θα ισχυροποιήσουν τα προπύργιά τους στις αγροτικές περιοχές και η αυξημένη παραγωγή οπίου θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση των ένοπλων ομάδων.

Επίσης, ο διαμελισμός των ενόπλων ομάδων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αναμένεται να οδηγήσει σε επιδείνωση της βίας εκεί, δημιουργώντας μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα προς το Καμερούν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου ο πρόεδρος Ζοζέφ Καμπίλα δεν αναμένεται να εγκαταλείψει την εξουσία έως το 2019, προκαλώντας απογοήτευση και βίαιες διαδηλώσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που επικεντρώνονταν προηγουμένως σε τοπικά προβλήματα τώρα αναμένεται να απογοητευτούν περισσότερο από την εθνική, πολιτική και κοινωνικοοικονομική κατάσταση και είναι πιθανό να αυξήσουν τη βία, ιδιαίτερα κατά των κυβερνητικών δυνάμεων και θεσμών», καταλήγει η έκθεση.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet